Kettészakadt, majd kiégett a Lamborghini

2016.08.16. 06:34

Jó reggelt kívánunk augusztus 16-án, kedden, Ábrahám és Rókus névnapján. Az évből még 137 nap van hátra. Mára az ország egyes területeire sok napsütést, máshova viszont esőt jósolnak a meteorológusok. Közben javában zajlik a riói olimpia, ahol sportolóink az éremtáblázat igen előkelő, tizenkettedik helyét birtokolják. Szemeket megdörzsölni, kávét a kézbe, máris kezdődik a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Megújítaná a Defender név védettségét a Jaguar Land Rover csoport. Míg Európában már májusban benyújtották ilyen irányú kérelmüket, addig augusztusban a Fülöp-szigeteken is megtették ugyanezt. Az illetékesek vélhetően jóvá is hagyják a kérést, így a legendás terepjáró utódja is viselheti majd ezt a nevet. A tervek szerint az évtized végén, 2019 körül készülhet el az új generáció. (carscoops)
  • Az új Ford GT-k közel hetven százaléka olyan tulajdonoshoz kerül, akinek már korábban is volt Ford GT-je. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a potenciális vásárlóknak igen komoly kiválasztási folyamaton kell átesniük, és hogy a márkával való jó kapcsolat előnyt jelenthet. Míg az új GT-ből évente 250 darab készül, az első két év példányaira 6500-an szerettek volna lecsapni. A rendelkezésre álló adatok szerint a szerencsés kiválasztottak 87 százaléka jelenleg is Fordot vezet, 69 százaléknak pedig már volt GT-je. (carscoops)
  • Mintegy ötszáz milliárd forintnak megfelelő összeget pumpálna projektjébe a Tesla kínai riválisa. A LeEco egy vadonatúj gyárat húzhat fel Kínában, ahol az igen merész tervek szerint 2018-ban már évi 400 ezer elektromos autó készülhetne. Ezek jelentős részét a közelmúltban bemutatott LeSEE szedán tenné ki. A LeEco egyébként befektetőként is tevékenykedik, méghozzá a Faraday Future nevű, szintén villanyautó-gyártóként próbálkozó vállalatba nyomják a pénzt. (motor1)

Anno – augusztus 16.

  • 1954-ben e napon jelent meg először a ma már igen nagy presztízzsel bíró Sports Illustrated című lap.
  • 1944-ben éppen augusztus 16-án repült először a Junkers Ju 287.
  • 1884-ben adták át az utazóközönségnek a Keleti pályaudvart, akkor Központi Indóház néven.
  • Öt Forma-1-es nagydíjat rendeztek augusztus 16-án. Ausztriában 1970-ben Jacky Ickx, 1981-ben Jacques Laffite, 1987-ben pedig Nigel Mansell csípte meg az első helyet. Magyarországon 1992-ben Ayrton Senna, 1998-ban pedig Michael Schumacher diadalmaskodott.

Totalcar retró

  • Mi sem lehetne aktuálisabb, mint öt évvel ezelőtti cikkünk arról, miért érdemes külföldre rohanni, ha használt autót akarunk venni. Zách Dani idén a gyakorlatban is kipróbálta a dolgot, és lecsapott egy Audira – a Rulettkerék negyedik szériájának történéseit itt olvashatják.
  • Három évvel ezelőtt pedig a magyar Suzukik egyik típushibájára, a váltó problémáira derült fény. Azóta sajnos az is kiderült, hogy nemcsak a nyelestengelycsapágy, hanem az ABS-tömb miatt is egyre több Suzukit visznek szervizbe.

Tegnap a Totalcaron

  • Mit kínál egy fullos Matiz, és mennyire kell zsebbe nyúlni, ha a vágy tárgya éppen egy ilyen koreai csoda? Csikós Zsolt használttesztjéből kiderül.
  • A Rulettkerék pedig forog tovább: a húszéves A6 TDI kulcsa kézről kézre jár a szerkesztőségben. Az új videósorozat első részét erre találják.

Mai ajánlatunk

  • Jaj annak, akinek autójában kimúlik a részecskeszűrő. Mélyen zsebbenyúlós horrorsztorik lebegnek szemünk előtt, de utánajártunk, miként spórolhatunk százezreket.

Keserű méz

  • Kettészakadt és kiégett egy Lamborghini Huracán Chicago utcáin. A baleset során a szénszálas műanyag és fém alkatrészek alaposan beterítették a kereszteződést. A vélhetően nagy erejű csattanást a vezető túlélte, és még a lángok feltörése előtt sikerült őt kihúzni az autóból. Szemtanúk szerint egy Lincoln MKS öklelhette fel a Lambót. (autoblog)
  • Mindeközben Franciaországban egy Tesla Model S kapott lángra. A fotó feltöltője szerint a töltéssel voltak gondok, a villanyautó pedig éppen egy próbaúton vett részt. Szerencsére senki nem sérült meg, a Tesla pedig a hatóságokkal együttműködve vizsgálja a kiváltó okokat. (autoblog)

Közlekedési koffein

  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál Ausztria felé 1 km alá csökkent a torlódás hossza.
  • Sátoraljaújhelyen, a 37-es főút 76-os km-nél lévő vasúti aluljárót korábban nagy mennyiségű csapadékvíz öntötte el, ezért azt lezárták. A forgalmat helyben terelik el. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap képe

Különösebb apropója ugyan nincs ma, de a nap képe egy Škoda 120S raliautó, amint éppen hóban csapat. Ehhez talán nem is kell hozzátenni sok mindent.

A nap száma

Ha pedig már úgyis a Škodánál tartunk: a 100-as feltűnik Ivan Mládek örökbecsűjében is. A Jožin z bažin eredetije 1977-ben született, és egy mocsári szörnyetegről szól. Ezt egyszerűen látni kell – mondjuk magyar felirattal. De bátran kattintsanak a kapcsolódó videókra: van itt magyar és német feldolgozás, valamint élő műsor is.