Kiábrándultunk a dízelből

2016.09.09. 08:20

Szeptember kilencedikén menthetetlenül kitört a péntek, ebből az alkalomból is köszönti önöket a Hidegindító. Sok fontos dolog történt a mai napon, 464 éve ostromolták meg a törökök az Egri várat, melyet Dobó István védett. 32 évvel ezelőtt, alig 37 évesen hunyt el Máté Péter, a huszadik század talán legjelentősebb magyar énekese. Teller Ede, az atombomba és más tudományos vívmányok megalkotója ma 13 éve, hogy nincs köztünk. Ne felejtsék felköszönteni Ádám nevű ismerőseiket, hiszen ők ünneplik a névnapjukat, most pedig szóljon Sting, és a Shape of My Heart, amelyet a legtöbben talán Luc Besson második legjobb filmjéből - az első a Nagy kékség -, a Leon a Profiból ismerhetnek: 

Elmúlt a dízel varázsa

Tegnap megérkezett a Használtautó.hu sajtóközleménye, amely azokat a statisztikákat taglalja, amit a vevők keresései alapján állítottak fel. Ezekből jól látszik, hogy míg 2013 elején kétharmad-egyharmad arányban túlsúlyban voltak a dízel használtautóra keresők, addig idén augusztusra a benzines után érdeklődtek többen. Ésszerű lenne a dízel-botrányt felhozni, mint kiváltó ok, de a számok azt mutatják, hogy a tendencia már egy évvel a botrány kirobbanása előtt megkezdődött. Fodor László, az oldal szakértője szerint a vásárlók rájöttek arra, hogy ugyan olcsóbb ugyan egy korszerű dízelt tankolni, ám a bonyolult magasnyomású rendszerek meghibásodása esetén a magas alkatrészárak miatt jóval több pénzt bukhatunk, mint amit az üzemanyagon megspórolunk. A problémát tovább súlyosbítja, hogy sok dízel autó ellenőrizhetetlen előélettel kerül az országba, és az új tulajdonos nem is tud róla, hogy autójában akár dupla annyi kilométer is lehet, mint amennyit az órája mutat, előrevetítve az igazán költséges alkatrészek cseréjét.

A tendencia a külföldről behozott használtautókon is jól látszik: míg három éve a behozott autók 66 százaléka dízel volt, mára ez a szám 55 százalékra csökkent, ám érdekes módon még mindig népszerűek a felső-középkategóriás családi autók, annak ellenére, hogy ezek lehetnek a legnagyobb pénztemetők. Érdekes, hogy az itthon újonnan forgalomba helyezett autók között a benzinesek többnyire túlsúlyban voltak, a dízelek 46 százalékos aránya 2013 óta 42 százalékra csökkent. A szakember szerint a tartósan alacsony üzemanyagárak is közrejátszanak trendek változásában, de az is például a nagytestű, nehéz autóknál még mindig a dízel az ésszerű választás. A dízel hanyatlása mellett egyre nagyobb az érdeklődés az alternatív megoldások felé: míg tavaly augusztusban 31 ezren kerestek hibrid autókra, ez a szám idén 51 ezerre nőtt, ugyanebben a az időszakban 8 ezer helyett 18 ezren kerestek tisztán elektromos autókra. 

Napi betevő őrület

Az engine swap kifejezést az angolszász autós közösség arra használja, amikor egy autóból kikerül a gyári motor, és valami teljesen indokolatlant,jellemzően sokszor erősebbet építenek a helyére. Láttunk már sok erős indulót a műfajban, de ez a Mustang V8-as Porsche Cayman a dobogó közelébe ér. A kicsi, könnyű sportkocsi hathengeresének helyére bármit tenni blaszfémiának tűnhet, de ne feledjük, hogy a Ford Coyote fantázianevű motorja rendes sportmotor, alumínium blokkal és hengerfejekkel, dupla vezérműtengellyel hengerenként négy szeleppel és 7000-ig forog. 428 lóerő pedig sok mókát ígér a kis autóban, és valószínűleg senkit nem hat meg, hogy az airbox már csak a kalaptartó felett fért el. (Jalopnik)

