Kína tényleg megépítette a világ legőrültebb buszát

2016.08.03. 08:34

Szép reggelt a Herminák, Harmatkák, Kimberlik és Nikodémiák neve napján. Augusztus 3-a van, ma tizenkét éve indult útjára a MESSENGER űrszonda, amely négy évig végzett méréseket a Merkúrról, majd küldetése végén belerepült a bolygóba.

Kína nem viccelt, tényleg megépítették a Land Airbust. A korábban csak maketten látott, szélsőségesen egyedi elképzelésű buszból egyelőre csak a prototípus készült el, a TEB-1, amely Hopej tartományban végzi első tesztútjait. A TEB-1 szinte mindent tud már, amit a végterméknek tudnia kéne, egyedül a hossza nem stimmel, így most 22 méter hosszan, 7,8 méter szélesen és 4,8 méter magasan és 2,1 méteres hasmagassággal harapja az utat maga alatt. Ezen egyelőre csak 300 utas tud egyszerre utazni, és őket is legfeljebb 50 km/h-s végsebességgel. Ha a teszt sikerrel jár, és lesz folytatása a projektnek a végleges, forgalomba szánt Land Airbus-on akár 1400 ember utazhat majd egyszerre.

Hírsaláta

  • Fiatal nőkkel teli autóra lőttek a rendőrök Nagyszombatnál. Kedd éjjel egy óra körül egy fiatal nőkkel teli, gyanúsan manőverező autót próbáltak megállítani járőrök Nagyszombaton. A Fiat Brava először lelassított, majd amikor a rendőr az autó elé állt, a sofőr ismét gázt adott. Ekkor kezdődött a több mint húsz kilométeren át tartó autós autós üldözés. Az autó nyomába eredő rendőrök összesen 32 két lövést adtak le, ebből 19 figyelmeztető volt, 13-szor pedig a járműre tüzeltek. Az autót egy 21 éves galgóci nő vezette, akit két golyó talált el: az egyik a mellkasán, a másik a fülén. Az anyósülésen egy 16 éves lány ült, őt a vállán találták el a rendőrök. A másik két utas – egy 17 és egy 19 éves nő – sérülés nélkül úszta meg az üldözést. Egyelőre nem tiszta, miért próbáltak elmenekülni a nők a rendőrök elől, bár a helyszínelők az autó átvizsgálásakor kábítószer nyomaira bukkantak. (Index.hu/Parameter.sk)
  • Bajorország is perli a Volkswagent. Markus Söder, a tartományi kormány igazságügyi minisztere jelentette kedden a per hírét. Azt mondja, a bajor nyugdíjalap sok pénzt bukott a dízelbotrány következtében esett részvényár miatt, így most 700ezer eurós kártérítést követelnek az autógyártól. Beadványukhoz Alsó-Százország tartománya is csatlakozott. (444.hu)
  • Előkerült egy taxis szarka? Az Index egy olvasója írta meg a szombat éjjelének történetét. A Gellért szállónál fogott egy sárga taxit, amit rendben hazavitte, de később kiderült, hogy a táskája az autóban maradt. Jöttek a telefonálások, de furcsamód egyik társaság sem tudott a konkrét fuvarról. Itt még akár gondolhatták volna, hogy akárhol is dolgozzon, majd visszaviszi a táskát a sofőr, de másnap két utcával arrébb(!) megtalálta valaki az olvasó tárcáját pénz nélkül. A táskának és benne a két telefonnak viszont semmi nyoma. Hogy is voltak az ígéretek a lekövethető társaságokkal/sofőrökkel? (Index.hu)
  • Még mindig nem tudni, hogyan került a magyar rendszámos mentőautó Szíria jelenleg egyik legpokolibb városába, Aleppóba. Lemaradtál? Hétfőn szaladt végig a magyar oldalakon egy Z-s rendszámú mentőautó képe, amit az ostromlott városban fotózott a Getty fotósa. Azóta semmi hír az autó hátteréről. (Index.hu)
  • A Honda a vártnál jobb eredménnyel zárta pénzügyi éve második negyedévét kedden közzétett beszámolója szerint. A harmadik legnagyobb japán gyártó nem egészen 175 milliárd jen (472,8 milliárd forint) nyereséget ért el a június végével zárult három hónapban. Ez 6 százalékos visszaesés éves összevetésben, de így is meghaladja a piac 133 milliárd jenes profitvárakozását. Az eladásokat visszavetette az év elején kitört, a Takata-botrány, miután a Honda a Takata-légzsákok egyik legnagyobb megrendelője. Rontotta a cég eredményét emellett az erős jen, hasonlóan a többi, exportra is termelő japán vállalathoz. A Honda - amely járműveinek 40 százalékát Észak-Amerikában értékesíti - megjegyezte, egy dollár 108 japán jent ért az elmúlt hónapokban, míg tavaly ebben az időszakban 121-et. A japán autógyárak közül a második legnagyobb, a Nissan a múlt héten 136,4 milliárd jenes profitról számolt be, ez 11 százalékos visszaesés 2015 ugyanezen időszakához képest. A Toyota csütörtökön teszi közzé negyedéves eredményét. (MTI)
  • +1: Neked is lerágta a kutya a Capri spoilerét? Szimplán szétrágta a lökhárítót vagy a sárvédőt?  Nézd meg ezt a videót, és légy boldog a sorsoddal. 

Úton, útfélen

Bár az M1 és az M7 belátható időn belül még sem lesz szélesítve, és több, korábban bejelentett útépítési projektet törölt a kormány, Győr körül zajlik a munka. Krizsán Csaba tegnapi fotóján a Győrt keletről elkerülő 813-as főút építése zajlik. A második ütemben épülő útszakasz 3,329 milliárd forintból 2016 végére készül el, hossza 3,8 kilométer és kétszer egysávos lesz, három körforgalmat és egy felüljárót foglal magába. A beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) tájékoztatása szerint a teljes, 13,4 kilométer hosszú, Győrt elkerülő út, amely összeköti az M1-es autópályát a 14-es úttal 2017 év végére fog elkészülni.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Tanút keresnek Miskolcról

  • Segítségnyújtás nélkül elhajtott, keresik. A Miskolci Rendőrkapitányság tanúk jelentkezését várja egy Július 16-án, a Csabavezér utcában történt balesettel kapcsolatban. Történt, hogy egy kékes-szürke Mazda szabálytalan sávváltáskor villanyoszlopnak terelt egy Opelt. A Corsa sofőrje könnyebben sérült, a mazdás viszont kérdés nélkül elhajtott. Aki tud bármit a történtekről, ossza meg a miskolci rendőrökkel, vagy az ORFK-val. Elérhetőség a Police.hu-n.

Anno augusztus 3

  • 58 éve ezen a napon rendezték a német nagydíjat a Nürburgringen. Ez az év volt a Formula-1-ben a britek csúcséve; a szezon addigi hét futamából négy különböző brit pilóta összesen ötöt nyert meg. A német előtti utolsó futamot az a csupán 26 éves Peter Collins, aki egy hónappal korábban vesztette el csapattársát, Luigi Mussót. Collins Tonny Broooks-ot üldözte Németországban, a tizedik körben, amikor a Pflanzgartennél lefutott a pályáról. A Mussóéhoz hasonló tragikus baleset következett: az autó átfordult és az árokba borult. Collins kiesett a Ferrariból és egy fának csapódva olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

A reggel videója

Természetesen a Petrolicious friss epizódja, TJ Grewal és egy Alfa Romeo Montreal közös történetéről.