Percek alatt kiderül, ha betépve vezetsz

2016.08.15. 06:36

Vészjóslóan közeledik a nyár vége, már augusztus közepe van. Jó reggelt kívánunk 15-én, hétfőn, a Máriák neve napján. Az országban sok helyen eleredt a hajnali órákra az eső, és ami azt illeti, egész héten változékony időre van kilátás. Nem kell azonban elkeseredni, hiszen az ébredéshez ismét itt van egy kis segítség. Szemeket megdörzsölni, kávét a kézbe, máris kezdődik a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • A világon elsőként készítene változó kompresszióviszonyú motort az Infiniti. A VC-T fantázianevet viselő négyhengeres benzinestől a hírek szerint dízelesen takarékos fogyasztást, és a V6-osokra emlékeztető teljesítményt, valamint finom járáskultúrát várhatunk. Először az őszi Párizsi Autószalonon mutathatják meg a nagyközönségnek, autóba építve pedig a GX80 bemutatásakor csodálhatjuk meg. (autocar)
  • Úgy tűnik, mégsem készít RS-modellt az A1 alapjaira az Audi. Néhány nap alatt végigsöpört a nemzetközi sajtón az a hír, amely szerint búcsúmodellként jelenhetne meg a palettán az RS1. Most azonban az ausztrál Motoringnak nyilatkozva egy meg nem nevezett belső forrás cáfolta, hogy léteznének ilyen irányú tervek. Igaz, azért azt is hozzátette: soha ne mondd, hogy soha. (motor1)
  • Hamarosan új módszert vezethetnek be a marihuánafogyasztás tesztelésére. A Stanford Egyetemen kidolgozott vizsgálattal akár három perc alatt ki lehet szűrni, ha valaki betépve vezetett. Ehhez pedig a rendőröknek nem is kell mintát vinniük a laborba. Az ötletgazda Shan Xiang Wang professzor szerint bár vérből és vizeletből könnyen meg lehet állapítani a befolyásoltságot, de nyálból már a helyszínen is meg tudják ezt tenni. A THC észlelésére alkalmas szenzor bluetooth-on keresztül szinte azonnal küldi az eredményeket az egyenruhások telefonjára. (autoblog)

Anno – augusztus 15.

  • 1969-ben e napon nyílt meg a woodstocki zenei és művészeti fesztivál.
  • 1923-ban éppen augusztus 15-én alapították meg a Kaposvári Rákóczi FC sportklubot.
  • 1534-ben jött létre a jezsuita rend.
  • 1096-ban ezen a napon indult útnak Bouillon Gottfried lovagi serege az első keresztes hadjáratba.
  • Forma-1-es nagydíjból hat esett augusztus 15-re. Ausztriában 1971-ben Jo Siffert, 1976-ban John Watson, 1982-ben pedig Elio De Angelis nyert. A Hungaroringen 1993-ban Damon Hill, 1999-ben Mika Häkkinen, 2004-ben pedig Michael Schumacher diadalmaskodott.

Totalcar retró

  • „Álruha, álnév, fejlett digitális kémtechnika: a Totalcar-kommandó feltárta a titkot, vajon a piacvezető a legjobb? Csillogó üvegpaloták, közlékeny, de nem feltétlenül őszinte értékesítők és ellenőrzésképpen ajánlatok a soványabb marketingbüdzsével rendelkező képviseletektől” – tíz évvel ezelőtt indult újautó-vásárlási mesterkurzusunk.

Hétvége a Totalcaron

Ma

  • Van különbség Daewoo Matiz és Daewoo Matiz között? Hogyan jön képbe a Mercedes S osztály? Csikós Zsolt írásából kiderül.

Cukor

  • Gyári hibás LaFerrari? Azért az kellemetlenül tudja érinteni az embert, ha a háromszáz millió forintos sportautója hemzseg a fényezés tökéletlenségeitől. Karcolások, dörzsölés nyomai – mintha egy rosszul sikerült gépi mosás áldozata lett volna az alábbi videóban látható olasz sportkocsi. A felvételeket az a Paul Dalton töltötte fel az internetre, akinek Miracle Detail nevű vállalkozása éppen az ilyen hibák javításával, a fényezések gatyába rázásával foglalkozik. (carscoops)

Közlekedési koffein

  • Friss balesetekről, forgalmat akadályozó eseményekről nincs hír, de az éjszakai órákban még kb. 1 km-es volt a torlódás az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál Ausztria felé.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ha már ma van Woodstock évfordulója, illik a nap számát is a fesztiválról kiválasztani. A The Who mondjuk pont nem a nyitónapon lépett fel, de azért a My Generation elég jól szólt.

A nap képe

Négymilliót egy pajtából kibányászott Plymouth-ért? Ez az 1970-es évjáratú GTX éppen ennyit ért meg valakinek. A 440 köbinches (7,2 literes) V8-cal szerelt izomautónak újkora óta egyetlen gazdája volt csupán. Igaz, állapota nem mondható megkíméltnek, bőven kell vele foglalkoznia az új tulajnak. Ennek ellenére kifizettek érte bő 19 ezer dollárt, azaz kicsivel több mint négymillió forintot. (motorauthority)