Ismét embert ölt a rossz légzsák

2016.10.21. 09:10

Október 21-én, Orsolya napján kezdődik a Hidegindító. 1945-ben ezen napon kaptak általános választójogot a nők Franciaországban, 1950-ben a kínai hadsereg elfoglalta Tibetet, 1964-ben pedig szintén ezen a napon mutatták be a New York-ban a My Fair Lady című musicalt. A nap szülöttei Krúdy Gyula író, illetve Carrie Fisher amerikai színésznő, akit a Csillagok háborúja Leia hercegnőjeként ismerhetünk. A nap dala pedig Cseh Tamástól a Budapest.

Autóipari hírsaláta

Jelenleg 100 ezer ember dolgozok a magyar autóiparban és a nyugati márkák tavaly félmillió autót gyártottak nálunk, amely a teljes magyar export tizedének megfelelő értéket képvisel, ugyanakkor egyre komolyabb problémát jelent a munkaerőhiány, mivel az utóbbi években egyre többen hagyják el az országot nyugati irányban. Egy eheti konferencián beszélt erről a győri Audi és a kecskeméti Mercedes-gyár vezetője.

DSC09228

Az előbbit irányító Peter Koessler szerint főként képzett munkaerőt nehéz találni, ezért a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy javítsa a magyar munkások versenyképességét és mobilitását. A Mercedes-igazgató Christian Wolff emlékeztetett, a cég nemrég a gyár további bővítését jelentette be, de az utóbbi években sokat fektetett a helyi oktatás fejlesztésébe és a lakhatási körülmények javításába is. Wolff szerint el kell kerülni, hogy a magyar autóipari dolgozók bérének erőltetett ütemű felzárkóztatását a nyugati kollégákéhoz, mert az jelentősen ronthatja Magyarország versenyképességét. (Autonews - Reuters)

A Nissant és a Renault elnöki széke után, pontosabban ezeket megtartva foglalta el helyt Carlos Ghosn a nemrég megvásárolt Mitsubishi élén is, miután a japán cégben többségi tulajdont szerzett a franciák vezette cégcsoport. A három márka hamarosan gyártásoptimalizálásba kezd, megosztják egymással erőforrásaikat, ami a jövőben a fejlesztések átszivárgását jelentheti. Az első két bizonyíték, hogy a Nissan hamarosan saját márkaneve alatt kezdi árusítani Dél-Ázsiában a Mitsubishi egyik mikrobuszát, és a három márka közösen használja majd a Mitsubishi plug-in hibrid rendszerét. (Autonews)

Egy ötven év körüli nő a tizenegyedik amerikai halálos áldozata hibás gyújtószerkezettel szerelt Takata légzsákoknak. A nő mér szeptember 30-án szenvedett balesetet egy 2001-es Honda Civic volánja mögött, amelyben a korábbi visszahívások és számos hatósági figyelmeztetés ellenére. Legutóbb idén júniusban értesített az Egyesült Államok közlekedési hatósága a hibás légzsákkal szerelt autók tulajdonosait, hogy ne használják járművüket. (Autonews)

tesla-autopilot

Jövőre elindítja a Uberhez hasonló autómegosztó szolgáltatását a Tesla, amelyben a tulajdonosok pénzt kereshetnek, ha a Tesla Networknek nevezett rendszerben regisztrált utasokat vesznek fel, írja közleményében a cég. Elon Musk korábban azt is elárulta a nagy tervvel kapcsolatban, hogy a Tesla-tulajdonosok szabadon regisztrálhatnak majd a megosztórendszerbe, így amikor egyedül ülnek az autóban, könnyen kereshetnek utasokat a közelben. Azokban az országokban, ahol kevés a Tesla, a cég saját flottával egészíti majd ki az állományt. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítettük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le androidos, illetve iOS-t futtató telefonotokra az ingyenes Waze appot!

Közlekedési koffein

Az M0-s autóút déli szektorában a 6-os főúti csomópontnál több jármű ütközött össze az M1-es felé vezető szakaszon. A 14-es km-nél már csak a leálló sávot tartják zárva. A főpálya sávjain, valamint a lassító sávon zavartalan a haladás. Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál zavartalan a ki- és a belépő forgalom, nincs fennakadás a közlekedésben. (Utinform)

Totalcar retro

Emlékszem, majdnem megfagytunk tavaly október 21-én, miközben egy Buda-környéki település határában forgattuk a Vissza a jövőbe filmekből ismert DeLorean DMC-12 rövid menetpróbáját. Fontos nap volt ez, mert gyerekkorom óta imádom a trilógiát és nagyon vicces volt kipróbálni egy ilyen autót. A történet szerint ma egy éve érkezett meg Marty McFly 1985-ből a jövőbe, pontosan 2015 október 21-én. Ragadják meg a pillanatot, az idő gyorsan repül!

A forradalom napján nem ázunk

Az Időkép szerint ma borongós, csapadékos idő várható országszerte, ismétlődő esőre, helyenként záporokra is számítani kell, sokfelé jelentős mennyiségű eső várható. A légmozgás általában gyenge, mérsékelt marad, csak helyenként lehet egy-egy élénk széllökés. Napközben a hőmérséklet 8-16 fok között alakul, délkeleten lehet a legmelegebb. Szombaton és vasárnap (október 23.) megszűnik az eső és változóan felhős-napos időre számíthatunk.