Porsche, BMW, Bentley: a garázsban pusztultak el

2016.08.08. 08:16

Az év 220 napján, László névnapján kezdődik a Hidegindító. Ezen a napon koronázták német királlyá I. Ottót (936), titkos katonai küldetést hajtott végre a Columbia űrrepülőgép (1989) és összedőlt a világ addigi legkarcsúbb építménye a Varsói rádió antenna (1991). A nap szülöttei Dustin Hoffman (1936) Oszkár-díjas amerikai színész, Nigel Mansell egyszeres Formula-1 világbajnok és Keresztes Ildikó magyar színész-énekesnő, akitől most meghallgatjuk a nap dalát a Valami Amerikai 2-ben Tompos Kátya által is előadott Magányos csónak című dalt.

Pusztult a luxus

Olvasónk, Adrián küldött gyászjelentést a svájci Wollerau városából, ahol több mint egy hete súlyos árvíz pusztított. Egy irodaház alatt található az a kétszintes mélygarázs, amelynek felső szinti plafonja alatt 10-15 centiméterrel állt a víz, a szivattyúzás előtt. Összesen húsz autót nyelt el az áradás, köztük két Mercedes G-osztályt, három régebbi és új Porsche Carrerát, egy Chevrolet Corvettet, egy Bentley Contitnental GT-t és egy BMW M4-et, amely képünkön is látható. Az összesen húsz, tönkrement autóból Adrián becslése szerint több mint 200 millió forintnyi, vagyis nagyjából 900 ezer svájci franknyi kár keletkezett. A modern autók beltere és az elektronika nem állítható helyre egy egyszerű szárítással. Hogy a biztosító végül mit fizet majd a károsultaknak, arról nem írt az olvasó, akinek képeiből galériát találhatnak, alább. 

Autóipari hírsaláta

Huszonkét perc után üzemmódot vált a Volkswagen csoport háromliteres dízelmotorjának füstgáztisztító rendszere, amikor a számítógép állóhelyzeti járatást érzékel, amiből arra lehet következtetni, hogy az autón éppen környezetvédelmi méréseket végez. Azért pont ennyi idő után, mert a hatósági környezetvédelmi vizsgálat húsz percig tart. Ezt az állítást a Bild am Sonntag cikkére hivatkozva állítja az Autonews. A neve elhallgatását kérő forrás úgy nyilatkozott a német hetilap szerzőinek, hogy az Egyesült Államokban érvényes előírásokat háromféle szoftveres megoldással cselezte ki az Audikban és Porschékban is megtalálható V6-os motor. A hatóságok és a cég egyelőre nem reagált a vádakra. (Autonews)  

Nagyon érdekes cikket olvastam arról, hogy milyen kérdéseket és problémákat vet fel a világunkban a tény, hogy az autóiparban öles léptekkel terjed az automatizálás, egyre több a robot, kevesebb az emberi munkaerő. Egy 2013-as tanulmány szerint az Egyesült Államok munkavállalóinak 47 százaléka számolhat annak kockázatával, hogy munkáját 20 éven belül egy gép veszi majd át. Az autóipar nyelvére fordítva kicsit árnyaltabb a kép, mert az ember biztosabban képes felismerni bizonyos tárgyakat, a megfelelő helyre tenni az apró alkatrészeket és korrigálni az esetleges hibákat. Olvassák az Autonews riportját. 

1,25 millió forintos árkedvezményt adnak az autógyártók és a német kormány a villanyautó-vásárlóknak és körülbelül 1 millió forintnak megfelelő euróval olcsóbban vehetnek a plug-in hibridek vásárlói egy most elindított támogatási rendszerben. Július eleje óta mintegy kétezer vásárló élt a lehetőséggel, ami nem sok, hiszen Németországban amúgy 50 ezer hibrid és villanyautó közlekedik. A legnépszerűbb modell a BMW i3 és a cél félmillióra növelni az alternatív hajtású autók részarányát Európa vezető autóipari országában. (Autonews)

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határ felé vezető oldalon a 171-es km-nél 7 személyautó ütközött össze. A belső forgalmi sávot foglalják el a sérült járművek, kisebb torlódásra kell számítani. Az M3-as autópályán, a főváros felé vezető oldalon a 38-as km-nél több jármű ütközött össze, a belső sávot lezárták, torlódik a forgalom. (Utinform)

Totalcar retro

Az ősi Totalcar TV-adások számomra legkedveltebb epizódjában egy Fiat Ritmo Abarth és egy Nissan 300 ZX (Fairlady Z) kettős bemutatójában láthatjuk viszont Winklert és karottát. A két autó összesen 750 ezer forintnyi piaci értéket képviselt akkoriban, most már sokkal többet kéne adnunk értük. Mozi a reggeli mellé, fogyasszák:

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre és töltsd le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, vagy iOS operációs rendszert futtató okostelefonodra.

Ma még nyár, de jön a hideg

Az Időkép.hu azt írja, hogy a országszerte ragyogóan napos idő várható, legfeljebb keleten, délkeleten lehetnek fátyolfelhők az égen, csapadék nem várható. Délutánig keleten időnként még élénk lehet az északi-északkeleti szél, majd ott is mérséklődik a légmozgás. Friss lesz a hajnal, 9-16 fokig hűl a levegő, délutánra 25-30 fokig melegszik. Szerdán komoly lehűlés várható.