2016.08.18. 08:57

Augusztus 18. van, csütörtök, Ilonák és Rinaldók névnapja. Az ég felhős lesz, a nappali hőmérséklet 26 fok körül alakul. 1949-ben ezen a napon jegyeztette be Adolf Dassler az Adidas márkanevet.

A nap képe

Eladó Anglia legöregebb Ferrarija

A 166 Inter Coupé nem csak a szigetországban számít korai példánynak, az 1949-es példány a Ferrari 11.-ként legyártott autója. A sorszáma ugyan #21, de ez csak azért van, mert az olasz gyártó nem használt páros jelöléseket. A típusból összesen 29 darab készült, három 1947-ben, további öt 1948-ban, a maradék 21 pedig 1949, mint ez is.

Az eladó ritkaság teljes neve Ferrari 166 Inter Coupe Stabilimenti Farina 1949, amiben a Stabilimenti Farina a karosszériagyártót jelöli. A 21-ből 10 166 Inter Coupéhoz készítették ők a kasznit. Az autót 1962-ben Amerikába vitték, de a következő évben Angliába került. 1965-től 1991-ig egy tulajdonosa volt, azóta több aukción is meghirdették és több tulajdonosa is volt már, például svájci is. 2000-ben és 2004-ben is indultak vele a Mille Miglián.

Forrás: GTSpirit

Visszaesett a román autógyártás

Az első hét hónapban 8,2 százalékkal csökkent Romániában a járműgyártás volumene - közölte szerdán a román autógyártók és -importőrök egyesülete. A vizsgált időszakban 231 206 járművet gyártottak Romániában, ebből több mint 205 ezret a francia Renault tulajdonában levő Dacia. A többi 25 740 jármű az amerikai Ford craiovai üzemének gyártósorain készült. A Dacia modelljei közül a Duster hobbiterepjáró iránt mutatkozik nagy kereslet, ebből 15 százalékkal többet, 119 900-at gyártottak. A Ford egyetlen modellt, a B-Maxot szereli össze romániai üzemében. Forrás: MTI

Törölték a kínai ralit

Huairou tartományban az elmúlt hetekben lezajlott heves esőzések és áradások miatt olyan mértékben károsodtak a gyorsasági szakaszok útjai, hogy az aszfaltos versenyt szeptember 8-11. között nem lehet megrendezni. Az FIA és a promóter képviselői a CAMF-nel és a verseny rendezőivel közösen megállapították, hogy lehetetlen a verseny biztonságos lebonyolításához szükséges javításokat a pályabejárás kezdetéig befejezni.

Hivatalosan tehát a korábbi ítéletidő lett a Kinai Rali veszte, de a korábbi hírek arról is szóltak, hogy a kínai szervezők számára a verseny megnyugtató pénzügyi hátterének biztosítása is nehézségket okozott. Ezt a feltételezést igazoldja az is, hogy a helyi bajnokság futamait ugyanezeken a pályákon tartják meg. Még több hír a rali világából a Rallye Dream blogon.

Már mától lezárásokra kell számítani Budapesten

Csütörtöktől egészen hétfőig ideiglenes lezárások és megállási tilalmak lesznek érvényben a főváros I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületében az állami ünnepségek miatt. Szombaton a Szabadság hídon és Lánchídon egész nap csak gyalogosan lehet majd közlekedni. Az esti tűzijáték idejére az Erzsébet hidat és a Lánchidat is teljesen lezárják, s szükség esetén akár a Szabadság hidat is. Emellett a Magyar Ízek utcája és a koncertek miatt csütörtöktől lezárják a Clark Ádám teret, továbbá a Mesterségek Ünnepe miatt a budai Várban pénteken és szombaton lesznek lezárások. Szintén megállási tilalom és korlátozások lesznek érvényben a Bazilikánál, valamint az augusztus 20-ai Szent Jobb körmenet útvonalán is. Forrás: MTI

Anno

  • 1957 – Olaszország Nagydíj, Pescara - Győztes: Stirling Moss (Vanwall)
  • 1974 – Osztrák Nagydíj, Österreichring - Győztes: Carlos Reutemann (Brabham Ford)
  • 1985 – Osztrák Nagydíj, Österreichring - Győztes: Alain Prost (McLaren TAG Porsche Turbo)
  • 2002 – Magyar nagydíj, Hungaroring - Győztes: Rubens Barrichello (Ferrari)

Tisztelgés a csettegők előtt

A Furdancs barkács blog igyekezett meghatározni, hogy mik is ezek a házi építésű, munkacéloknak alárendelt közlekedési eszközök. Ha kíváncsi, kattintson ide, vagy nézze meg korábbi TCTV epizódunkat a témában:

Szokott taxizni? Segítünk, hogy ne verjék át!

Egyre több olyan mobilalkalmazás létezik, amellyel az utasok maguk is tudják ellenőrizni, hogy reális összeget kérnek-e el a taxisok egy-egy utazás után. A legújabb a sorban a Taxicheck nevű app. A Taxischeck a hivatalos taxiórák mérési módszereihez igazodva méri GPS adatok alapján a taxiköltséget. A felhasználónak le kell töltenie az alkalmazás a mobiljára (iOS-re ez két dollárba, Androidra 499 forintba kerül) és elindítania, amikor taxival utazik. További részletek az Index cikkében.

Jön az önvezető, repülő taxi?

Az Airbus repülőgépgyártó repülő, önvezető taxikat tervez, amiket a felhasználók egy okostelefonra telepített alkalmazással rendelhetnek meg és utazhatnak vele. A futurisztikus terveket a cég illetékes főnöke, Marius Bebesel mondta el egy interjúben.Azt is elárulta, hogy Franciaországban és Németországban már két éve dolgoznak a titkos terveken. Állítólag a következő év végéig lesz olyan prototípus, amit már tesztelni is fognak már. Forrás: Portfólió

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!