Hegy gyomrában vezet majd a hajók útja

2016.10.19. 08:32

Szép reggelt október 19-én, az év 293. napján, a Nándorok, Alárdok, Joelek és Lúciuszok neve napján. Ma huszonnyolc éve halt meg Son House, az igazi mississippi delta blues egyik legeredetibb alakja.

Hírsaláta

  • Olcsón tankolnál? Tankolj a szomszédban. Az adóváltozások miatt a szomszédos országokhoz képest jelentősen nőttek Magyarországon az üzemanyag költségei. Ausztriában, illetve Szlovákiában gázolajból több tíz forinttal olcsóbban lehet tankolni, de nem sokkal jobb a helyzet a bezinnél sem – írja a Napi.hu. A magyar parlament még júniusban fogadott el egy logikátlannak tűnő adóváltozást, aminek következtében nem az eddigiek szerint hullámzik az üzemanyagok jövedéki adója. Bővebben a Napi.hu-n.
  • Hajóalagút épül Norvégiában. A VisitNorway látványtervei szerint a norvégok egy 1,7 kilométer hosszú, 49 méter magas és 36 méter széles alagutat vájnának a Selje és a Moldefjord között. A hegy alatt vezető hajóalagút ötlete már az 1870-es években felmerült, így akarták lerövidíteni az időjárási szempontból kiszámíthatatlan jelenleg is használt útvonalat. A 254 millió eurós építkezés 2019-ben indulhat. (Dívány.hu)
14802328520 ed5cf95a70 o
  • Elindult a parasztok Ubere Indiában. A Mahindra & Mahindra a földműveseknek segít új mobilappjával, akik a Trringo nevű alkalmazáson keresztül tudnak egyszerűen traktort bérelni aratás idején. Az óriási ázsiai ország kistermelőinek komoly hátrányt okoz, hogy nem tudnak saját traktor venni, így eddig maradt a drága és körülményes bérlés. A Mahindra azonban a saját traktorait és sofőrjeit adja bérbe az app köré szervezett szolgáltatással, a korábbi lehetőségeknél lényegesen egyszerűbben. (Index.hu)
  • Audit lízingel az elnöknek a roma önkormányzat, miközben 1,6 milliárddal tartoznak az Emminek – írja a 444 a Magyar Nemzetre hivatkozva. Az Országos Roma Ön­kor­mányzat egy 2015-ös Audi A4 S Line-t lízingel az elnöknek. A szerződést a lap szerint 72 hónapra kötötték, és havi százezret fizet a szervezet az autóért. Nem egy horrorpénz a műfajban, csakhogy az önkormányzat eközben 1,6 milliárd forinttal tartozik az Emberi Erőforrások Minisztériumának. (444.hu)
  • Legalizálta az önkormányzat a gerilla-kerékpársávot. A San Francisco-i gerillák saját bójákkal hívták fel a figyelmet a bringás közlekedésbiztonsági hiányokra a városban, aztán az egyik ilyen akciójukból hogyhogynem, tényleg kerékpársáv lett. Tökéletes történet a civilek és az önkormányzat együttműködésről a Kerékagyon
  • Jól megy a Buicknak. Szeptember végéig több mint egymillió Buick márkájú autót értékesített a General Motors (GM) az év eleje óta, ami 23 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. A detroiti székhelyű gyártó keddi közlése szerint az idén eddig előállított "majdnem luxuskategóriás" autók 82 százalékát Kínában értékesítette, míg az Egyesült Államokban a Buick márkájú autók mindössze 16 százaléka talált vevőre. A Buick egyre inkább a városi terepjárók (SUV) felé mozdult el az utóbbi években, szemben az Amerikában régóta kedvelt szedán típusú autókkal. Kína nem csak a Buick legnagyobb piaca, a GM összes eladásának 38 százaléka az ázsiai országban realizálódott idén az első fél évben. Tavaly a GM részesedése a kínai autópiacból 14,9 százalék volt. (MTI)

Napi agyvérzés

Nem látta a tábláktól a táblát, megbüntették. Egy kupac turistáknak szánt tábla takarta a várakozni tilos táblát egy szegedi parkolóban. A Délmagyar olvasója, Gábor így gyanútlanul rossz helyre parkolt, majd miután visszatért, autóját már elszállították. A bosszantó sztori teljes egészében és a bűnös táblák a Délmagyaron.

Anno október 19

  • 1954-ben ezen a napon szállta meg a Kínai népköztársaság Tibetet.
  • 1960-ban ezen a napon lépett élet az USA teljes kereskedelmi embargója Kubával szemben, aminek autós érintettségű következményei itt láthatóak:
  • 1977-ben ezen a napon szállt le először New Yorkban egy Concorde.

A nap videója

Kevin Eriksson friss csodaelőzése elhomályosította kicsit a konkurens sorozat, a Red Bull Global Rallycross-széria nagy pillanatát. Előbbiről mi is írtunk, utóbbit most pótoljuk. Tessék, ilyenek történnek a műfajban egy kontinenssel arrébb:

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap művészete