Mikor fogynak el a rendszámok?

2016.10.28. 09:01

Október 28-án, Simon napján kezdődik a Hidegindító. Michael Faraday kémikus és fizikus 1831-ben ezen a napon mutatta be találmányát a dinamót, 1877-ben nyitott meg a budapesti Nyugati pályaudvar, amelyet a francia Eiffel tervezőiroda tervei alapján építettek, 1886-ban pedig leleplezték a New York-i szabadságszobrot, amely a francia nép ajándéka az Egyesült Államok népe számára. A nap szülöttei Horváth Károly, Charlie magyar énekes és Bill Gates a Microsoft óriásvállalat alapítója. A nap dala Charlie-tól jön, címe Skandináv éjszakák. Jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Az Egyesült Államokban néhány órával ezelőtt bemutatták az óriás-Volkswagent, az Atlas SUV-t. Ez a Volkswagen egyik legnagyobb modellje, legalábbis a Transportereken innen. A több mint öt méter hosszú, közel két méter széles és több mint 1,7 méter magas hétülésest, olyan versenytársak ellen készítették, mint a Toyota Highlander, amely sok éve sikeres a tengeren túl. Az Atlasról bővebben kapcsolódó hírünkben olvashatnak.

A HVG-n olvasom, hogy Magyarországon hamarosan P-vel kezdődő rendszámtáblákat adnak ki, mivel az N-nel kezdődő táblák kiadása felgyorsult, sőt, lassan el is fogynak a hozzá tartozó kombinációk. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala azt is elárulta, hogy az O-val és Q-val kezdődő kombinációk teljesen kimaradnak, mert egy száguldó autóról leolvasva azok összekeverhetők, ugyanakkor még bőven van tartalék a három betű három számos megoldásban, így az várhatóan 2030-ig velünk marad. (HVG)

Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése ellenére sem költözik el a szigetországból a Nissan, jelentette be Carlos Ghosn a cégcsoport elnöke. Hozzátette, ígéretet kaptak a kormánytól, hogy az kompenzálni fogja az esetleges, EU-n kívüli országokra kirótt büntetővámokat, hogy segítse megőrizni a cég által működtetett 7 ezer sunderlandi munkahelyet. Theresa May miniszerelnök kabinetje ugyanakkor cáfolta, hogy hasonló pénzügyi támogatást ígértek a Nissannak, amely egyébként Nagy-Britannia legnagyobb autógyárát üzemelteti és itt készíti majd az új X-Trailt és Qashqai-t is. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítettük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le androidos, illetve iOS-t futtató telefonotokra az ingyenes Waze appot!

Közlekedési koffein

Győr közelében, az M19-es autóúton a 6-os és a 8-as km között várhatóan október 29. (szombat) délutánig aszfaltoznak, ami félpályás lezárással jár. A forgalmas útszakaszon jelentősebb torlódás is kialakulhat, amely elkerülhető, ha az M1-es autópályán, vagy az 1-es főúton közelítik meg Győrt. (Utinform)

Totalcar retro

Hülye hasonlatok a kis szoknyácskáról, a szempár közt hordott vesékről és a tenyerestalpas kiállásról, majd pedig a lényeg, a mostanra megdicsőült BMW M5 bemutatója 2004-ből, Karottától. A V10-es volt a cég legérdekesebb nagy szívómotorja, a következő M5 már turbós, így még fontosabb emlék ez az autó és a róla készült videó. Élvezzék: 

Temetőjáró idő

Az Időkép szerint szép kilátásaink vannak a hosszú hétvégére. Ma hazánk nagy részén több órára kisüt a nap, estig a vékony fátyolfelhők mellett inkább nyugaton és délkeleten lehetnek felhősebb területek. Csapadék nem várható. A nyugatira, délnyugatira forduló szél gyenge, mérsékelt marad. Délutánra 10-14 fokig melegszik a levegő.