Halálos Tesla-baleset: Európa is nyomoz

2016.07.15. 08:59

Az év 196. napján, Henrik és Roland névnapján kezdődik a Hidegindító. Fontos nap ez a mai a magyar közlekedéstörténetben, mert 1931-ben ezen a napon indult útjára egy magyar pilótapáros, Endrész György és Magyar Sándor, hogy speciálisan átalakított Lockheed Sirius gépükkel átrepüljék az Atlanti óceánt. A küldetés számos műszaki nehézség ellenére sikerült, a Harbour Grace-ből induló páros pontosan 25 órával és 20 perccel később ért földet Felcsút közelében, egy kukoricaföldön, ezzel új sebességi rekordot is döntöttek. 1974-ben katonai puccs volt Cipruson, 2006-ban pedig ezen a napon indult el a Twitter közösségi oldal. A nap szülöttei Ian Curtis a Joy Division énekese, és Liptai Claudia magyar színésznő. A nap dala a Joy Division-től a Love will tear us apart, jó reggelt mindenkinek!

Hírsaláta

A Holland közlekedési hatóság tárgyal az amerikaival azzal a balesettel kapcsolatban, amelyben a múlt héten meghalt egy Tesla Model S vezetője és mint kiderült, az autó az önvezető funkció használata mellett száguldott be egy magas platós teherautó alá, amely megskalpolta a karosszériát. Az Európai Unióban a holland hatóság jóváhagyása alapján forgalmazott villanyautón az Amerikában használttól eltérő szoftververzióval fut az önvezető funkció, de a hatóság szeretné tudni, hogy biztonságos-e az a néhány ezer példány amelyeket a kontinensen használnak. Közben a Tesla piacra dobott egy alváltozatot a Model X nevű, szintén elektromos hajtású SUV-ből, amelyben eleve nem elérhető az önvezető funkció. Egy befolyásos fogyasztóvédelmi lap, az amerikai Consumer Reports nagy cikkében megszólaló szakértő felszólítja a Teslát, hogy a következő szoftverfrissítésig az összes példányban tiltsa le az önvezető funkciót, az új változatban pedig ne engedje, hogy csak akkor engedje az autót önműködően közlekedni, ha a vezető keze mindvégig a kormányon van. (Autonews)

A teljes mértékben a Volkswagen kezében lévő Italdesing formatervező cég évi 5-600 prototípus, gyártás előtti modell és úgynevezett kiállítási makett, vagyis showcar előállítására képes, de a cég új vezetője Joerg Astalosch csökkentené az olasz stúdió függését a németektől és olyan techóriásokkal készítene elektromos autót, mint a Google, az Apple vagy éppen a Tesla. Érdekes részletek az Autonews-on

Mintegy száz kísérleti autót küld Nagy-Britannia útjaira a Jaguar-Land Rover, hogy kísérleteket végezzen saját önvezető rendszerének fejlesztéséhez. A britek autói már ebben az évben a forgalomban köröznek majd, és a hagyományos, közlekedési táblák, útfelfestések és más jelzések, illetve a többi autó érzékelésén kívül ezeket a járműveket össze is kapcsolják, így azok folyamatosan adatokat cserélnek majd egymással. A cég szerint ez a megoldás, és az intelligens elemekkel felszerelt közúthálózat vezethet el az embert teljesen kiváltani képes robotpilótákhoz az utakon. (Autonews)

Eddig 150 millió forint értékben több mint 7 ezer gumiabroncsot adományozott magyarországi civil szervezeteknek a Hankook, négy évvel ezelőtt elindított programja keretében. A cég legújabb pályázatára augusztus 12-ig olyan szervezetek jelentkezését várják, amelyek a társadalom számára fontos tevékenységet végeznek és ehhez autót használnak. A részletekről itt olvashatnak.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel, akár menet közben, a mobiltelefonodról, ha letöltöd az ingyenes alkalmazást, amelyet már tízezrek használnak Androidon és iOS-en. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Te hová teszed le az autót?

Pető Attila Kreszprofesszor beül az autójába, bekapcsolja a kamerát, és megmutatja, mennyire nem tudják a legalapvetőbb szabályokat a magyar autósok. A parkolás örök kedvencünk, erről lesz most szó, tízezreket spórolhat, aki megjegyzi a látottakat.

Totalcar retro

Magasan ülni a parancsnoki székben, néha teletölteni a 70 literes üzemanyagtartályt, majd meg sem állni Koppenhágáig - nagyjából ez jut a második generációs Volkswagen Sharan 1,9 PD TDI vezetőjének, a Totalcar, tizennégy évvel ezelőtt megjelent tesztje szerint. További érdekességek, 130 lóerő és visszafogott kerregés a kattintás után.

Közlekedési koffein

Az M0-s autóút déli szakaszán a 20-as km-nél kora hajnalban egy az 1-es főút felé haladó kamion a középső elválasztó betonelem sorok közé hajtott. Mindkét oldalon befejeződött a sávzárás, minden forgalmi sávon megindult a forgalom, a torlódás megszűnt, de az erős forgalomban helyenként lelassul a haladás.

Az M7-es autópályán, a főváros felé vezető oldalon, az 51-es km közelében egy személyautó teherautóval ütközött. A forgalom csak a legbelső sávon halad, torlódásra készüljenek.

A 7-es főúton, a 214-es km közelében egy személyautó motorossal ütközött. Nagykanizsa térségében a fél útpályát lezárták. A 64-es főúton, a 34-es km közelében egy személyautó villanyoszlopnak ütközött. Enying térségében félpályás lezárás van érvényben. (Utinform)

Nyári időjárás? Ha-ha! 

Az Időkép szerint, ma marad a szeles idő, többfelé erős, helyenként viharos lökésekkel. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, majd délutántól dél, délkelet felől erős felhősödés kezdődik, és estefelé délen, délkeleten már esőre, záporra is számíthatunk. Hajnalban 10-15, délután 21-26 fokot mérhetünk.