Jön az önvezető Renault

2016.10.07. 08:47

Október 7-én, Amália napján kezdődik a Hidegindító. 1848-ban ezen a napon a magyar honvédség feltartóztatja Roth és Filippowich császári osztrák parancsnokok hadtesteit és őket fogságba ejtik. 1959-ben egy szovjet űrszonda elsőként továbbít képeket a Földre a Hold túlsó oldaláról, 1982-ben pedig szintén ezen a napon mutatták be a Broadway-n a Macskák című musicalt. A nap szülötte Halász Judit színésznő, énekesnő, illetve Tico Torres a Bon Jovi zenekar dobosa. Most ettől a bandától szól a nap dala, a Have a nice day. Jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Több ezer munkavállalót várnak a magyarországi járműipari cégek és több helyen kiemelt fizetéssel sem tudják magukhoz csábítani a szakembereket - írja mai cikkében a Világgazdaság. Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára úgy nyilatkozott: a magasan képzett és betanított munkásokból egyaránt nagy a hiány, gyakorlatilag minden területen szükség lenne munkavállalókra. A főtitkár szerint át kellene gondolni a közfoglalkoztatás rendszerét. Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője és Szamosi Viktor, a Ford Magyarország ügyvezető igazgatója is azt mondta, nem tudnak annyit fizetni, amennyiért itthon maradnának a szakemberek. (MTI)

AUD 5101

Munkahelygaranciát követelnek a németországi Audi gyár munkásai, akiknek vezető képviselője felszólította a cég menedzsmentjét, hogy a 2025-ig bevezetni tervezett, új elektromos autókat hazai üzemekben és ne más országokban gyártsák majd, ezzel biztosítva mintegy 60 ezer munkás megélhetését. Az Audi, teljes fejlesztési költségvetése harmadát fordítja az elektromos modellek fejlesztésére. (Autonews)

brock yates

Két napja elhunyt Brock Yates a Car and Driver autóslap egykori szerkesztő-újságírója, aki több mint negyven éve elindította az azóta legendássá vált Cannonball Run-t, vagyis a szabályok nélküli, közúti autóversenyt, amely az Egyesült Államok keleti és nyugati partja közt zajlik most is és világszerte rendeznek hasonló futamokat. (Autonews)

zoe

A 2013-ban megjelent Renault Zoe elektromos hajtású kisautó önvezető funkcióval ellátott változatát tesztelik egy kínai város két kilométeres útszakaszán, novemberben. A franciák ezzel a kísérlettel szeretnék demonstrálni, hogy a Next Two-nak nevezett prototípusba épített rendszer lassan alkalmassá válik a tömeggyártásra. A Renault a Volvo után a második autógyártó, amely hasonló kísérletbe kezd. A kínai tulajdonban lévő svéd autógyártó száz autóval indított hasonló akciót, idén áprilisban. (Autonews)

Totalcar retro

Karotta hetvennél, ötösben nyomott egy padlógázt a Mazda 6 2,3 GT-nek, majd megállapította, hogy a viszonylag nagy, négyhengeres még itt is tűrhetően húzza ki magát, egészen százig. A hatos első generációjának tesztjét 2002-ben láthatták a Totalcar TV-ben, szólt a Belga a klip alatt, csak azok a citromsárga betétek ne lettek volna a kormánykeréken. A teljes epizódhoz jó szórakozást kívánok:

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál szünetel a határellenőrzés, a ki- és belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás. Az M1-es autópályán, Hegyeshalom felé Bicske térségében a 39-es km közelében burkolatjavítási munkálatokat végeznek a külső sáv zárása mellett. Torlódás nincs, de lelassult a haladás. Az M5-ös autópályán a Röszke felé vezető oldalon, Balástya térségében a 145-ös km közelében szalagkorlátnak ütközött egy személyautó. A műszaki mentés idejére a külső sávot lezárták. (Utinform)

Elmúlik az eső

Az Időkép szerint eleinte főként nyugaton és északkeleten, délután inkább már csak helyenként alakulhat ki kisebb eső, zápor, miközben észak felől egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Az északi-északkeleti szél gyenge, mérsékelt marad. Délutánra 10 és 14 fok közé melegszik a levegő.