V8-as, kétturbós Cadillac jön

2016.08.19. 08:53

Az Egyesült Államok egykori elnöke, Bill Clinton, a Queen zenekar basszusgitárosa, John Deacon, illetve Ian Gillan a Deep Purple és a Black Sabbath énekes-dalszerzőjének születésnapján kezdődik a Hidegindító. A nap fontos eseményei számomra a közép- és kelet-európai rendszerváltáshoz kötődnek. 1989-ben ezen a napon zajlott a Páneurópai piknik, amikor Magyarország több száz kelet-német számára nyitotta meg a határát Ausztria felé, illetve ekkor helyezték házi őrizetbe Mihail Gorbacsovot a Szovjetunió utolsó elnökét és fordult célegyenesbe a régi világrend megdőlése. Ma a Hubák ünneplik névnapjukat, nekik is küldöm a nap dalát, amely a Deep Purple-től a Perfect Strangers.

Autóipari hírsaláta

A világ legnagyobb autóipari beszállítója a Robert Bosch kulcsszerepet játszhatott a Volkswagen csalós dízeleinek fejlesztésében, állítják a VW ügyvédjei. A környezetvédelmi méréseket érzékelő és a motor működését ilyen esetekben megváltoztató szoftvert már a kilencvenes évek végén kifejlesztették, írja hosszabb cikkében a Reutersre hivatkozva az Autonews.

Teljesen új formavilágú Cadillacet koncepciót láthatott a Pebble Beach Councours d'Elegance autós találkozó közönsége. A kissé kupészerű négyajtós Escala állítólag a General Motors luxusmárkájának új formatervezési korszakát nyitja meg és közel áll a sorozatgyártáshoz. A hangsúlyos orrész, az agresszív, lapos fényszórók könnyen felismerhető karaktert kölcsönöznek az autónak. Az Escala műszerfala három, ívelt OLED kijelzőből áll, irányításában a hang- és gesztusvezérlésé a főszerep, az autó hátsókerék hajtású lesz, motorja 4,2 literes, V8-as, dupla turbós.  (Autonews)

Tízezer munkás munkaidejét csökkenti a Volkswagen, mert vitába keveredett az fémalkatrészekért felelős, ES Automobilguss nevű beszállítójával, így például a Golfokba is nehézkesebben kerülhet váltó. A munkaidő-csökkentés még két VW gyárat érint Németországban és kihat a legyártott autódarabszámra is. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A pofátlan teherautó esete

Pető Attila Kreszprofesszor az utakat járja, autójában élesítve a fedélzeti kamera, így rendszeresen megmutatja, hogyan közlekedünk. Ezúttal lakott területen találkozott egy teherautóval, amelynek vezetője úgy gondolta, pont jó lesz neki a belső sáv. Talán a sofőr is néz minket, most kiderül, miben hibázott. További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán. 

  

Totalcar retro

Ötcsillagos töréstesztje, két darab elektromos tolóajtaja és tömbszerű formája és tágas beltere ellenére nem lett világsiker a Peugeot 1007 nevű kisautó. Karotta éppen tizenegy éve próbálta ki, én viszont nem nagyon látok már ilyeneket a budapesti forgalomban. Ki emlékszik? Kinek volt? Íme a Totalcar tévé régi autótesztje a bájos borzalomról. 

Közlekedési koffein

Az M0-s autóúton, a Megyeri-hídon, az M3-as autópálya felé vezető oldalon, a 76-os km-nél két személyautó ütközött össze, csak a leálló sávon halad a forgalom. Lassabb haladásra készüljenek! Az M3-as autópályán, Vásárosnamény felé Gödöllő térségében a 25-ös és a 26-os km között, daruzási munkálat miatt csak a leállósávon halad a forgalom. Baleset nehezíti a közlekedést a 47-es főúton, a 25-ös km-nél Derecske közelében és 82-es km-nél, Szeghalomnál. Mindkét helyszínen félpályás útzár mellett halad a forgalom. (Utinform)

Augusztusi szeptember

Az Időkép szerint ma a Dunántúlon kialakulhatnak záporok, zivatarok, máshol viszont csak időnként növekedhet meg erőteljesebben a felhőzet. A légmozgás nem lesz jelentős, csak zivatarok környezetében lehetnek erős lökések. Délután 24-30°C várható, az Alföldön mérhetjük majd a legmagasabb értékeket.