Ezzel készül a Jaguar a Tesla ellen

2016.11.15. 08:45

November 15-én, kedden, Albert és Lipót napján kezdődik a Hidegindító. 1969-ben 250 ezer béketüntető követelte a vietnami háború befejezését Washingtonban. Brassóban, 1987-ben húszezer diák és munkás tüntetett a Ceausescu-rendszer ellen, 1988-ban pedig Horn Gyula külügyminisztériumi államtitkár a Varsói szerződés fennállása óta, annak tagországai közül elsőként vett részt a NATO közgyűlésén, Brüsszelben. A nap szülöttei Francois Ozon francia filmrendező, producer és író akinek 5x2 című filmje az egyik legmegrázóbb feldolgozása egy emberpár történetének. A film zenéjét adom a hírek mellé.

Hírek reggeli kávé mellé

A Los Angeles-i autókiállításon mutatja be a Jaguar új, teljesen elektromos hajtású koncepcióautóját, az I-Pace tanulmányt. A rendkívül áramvonalas, 0,29-es alaktényezőjű hobbiterepjáró megcélzott legnagyobb hatótávolsága, a Jaguar saját fejlesztésű 90 kilowattórás, lítiumion akkumulátorának köszönhetően, egy feltöltéssel több mint 350 kilométer lesz. Ezzel, illetve méreteivel a Tesla Model X-et, illetve a jövő évre várható Audi Q6 e-Tront veszi majd célba.

ipace2

A Jaguar I-Pace ezek közül talán a legszebb, de nem kell majd megelégednünk a látvánnyal, hiszen az ötszemélyes autó első és hátsó tengelyéhez szerelt motorok összteljesítménye 400 lóerő, a legnagyobb forgatónyomatéka pedig közel 700 newtonméter lesz. Az F-Pace-szel ma részletesen foglalkozunk még a Totalcaron. (Autonews)

A magyar külügy állítólag sokáig lobbizott a Tesla Motorsnál, hogy hamarosan felépülő európai gyárát Magyarországra telepítsék, de eddig nem hallani arról, hogy ez így lesz. Eközben a Tesla nagy erőkkel keresi a helyet az új gyárnak, amelyben akkumulátorokat és a Model 3 nevű új szedánt készítik majd. A cég nem közölte, hogy mely országok esélyesek a beruházásra, de több helyen Hollandiát, Spanyolországot és Franciaországot emlegeti a sajtó a befutók közt. A Tesla részben az új üzem segítségével szeretné elérni, hogy 2018-tól évi félmillió autó készüljön majd a márkanév alatt. Hogy ez sikerüljön, már felvásárolták a német Grohmann vállalatot, amely gyártásautomatizálással foglalkozik. A Model 3-ra eddig 350 ezer előrendelést adtak le, ezért ideje összekapnia magát a Teslának, ha ki akarja elégíteni az igényeket. (Autonews)

A lassuló mobiltelefon-piacról és saját, kigyulladó telefonjai okozta rossz időszakából menekül a Samsung és a tajvani óriásvállalat az autóipar felé tart. Nyolcmilliár dollárért megvásárolták a Harman International Industries-t, amely a Volkswagen, a BMW és a Toyota modelljeibe szállít fedélzeti audio és kommunikációs megoldásokat, így a szektor hatvanöt százaléka a cégé és most már áttételesen a Samsungé. (Autonews)

turbo korforgalom

Évek óta tartó bosszankodás és esetenként negyven percig tartó araszolgatás után megoldódhat az M0-s autóút és a 11-es főút találkozásánál, Budakalásznál lévő körforgalom problémája. A csomópont korábban kétsávos volt, majd a belső sávot leválasztották, mondván, az autósok képtelenek voltak helyesen használni és sok volt a baleset. A forgalomtól elzárt terület felfestése egyébként rég lekopott, a dugók pedig a város felé reggel, a városból kifelé pedig délután óriásiak. Korábbi cikkünk után most itt a jó hír, a Magyar Közút Zrt. megrendelésére elkezdték a körforgalom turbósítását, vagyis fizikai akadályokkal terelik ezután az autósokat aszerint, hogy ki hol hajt majd ki a körforgalomból. A munka ma elkezdődött. (Budakalasz.hu)

Kerüld el a dugót!

Megerősítettük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Közlekedési koffein

Hegyeshalomnál az M1-es autópályán és az 1-es főúti átkelőknél zavartalan a kilépő forgalom, nincs fennakadás a közlekedésben. Az M3-as autópályán Budapest felé Mogyoród térségében a 22-es km-nél, ahol korábban több személyautó karambolozott, már mindkét forgalmi sáv használható.

Torlódik a forgalom Budapest felé az 51-es főúton Dunaharasztinál az M0-s autóút előtt, a 6-os és a 7-es főúton az M0-s autóút közelében, az M1-es M7-es autópályák közös szakaszán, a 10-es főúton az ürömi elágazás előtt, Budakeszi átkelési szakaszán a Fő utcában, a 11-esen a Megyeri hídnál, a 2-es főúton Dunakeszi átkelési szakaszán. (Utinform)

Totalcar retro

Minden rendes elnyomó hatalomnak szüksége van álltában is elrettentő járművekre és ebben a műfajban a szovjetek különösen erősek voltak. A retróválogatás mai epizódjában Winkler 2003-as KrAZ 255-est tesztel. Nézzenek hát tizenkét literes V8-as benzinmotorral hajtott, húsz tonna legnagyobb össztömegű teherautót: 

Fagyos de napos

Ha most kinézek az ablakon, azt látom, hogy az éjjel teljesen befagyott a kerti tó. Napközben olvadni fog, az Időkép szerint alapvetően napos idő ígérkezik, több felhő a déli tájakon lehet, de csapadék nem várható. A déli-délnyugati szél gyenge lesz, csupán Sopron környékén élénkülhet meg. Napközben 2-6 fokra van kilátás.