Így nem lett a kertváros hőse az ír toyotás

2016.10.27. 08:42

Szép reggelt 2016 301. napján, ami a Szabinák, a Szavellák és a Salómék neve napja. A New York-i metró 102. születésnapja a mai, ami nálunk egy felhős, tizenegy-két fokos őszi csütörtökként telik majd.

Cukor

Ha vannak előítéleteid a kertvárosi angol ír suttyókról, akkor ezt a videót egy hümmögéssel zárod majd. Így nem lett a kertváros hőse az angol toyotás, pedig nagyon igyekezett.

Hírsaláta

  • Decembertől Pozsonyba járhat több száz győri Audi-munkás. Ideiglenesen átcsoportosítja 850 munkatársát a győri Audi Hungaria, decembertől 550-en a pozsonyi járműgyárba járnak majd dolgozni, 300 dolgozó pedig a motorgyártásban kap munkát. Az autógyártó szerint a szlovákiai munkavégzés keretében a munkatársak a járműgyártás területén elsősorban a karosszériaüzemben, lakkozóban, szereldében és a minőségbiztosításon dolgoznak majd, és megszerezhetik a jövőbeni Q3 gyártásához szükséges tapasztalatokat. Az ingázásra kényszerülő munkatársak a hivatalos kirendelés miatt 20 eurós napidíjat kapnak - tették hozzá. (Napi.hu)
  • Ötvenezer doboz sört vitt az első önjáró teherautó. Néhány napja egy 18 kerekes teherautó bekanyarodott Colorado Springsbe, és leszállított ötvenezer doboz Budweiser sört. Ez önmagában még nem lenne hír, de a teherautót nem sofőr vezette. Ez volt az első olyan kereskedelmi szállítmány, amelyet teljesen önvezető teherautó vezetett el a célig – a kétszáz kilométeres útról az Indexen olvashatsz.
13894892 72898c58f28a56a6c86b549218e23129 x
  • Lassacskán minden gyártó kiadja utóbbi negyedéves eredményét. A Renault jelentős, 13 százalékos bevételnövekedésről ír éves összevetésben a harmadik negyedév kapcsán, köszönhetően az új Megane és Kadjar modelljei iránti keresletnek. A Renault azt közölte, hogy a szeptember végével zárult három hónapban a bevétele 10,55 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 9,34 milliárd euróról. A járműgyártó azzal számol, hogy idén 1,6 százalékkal bővül a globális autópiac, miközben nem változtatott saját idei nyereség és bevétel előrejelzésén. A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kedden feljavította idei nyereség-előrejelzését, miután profittal zárta az idei harmadik negyedévet az egy évvel korábbi veszteség után. A világ hetedik legnagyobb autógyártója kedden azt közölte, hogy a szeptember végével zárult három hónapban 606 millió euró adózott eredményt ért el, a tavalyi harmadik negyedévi 387 millió euró veszteség után. A negyedéves értékesítési árbevétel 26,8 milliárd dolláron stagnált, a leszállított járművek száma 1,12 millió volt, minimálisan csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Az autógyártó 2 milliárd euróról 2,3 milliárd euróra javította fel idei nyereség-előrejelzését, miközben továbbra is 112 milliárd eurót valamivel meghaladó bevételt vár. A cég bevételének kétharmada származik Észak-Amerikából, ahol az eladott autók száma 8 százalékkal esett vissza a negyedévben éves összevetésben. Az európai és az ázsiai eredmények ugyanakkor javultak, jobban alakult a Maserati luxusmárka értékesítése is. (MTI)
13906158 8c53570f33f9d5e990ddbec6d57966fc x
  • A Transparency International beszáll az autópálya-építésbe. Na nem munkagépekkel, a korrupcióellenes nemzetközi civil szervezet hazai irodája őrködik majd az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó előkészítési és kivitelezési feladatok felett, a Bóly és Ivándárda, országhatár közötti szakaszon. Háromoldalú megállapodásról van szó az ajánlatkérő, az ajánlattevők és egy független civil monitorozó között, a megállapodás azt jelenti, hogy minden, a közbeszerzésben részt vevő fél vállalja az átláthatóságot – írja az Index.

Villanyautót vennél? Pályázz!

Mától lehet pályázni tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzésének támogatására. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bruttó eladási ár 21 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint. Legalábbis 15 millió forintnál olcsóbb elektromos autók esetén. (Index.hu)

Közlekedési koffein

A Fővárosi Közgyűlés szerdán megbízta a BKK-t az 1-es metróvonal felújításának előkészítésével. A közgyűlés kikötötte, hogy a projektnek tartalmaznia kell a Deák tér, az Oktogon és a Hősök tere megállóinak kapacitásbővítését, továbbá két új állomás létrehozását: az 1-es villamosra történő átszállás érdekében a Hungária körút alatt, valamint a Duna-part könnyebb eléréséhez a Vigadó téren, amely a vonal új végállomása lenne. A meghosszabbítás hírét a 444 értelmetlennek, az ex-BKK-vezér, Vitézy Dávid jó beruházásnak nevezte.   

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója

A tegnapi Hidegindítóból méltatlanul kimaradt, így ha valami furcsa okból nem vagy feliratkozva a Petrolicious csatornájára, a keddi részről valószínű lemaradtál. Tessék.