Az Audi, amire már nagy szükség volt

2016.09.06. 09:20

Az év 249. napján, Zakariás névnapján kezdődik a Hidegindító, a Totalcar reggeli hírösszeállítása. 1522-ben ezen a napon tért vissza Spanyolországba a Victoria, Magellán expedíciójának hajója, az első a történelemben, amely megkerülte a Földet. 1899-ben szintén ezen a napon jelenik meg a piacon a sűrített tej, Bartók Béla 1934-ben éppen szeptember 6-án fejezi be az V. vonósnégyest és a Mattel nevű játékgyártó 1959-ben kiadja az első Barbie babát. A nap híres szülöttei Felix Salten (Siegmund Salzmann) magyar származású osztrák író, a Bambi szerzője, Roger Waters brit rockzenész, a Pink Floyd alapítója és Tóth Imre, magyar motorversenyző. Most pedig hallgassanak Bartókot.

Autóipari hírsaláta

A Volkswagen csoport az uniós tagországok többségében egyértelműen megsértette a fogyasztóvédelmi szabályokat, ezért közösségi szintű koordinációra van szükség a tavaly kirobbant dízelbotrány ügyében - jelentette ki hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja. Az uniós biztos arról beszélt, hogy a törvénysértések miatt büntetések és kártérítési igények várhatnak a német járműgyártó csoportra. Mint mondta, csütörtökön, majd szeptember végén megbeszéléseket fog folytatni a következő lépésekről a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok és a fogyasztók érdekeit védő különböző szervezetek képviselőivel Brüsszelben. A Volkswagen korábban leszögezte, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben Európában nem fizet kártérítést az érintett autók tulajdonosainak. (MTI)

Nem kevesebb mint hatféle villanyautó bevezetését tervezi a Mercedes a következő években, melyek közül az elsőt akár már az idei Párizsi autószalonon is láthatja majd a közönség. A Reuters értesülése szerint a cég egy olyan SUV modellen is dolgozik, amely üzemanyagcellából állítja elő az elektromos áramot, de konnektorról is tölthető. (Autonews)

Nem várt siker hozott a Fordnak az egy éve piacra dobott Mustang, amelyből Európában 20 ezer példány kelt el eddig és egyes országokban több mint félévet kell várnia rá a vásárlóknak. Ez az első Mustang, amelyből jobb kormányos verzió is készült, Nagy-Britanniában mégis eladtak belőle több mint négyezret. Németországban, a Ford 2,3-as, négyhengeres turbós, illetve V8-as motorral kapható kupéja még a rendkívül népszerű Audi TT-nél és a Porsche 911-nél is több vevőre talált és a kereslet folyamatosan növekszik. (Autonews

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre vagy töltsd le az ingyenes Waze applikációt androidos, vagy iOS operációs rendszert futtató mobiltelefonodra. 

Totalcar retro: az internet nem felejt

Winkler és Karotta szembesülnek a nyári operatőrhiánnyal, majd egyetlen kézi kamerával bevágódnak a 2003-ban még csodásan új, Mazda RX-8-ba és megcélozzák a 9 ezres leszabályzási fordulatszámot. Wankelezés a múltból, fogyasszák:

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál Ausztria nincs fennakadás, folyamatos a kilépő forgalom. Az M1-es autópályán a főváros felé vezető oldalon a 123-as km-nél baleset történt, egy sávon halad a forgalom, emiatt lassabb haladásra, torlódásra kell készülni. Az M6-os autópályán, Budapest felé vezető oldalon a 65-ös km közelében Dunaújváros után egy személyautó gyalogost gázolt. A helyszínelés idejére lezárták a külső sávot. (Utinform)

Hiánypótló Audi

A mai Hidegindítót a villanykorszak eljöveteléről szóló hírrel és a dízelek hanyatlásával kezdtük, ezért most egy békebeli recept alapján készült tuning-Audival fejezem be.

A német PP-Performance műhelye az összkerékhajtású, turbós RS7-et vette kezelésbe. A teljes kipufogórendszer cseréjéből, nyitott légszűrő beépítéséből és a motorvezérlés átprogramozásából álló beavatkozás eredménye egy 745 lóerős és 1008 newtonméter legnagyobb forgatónyomaték leadására képes autópálya-vasaló, amely mindössze 10 másodperc alatt futja a negyedmérföldes távot és végsebessége 300 km/h fölötti. Az autó futóművét ültetőrugókkal alakították át, a teljes beavatkozás ára meghaladja a kétmillió forintot.

Nyugi, ez még nem az ősz

Az Időkép szerint lassan elmúlik az esős idő. Ma, az ország középső tájainak kivételével még elszórtan kialakulhat kisebb eső, zápor, majd délután már csak a Dunántúlon számíthatunk helyenként egy-egy gyenge záporra. Többfelé élénk, nyugaton, északnyugaton erős, viharos lesz az északias szél. Délután 18-26°C várható, keleten, északkeleten lesz a melegebb, nyugaton a hűvösebb idő.