300 felett kapták el, le is tartóztatták

2016.11.18. 08:12

Szép reggelt mindenkinek november 18-én, Jenő napján. Kivételesen nem hétfőn, hanem hétvégén ér minket a melegfront, kivéve az ország északi, északkeleti részén, ott maradnak a felhők, este még akár kisebb eső, szitálás is előfordulhat. Még a szél is feltámad, nyugaton és északnyugaton akár viharos lökésekre is számíthatunk. Emlékezetes nap a mai, pont hét éve például annak, hogy megszűnt a Sláger Rádió, és ma 67 éves Herman Rarebell a Scorpions dobosa. Hihetetlen, de ma tölti az 54-et Kirk Hammet, a Metallica szólógitárosa, ennek örömére szóljon most az Enter Sandman, ami egy bitang jó szám, de ezzel a klippel egyenesen epikus. A felvétel az 1991-es moszkvai Monsters of rockfesztiválon készült, ahol a banda 1,6 millió(!) ember előtt játszott. A szám elején az Extasy of gold hallható Morriconétól, és a tömegről összevágott képekkel a hatás tényleg fokozhatatlan:

A tegnapi napról

Egész picivel nyolc óra után befutott a heti betevő Égéstér, benne biztosítók és fortélyok. Hírt adtunk még egy Mazda RX-8 visszahívásról is, hiszen az eleve brutális fogyasztás mellett egy hibás tömítés miatt még szivároghat is az üzemenyag. És kipróbáltunk olyan weboldalakat is, amivel használt autók előéletét lehet megvizsgálni alvázszám alapján.  

Hírek kávé mellé

Amerikában továbbra is hódít a platós kisteherautó, az alvázas gépek talán népszerűbbek, mint valaha. Sokaknak még csak nem is munkaeszköz, hanem amolyan hétköznapi járós autó, sőt, hobbi tárgy. Ott van például a Ford F-150 Raptor, ami egy komoly Fox futóművel szerelt, trophy truckra hajazó hobbieszköz. Tudják, ezek azok a csővázas versenygépek, amik 70-80 centi rugóúttal, bőven 100-as tempó felett versenyeznek a sivatagban a legkeményebb körülmények között. Most a Chevrolett hozta ki a Colorado ZR2 változatát, amely nem annyira a száguldásról, hanem a lassú, viszont megingathatatlan mindenen átkelésről szól. Ehhez emelt futómű és összkerékhajtás tartozik, utóbbi ráadásul kilenc különböző módban állítható. Az autóhoz jár még felező, zárható középső és hátsó diffi, de csak hátsókerekesként is használhatjuk. Olyan terepes kiegészítők is járnak hozzá, mint alumínium koptatólemez és agresszív mintázatú Goodyear terepgumik. Az autót kétféle motorral vihetik haza a szerencsés amerikaiak, egy 3,6 literes benzines V6-tal, ez 300 lóerős és egy 180 lóerős Duramax dízel is választható. 

2129111-1993-cadillac-allante-std

És maradunk az ígéret földjén, hiszen új gyorshajtó-rekord is született az Egyesült Államokban. Na jó, nem biztos, hogy rekord, de a top 5-ben valószínűleg benne van. A 19 éves oklahomai fiút 130-as tempó körül érte körül egy rendőrautó, de ahelyett, hogy egy csekkel megúszta volna a a sebességtúllépést, inkább a fogócska mellett döntött, és 335-ig gyorsult a 2011-es Mustangjával. Azt nem tudni biztosan, hogy mégis hogy sikerült ekkorát menni a kocsival, de valószínű, hogy alaposan átalakították, ami tekintve a Mustanghoz rendelkezésre álló alkatrész piacot, nem nagy kihívás. A srácot letartóztatták, viszont még a rendőr is őszintén megdöbbent a sebességen. (Carscoops)

579c938c-778c-4ae5-b23a-59184c691934-large16x9 FRAIREHECTOR11141

Továbbra is zajlik Amerikában a SEMA Show, az autóipari háttérkiállítás, amit tuningshownak álcáznak, hogy minél több embert becsalogassanak rá. Itt nyert díjat Sung Kang új autója, egy ízlésesen megépített Ford Maverick. Kang a Halálos iram sorozatban alakította Hant - akinek a filmbeli teljes neve tényleg Han Sol-Oh -, és szép lassan elkezdett beleolvadni filmbeli szerepébe, így tavaly építtetett magának egy fantasztikus Datsun Z-t. Idén egy Ford Maverickre fizetett be, ráadásul az autó három szerencsés kaliforniai szakiskolai tanuló segítségével épült. A kasznit még ízléses mértékben szélesítették ki, nem hivalkodó, de kellően dögös kerekek kerültek alá, a motortérbe pedig belógatták az aktuális Mustang generáció 2,3 literes Ecoboost motorját. Az autó megnyerte a Ford Corporate Design Award díjat, mint maradandó dizájn mű. (Carscoops)

Shell-8036a

Útinform

A Hidegindító megjelenéséig a következő híreket közölte az Útinform

  • A hajnali órákban az M7-es autópályán az országhatár felé, Pákozd térségében az 54-es km-ben egy pótkocsis teherautó ütközött kamionnal. A sérült járművek a leálló és a külső sávot foglalják el, a forgalmat a belső sávon már elengedik.
  • Az M1-es autópályán Budapest felé a 100-as km-nél lévő csomópontban a Bőny felől felhajtók vezessenek óvatosan, mert a csomóponti gyorsító sávon egy defektes kamion miatt rövidebb lett a kigyorsítási útszakasz.

Totaclar retro 

Hihetetlen, de már hat éve annak, hogy megjelent Winkler Honda NSX tesztje. Fantasztikus autó, ami még életében legendává vált, a szerző is őszintén lelkesedett érte. 

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A mai műsor

Ismerik azt sanyargató érzést, amikor lezárul az életük egy szakasza és ott állnak egy utcasarkon, nyakukba szakad az idő múlása és valami visszavonhatatlanul véget ér? Hát, most már én is. Az imént integettem a ház előtt a Rulettkerék 4. sorozat Audi A6 Avantja után, amikor rövid búcsúzkodás után elhajtott vele a vevő a látóhatár végéig. - Zách Dani eladta a Rulettkerék aktuális részének Audiját