Így hal meg versenypályán a Tesla

2016.09.21. 08:26

Szép reggelt szeptember 21-én, a Máték, Ifigéniák, Mérábok és Mirellák neve napján. A mai nap a nagy napok napja: ma van az Alzheimer Világnapja, az ősz nemzetközi napja és erre a szerdára esik a béke nemzetközi napja is.

Cukor

  • A Tesla reszpektjének egyik alapja, hogy gyorsulási versenyben kevesen bírják vele a tempót. Tele a Youtube szupersportautó-alázásokkal, a pályaversenyzés/pályanapozás viszont más műfaj. A Car and Driver magazin vitt el egy P85D-t a Virginia International Raceway-re, ahol hamar kiderült: ez nem a Tesla terepe. A beeső fékpedál és az önvédő technika története a videóban. (plusz a háttérsztori)
  • Tehénnel ütközött, majd fémvázig égett egy helikopter Ausztráliában. A helikopteres pásztor a munkáját végezte, amikor terelés közben a gép egyik talpa beleakadt az egyik tehén szarvába. A szarv nem engedte a gépet. Földnek esett és leégett. A pilóta megúszta és a tehén is jól van. (444.hu)

Hírsaláta

  • Nagyot zuhantak a Takata részvényei. Nagyot zuhantak kedden a tokiói tőzsdén a tömeges légzsák-visszahívások miatt válságban lévő Takata japán autóipari beszállító részvényei, miután a Bloomberg jól értesült forrásokra hivatkozva arról írt: a vállalat egyes reménybeli felvásárlói azt fontolgatják, hogy csődeljárást indítanak a tokiói székhelyű gyártóval szemben. A Takata nem kommentálta az értesülést, de papírjai 12 százalékot zuhantak a hét első kereskedési napján. (MTI)
  • Nem ússzák meg az autósok, jön az évközi adóemelés - írja a Napi.hu. A lap azt írja, a kormány által beterjesztett  adójavaslatban szerepelt, a jövedéki adó azon módosítása, hogy ha az olajár tartósan 40 vagy 50 dollár alatt marad hordónként, akkor automatikusan megemelnék a jövedéki adó mértékét. A parlamenti "vitában" végül a lehető legrosszabb verzió jött ki: nem az autósoknak kedvező 40 dolláros határt, hanem a költségvetésnek kedvező 50 dollárt fogadták el a kormánypárti képviselők és nem január elsejétől, hanem már szeptembertől hatályba lépett az új metódus. Így az első adóemelésre már október elsején sor kerülhet, azaz jön az üzemanyagár-emelkedés. 

A nap képe

Üzenet a Lamborghininek. (Régi kép, talán Párizs miatt kapott új lendületre.)

Napi szép

Egy rég elfeledett német fotós képeit túrta elő a Road and Track. Kurt Wörner a grand prix-korszak legszebb éveit fotózta végig Európában. Munkássága nem állt meg a pálya szélén, a lelátókon, paddockban készült képei így alapos kordokumentumot adnak a 30/40/50-es évek autósportjáról. Wörner válogatott képeit itt találod.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Égéstérig kitart

Úgy fest, utoljára állt össze a bukóteres trió. A szingapúri futam utáni adás lesz egy ideig az utolsó a nagy cégcsoportos F1-podcastből, amiben jelen voltunk. A magyarázat és a műsor erre

A nap videója

“Racing, it's not about the race—it's about the trip” - így Taz Harvey. Róla és 240Z-jéről szól a friss Petrolicious.