Olaszok tervezik a kínai szuperautót

2016.08.29. 08:30

1521-ben, éppen ezen a napon, augusztus 29-én vette be az I. Szulejmán vezette török haderő Nándorfehérvárt. 1848-ban Jókai Mór feleségül vette Laborfalvi Rózát, 1949-ben pedig sikeres atomrobbantást hajtott végre a Szovjetunió, ezzel az Egyesült Államok nyomába lépve atomhatalommá vált. A Beatrixok és az Ernák ünneplik névnapjukat. Fontos nap ez, mert éppen augusztus 29-én született Janus Pannonius, az első név szerint ismert magyar költő (1434), és Michael Jackson, a popzene történetének egyik legnagyobb hatású előadóművésze, akinek Black or White című dalával kezdődik a mai Hidegindító.

Autóipari hírsaláta

Néhány hete komoly gondokat okozott a Volkswagen csoportnak, hogy vitába keveredett egy fontos beszállítójával, így időlegesen le kellett állítani a Golf és a Passat gyártását és a cég tíz, németországi üzemében rövidebb munkahétre tértek át, mert nem volt alapanyag. Az ügy főszereplője Nijaz Hastor a Prevent nevű cég tulajdonosa, a vita tárgya pedig egy 18 milliárd forintnyi összértékű megállapodás, amelyet Hastor visszautasított. (Autonews)

Egy friss felmérés szerint a Mercedes és az Infiniti-tulajdonosok több mint negyede nagyon szívesen vásárolna teljesen önvezető autót, míg ugyanez a kutatás azt is kimutatta, hogy a Jeep vásárlók körében alig akad valaki, aki egy ezzel a technológiával felszerelt autó vásárlását tervezi. A kutatásban megkérdezett közel 13 ezer amerikai autótulajdonos kevesebb mint fele vásárolna önvezető autót és a leggyakoribb félelmek közt a rendszer balesetveszélyes tévedései, illetve a hekkertámadások szerepelnek. (Autonews)

A világhírű olasz formatervező-páros, Giorgetto és Fabrizio Giugiaro támogatásával vág bele a több mint ezer lóerős GT96 nevű sportautó végleges változatának fejlesztésébe a kínai Techrules nevű startup cég. A különleges, elektromos hajtású autó összteljesítménye 1030 lóerő, 2,5 másodperc alatt gyorsul nulláról száz kilométeres sebességre, akkumulátorainak gyors újratöltéséről pedig egy kisméretű gázturbinás generátor gondoskodik. A kínai csoda prototípusának első tesztjét az angliai Silverstone versenypályáján hajtották végre tavaly és a Genfi autószalon látogatói is szemügyre vehették a GT96-ot. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre és töltsd le az ingyenes navigációs alkalmazást androidos, vagy iOS operációs rendszert futtató telefonodra.

Totalcar retro

Mackós mozgásról és zseniális üvegtetőről írt a Totalcar, a Peugeot 307 SW, napra pontosan tizennégy évvel ezelőtt megjelent tesztjében.

A kétliteres HDI vagyis a PSA konszern közös nyomócsöves turbódízel motorja azóta bebizonyította, hogy nagyon tartós és megbízható szerkezet, ezért aki éppen ilyen autó vásárlásán gondolkodik, olvassa bátran korabeli tesztünket, ide kattintva

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határátlépési pont előtt az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt jelenleg pár száz méteres a torlódás. Az M5-ös autópályán a főváros felé vezető oldalon, Ócsa térségében az M0-s autóúti csomópontig lelassult a forgalom. A 2-es főúton, a nőtincsi elágazásnál a 49-es km-nél két személygépkocsi ütközött össze, jelenleg félpályán halad a forgalom. A 13-as főúton, Kisbérnél a 29-es km-nél egy személyautó az árokba hajtott, félpályás útzár mellett helyszínelnek. A 84-es főúton a soproni határátkelőhelynél osztrák hatósági ellenőrzés miatt, kb. 2 km-es a kialakult torlódás. (Utinform)

Helyreigazítás: mégsem jön az ősz

Pénteken még azzal riogattam, hogy az utolsó meleg, nyárias hétvége jön. Nem így lett. Az Időkép szerint ma is kitart a kánikula, a nap nagy részében marad a túlnyomóan napos, meleg, többnyire száraz idő, de a délutáni órákban nyugaton, északnyugaton már megnövekszik a felhőzet és ott kialakulhat egy-egy frissítő zápor, esetleg zivatar. Délután 29-34 fokos hőségben lesz részünk és az idő, a holnapi nap kivételével meleg is marad a héten.