A feladat: 52 méteres turbinalapáttal a szerpentinen

2016.08.31. 09:04

Szép reggelt augusztus utolsó napján, 31-én, az Erikák, Dorabellák és Rajmundok neve napján. A napon, amikor az ország nagy részén utoljára látnak felhőt a héten. Utolsó erejével tombol a nyár, élvezd.

A nap videója

A te munkád semmi a turbinalapát-szállító kínai kamionosokéhoz képest - ilyesmi címmel csinál kedvet a Jalopnik a videóhoz, ami tényleg elbizonytalanít arról, mennyire is kemény a munkád. Aki sokat jár mediterrán országokban, mondjuk Spanyolországban, talán feltűnt már neki, hogy ahol van rá mód, ott bizony a hegygerinceket szórják végig szélturbinákkal. Nincs ez másként Kínában sem, az országban, amely csak tavaly 30 gigawattnyi kapacitással növelte szélenergia-teremélését, amivel épp beelőzte a világot a műfajban. És akkor itt kezdődik a logisztika csúcsa, hogy miként juttass el 52 méter hosszú, 12 tonnás (a videóban 80-at mondanak, rosszul) lapátokat egy hegygerincre. Kína mélyén, úttalan utakon. Oké, a hidraulika nagy segítség.

Hírsaláta

  • Közteresek a Dunában. Furcsa baleset történt tegnap a Margitszigeten, aminek eredménye a képen orrát áztató kis villanyautó. A Blikk információi szerint a közterületisekhez tartozó autó sofőrje azután rongyolt a Dunába, egy ütközést elkerülendő elrántotta a kormányt a sziget egy útján. (Index/MTI/Blikk)
  • Még mindig a Duna: munkába állt Budapest első szemetes hajója. A Tersus ezután a Dunáról gyűjti be a hajók és folyóparti szórakozóhelyek szemetét, napi 30-40 köbmétert. (444.hu)
  • Ma éppen emelte a benzin árát a Mol. A 95-ös literje két forinttal lett drágább, mint tegnap volt, ezzel átlagára 335-336 forintra nőtt, míg a gázolajé 337-338 forint maradt.
  • Égbe meredt a zlíni busz. A képen látható mutatványt kedd délelőtt hozta össze az alig kétéves Solaris vezetője. A sofőr állítólag rosszul lett, szívrohamot kapott, emiatt hajtott neki az oszlopnak. Az meg mielőtt megállította volna, még felemelte. (Index.hu)
  • Folytatódik a dán autópusztítás, továbbra sincs felelős. Dániában újabban tömegesen követnek el autók elleni garázdaságot: ismeretlen okokból felgyújtanak, vagy kövekkel és faágakkal dobálnak meg gépjárműveket. A múlt héten 26 autót gyújtottak fel csak a dán fővárosban, Koppenhágában. Húsz autót különböző tárgyakkal dobtak meg autópályahidakról, az egyik ilyen incidensben életét vesztette egy német turista. A dán rendőrség nem lát összefüggést a garázdaságok között, és nincsenek gyanúsítottjai. Az elkövetők indítéka sem ismert, de Peter Gronbek, a koppenhágai rendőrség tisztje a garázdaságok növekvő tendenciáját indokolva úgy fogalmazott: ha valaki elkezd kövekkel dobálózni, mások követni fogják példáját. Dánia nincs egyedül az autók elleni garázdaság jelenségével. A szomszédos Svédországban idén már több mint kétezer gépkocsit tettek tönkre hasonló módon. (MTI)

Anno augusztus 31

Ma ünnepelné 68. születésnapját Harald Ertl, az autósport egyik legismertebb bajszának tulajdonosa. Az újságíróból lett autóversenyző bajsza mellett arról ismert, hogy egyike volt annak a négy pilótának, akik 1976-ban a Nürburgringen segített kiszedni Niki Laudát az égő Ferrariból.

Ertl három csonka szezont szenvedett végig a a Hesketh-nél a Formula-1-ben pont nélkül, majd 1978-ban pályafutása csúcsára ért, amikor a Sachs-Sporting BMW-jével megnyerte a DRM-et, a DTM egy korai elődjét. 1981-ben kihagyott egy évet, '82-ben viszont a Renault 5 Turbo Cup-pal tért volna vissza a nemzetközi autóversenyzésbe. Volna, mert április 7-én családjával együtt lezuhant egy kisgéppel Németországban.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Blogszemle

Másfél évvel az első gyűjtés után újabb tíz távolról sem híres filmes autót szedett össze a Szirszarjaim blog. A gyűjtés népszerű filmek/sorozatok elfelejtett autóit szedte egybe: Újabb 10 cseppet sem híres filmes autó.

A tegnap győztese

A lány, aki kerékbilicset kapott a belvárosban. A Lila Füge gasztroblog írójáról, Havas Dóráról van szó, aki a bilincs láttán elsírta magát, és nem más vigasztalta meg, mint az épp arra sétáló Anthony Kiedis. A sztoriról bővebben itt, zárásként meg egy kis autó és sok Red Hot Chili Peppers.