  A rendeltetés szerű használat nem ez

Új videóval jelentkezik Ken Block. A leggyorsabb cipőárus előző két videójában Los Angelesben és Dubajban égetett le tisztességes mennyiségű gumit, most azonban visszatér a gyökerekhez és egy elhagyott ipartelepen fogja vezetni a Fiesta RS Rx-et. A videót szeptember 13-án adják ki, addig is nézze meg, hogy mit kezdett Ken Sipos Úr Sierrájával.

Közlekedési koffein

Az Útinform ma reggel elég sok fennakadásra figyelmeztet:

  • A 4-es főúton, a 92-es km-nél, Szolnok elkerülő szakaszán egy teherautó rakománya a burkolatra szóródott. A takarítási munkálatok miatt félpályás lezárás van érvényben.
  • Az M1-es autópályán Budapest felé, Biatorbágynál a 17-es km-ben megszűnt a forgalmi akadály, folyamatos a haladás.
  • Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál jelenleg szünetel a határellenőrzés, a ki- és belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás.
  • Komárom-Esztergom megyében a Tarján és Tatabánya közötti úton a 29-es és 31-es km közötti szerpentines útszakaszon építési munkákat végeznek, váltakozó irányú a közlekedés, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. A munkaterületnél fokozott figyelemmel és türelemmel vezessenek!
  • Az M5-ös autópályán Röszke felé a 90-es km-nél a Kecskemét-dél csomópontnál aszfaltoznak, ezért a külső és a leálló sávot, valamint a lehajtó ágat lezárták. A csomópontnál lévő üzemanyag töltőállomás az 54-es főútról érhető el. A lezárt 90-es jelű csomópontban lehajtani szándékozóknak a 74-es jelű Kecskemét-észak csomóponttól az 5-ös főút – 445-ös főút – 44-es főút – 54-es főút kecskeméti elkerülő utat táblázták ki.

 Hétvégén nem érdemes autóval nekivágni a fővárosnak, ugyanis a félmaraton miatt rengeteg lezárásra kell számítani. A futás útvonala a következő:

Olof Palme sétány - Hősök tere - Andrássy út - József Attila utca - Széchenyi István tér - Lánchíd - Clark Ádám tér - Lánchíd utca - Apród utca - Attila út - Alagút utca - Clark Ádám tér - Fő utca - Jégverem utca - Bem rakpart - Halász utcai lehajtó - Budai alsó rakpart - Pázmány Péter sétány - Műegyetem rakpart - Szent Gellért tér - Szabadság híd - Fővám tér - Közraktár utcai lehajtó - Pesti alsó rakpart - Széchenyi István tér - József Attila utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Nyugati téri felüljáró - Váci út - Ferdinánd híd alatt - Lehel út - Dózsa György út - Hősök tere - Olof Palme sétány.

Részletes információkért kattintsanak a rendőrség oldalára.

Az idő viszont szép lesz

 Folytatódik a szeptemberi nyár, felhőkre is csak elszórtan számíthatunk a nap folyamán, egyes országrészeken akár 28-32 fokig is melegedhet az idő. A szép idő a hétvége folyamán is kitart, felhők csak vasárnap érkezhetnek. 

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A mai műsor 

Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes évek legnagyobb slágereire táncol, akinek futja rá, mindezt autóval teszi, sőt, aki csak azt hiszi, hogy futja autózásra, az is. Amikor kitaláltam, hogy a Rulettkerék 4. sorozata külföldi autóvásárlással indul majd, arra gondoltam, mindenkinek jól jöhet, ha a cikksorozatban megmutatom, hogyan lesz a hirdetésböngészésből utazás, vásárlás, illetve mivel szembesül az ember, amikor igazán birtokba veszi az autót és mi történik még a magyar rendszám felpattintásáig. - Zách Dani honosítja a Németországból behozott Audi A6-osát.