Lezúzta az NSX-et, majd a méhekre fogta

2016.10.05. 06:52

Napsütéses szép reggelt kívánunk október ötödikén, szerdán. Legalábbis az előrejelzések azt mondják, hogy az előző napokkal ellentétben van remény arra, hogy a napsugarak eljutnak hozzánk. Ma van egyébként az év 279. napja, mellesleg a pedagógusjogok világnapja. Nemcsak az Aurélok ünnepelnek ma, hanem többek közt a Fláviák és a Fulviák – ezek a nevek a Lancia történetében is fel-feltűntek már. Most pedig kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris itt a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Minden idők legdrágább nyitánya lehet Jeremy Clarksonék új műsorának kezdő jelenete. A The Grand Tour nyitójelenetét Kaliforniában forgatták, 150 autóval, kétezer autóbolonddal, valamint hat repülőgéppel. Mintegy hárommillió dollárba került. Először november 18-án játssza a műsort az Amazon. (thedrive)
  • A hobbiterepjárókat helyezheti a középpontba a jövőben a Volvo. A márka kutatás-fejlesztési részlegének vezetője, Peter Mertens szerint az évtized végére ebben a szegmensben jelentősen több autót értékesítenek majd, mint bármely más kategóriában. Ez egyébként a tavalyi eredményeket figyelembe véve nem egy túl meglepő állítás. Akkor ugyanis az összesen eladott több mint félmillió Volvóból 267 ezer volt XC vagy Cross Country. A legnépszerűbb az XC60 volt, de kedvelik az új XC90-est is. (autocar)
  • Fékhibák miatt vizsgálja a Ford F-150-eseket az NHTSA. Az Egyesült Államok közlekedési hatósága a 2015-ös és a 2016-os modelleknél kutakodik. Eddig huszonöt tulajdonostól futott be panasz, ők mind a 3,5 literes Ecoboost V6-ossal szerelt kivitelt vezetik. Beeső fékpedálról és megszűnő fékhatásról számolnak be, és a fékfolyadék is elfolyik. A rendelkezésre álló információk szerint a 2015-ös példányoknál világít a fékhiba visszajelzője is, az újabbaknál viszont nem. Korábban hasonló problémával már visszahívták a 2013-2014-es modelleket. Most további 282 ezer autó lehet érintett. (autoblog)

Anno – 2016. október 5.

  • 1983-ban e napon kapta meg a Béke Nobel-díjat Lech Wałęsa lengyel politikus (1990 és 1995 között köztársasági elnök).
  • 1969. október 5-én került először adásba a BBC-n a Monthy Python Repülő Cirkusza.
  • 1921-ben, azaz 95 éve alakult meg az írókat, költőket tömörítő nemzetközi PEN Club.
  • 1665-ben egyetemet alapítottak a németországi Kielben.
  • Forma-1-es futamból három esett október ötödikére, mindhármat az USA-ban rendezték. 1969-ben Jochen Rindt, 1975-ben Niki Lauda, 1980-ban pedig Alan Jones diadalmaskodott.

Totalcar retró

Tegnap a Totalcaron

  • Kipróbáltuk a Scania új teherautócsaládját, amely idén elnyerte az Év Kamionja díjat. A hatvantonnás szerelvényről itt olvashatnak.
  • Folytatódott az E-Tap2 is: a csapat pereceket szállított a Tűzoltó utcai kórházba, az éjszakát pedig már Győrben töltötték.
  • Kölnben elkezdődött az Intermot kiállítás. A motorkerékpár-ipar újdonságaiért erre tessék.

A séf mai ajánlata

  • Tudja, mennyit fogyaszt a Prius? És a RAV4 hibrid? Ha már egyszerre volt nálunk a két autó, akkor mi bizony kipróbáltuk. Folytatódik az E-Tap2 és az Intermot-nagyüzem is, érdemes lesz tehát vissza-visszatérni hozzánk.

Keserű méz

  • Tajvanban törtek össze először új Honda NSX-et. A hírek szerint egy újságíró vezetett, aki azt állította, egy méh repült be az ablakon. Megcsípte a nyakát, erre ő sokkot kapott, és nekirántotta a kormányt a sávelválasztó betonnak. Szerencsére senki nem sérült meg, de a különleges sportautó azért kapott. Arról is pletykálnak egyébként, hogy ez az első legyártott példány lehet, még előszériás, 0000-s alvázszámmal. Ehhez a vázszámhoz azonban nem Honda, hanem Acura logóval ellátott NSX tartozik. (motorauthority)

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátlépőnél a ki- és belépő forgalom folyamatosan halad.

Az 52-es főúton a kerekegyházai elágazásnál, a 11-es km-ben egy tehergépkocsi kerékpárost gázolt. A helyszínelés miatt a fél útpályát lezárták. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Megjelent a Petrolicius legújabb filmje, a főszereplő pedig nem akármilyen autóritkaság. Elvis Presley BMW 507-esét láthatjuk, amelyet évtizedekig eltűntnek hittek. Végül kiderült, hogy egy gyűjtőnél, Jack Castornál pihent hajtáslánc nélkül. A BMW veterános részlege magához vette, és az alapoktól kezdve teljesen felújította. Érdekesség még, hogy a Király az eredeti 3,2-es motort egy Chevy V8-ra cseréltette. Az 507-es emellett viselt már fekete és piros fényezést is. (carscoops)

A nap száma

Ha már úgyis szóba került Elvis Presley, akkor szóljon egy dal a Királytól. Pontosabban egy feldolgozás. A Little Less Conversation című számot 1968-ban Mac Davis és Billy Strange írta neki, a holland Junkie XL pedig 2002-ben dolgozta fel.