Szabotőröket alkalmaz a Ford

2016.11.23. 09:14

Szép reggelt november 23-án, a Kelemenek, Felicitászok, Kléliák és Kolumbánok neve napján. Ma 164 éves a postaláda, és ma ünnepli hetvenkettedik születésnapját a magyar származású Joe Eszterhas, a 80-as, 90-es évek amerikai filmiparának jelentős forgatókönyvírója.

Fura közlemény érkezett a Fordtól, az autógyár valenciai üzemének új minőségellenőrző technikájáról. A Ford azzal bízza meg egyes munkatársait, hogy titokban hibás (oda nem illő) alkatrészeket helyezzenek a szerelőszalagra, azaz szabotálják el a munkát, ezzel tesztelve új rendszerüket, az úgynevezett Vizuális Ellenőrző Rendszert. A valenciai üzemükről van szó, ahol átlag negyven másodpercenként gördül le egy autó. A rendszer kéthetente több mind egymilliárd fotót készít a gyártósoron, ezek alapján szűri ki a hibákat. A gyártósori kamerák használata önmagában nem újdonság, a közlemény szerint a Ford technikája annyiban sajátos, hogy a felszereltségi szintekre is érzékeny. A projekt működik, azt mondják, többféle hibás alkatrészt is felfedezett – rossz motoralkatrészt, nem oda illő kormánykereket, sőt műszerfalat is.

unnamed

Hírsaláta

  • Változásokat ígér a Ron Dennis-utód McLaren-főnök. Zak Brown új vezérigazgató egyik fontos feladata lesz, miután a 36 év után félretett Dennis-től átveszi a hatalmat, hogy több pénzt hozzon a csapathoz. Egy interjúban ezzel kapcsolatban azt mondta, rengeteg szabad hely van az autón, így új szponzorokat kell hoznia, és tervei szerint a Formula-1-es csapatnak újra lesz főszponzora is. (Index.hu)
  • Pótkerékben hozták a füvet, de lebuktak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei két macedón autóját vizsgálta át Röszkénél múlt pénteken, amikor a jármű ülései alatt, az üléstámla-huzatban, illetve a pótkerékben összesen 13543 gramm marihuánát találtak. A lefoglalt cucc értéke körülbelül 13,5 millió forint. (Police.hu)
dscf2002 0
  • Véglegesítette a román közlekedési minisztérium a Kárpátok romániai részén áthaladó első, Nagyszebent (Sibiu) Pitestivel összekötő autópálya nyomvonalát, amely a tervek szerint 2021-ig épül meg. Sorin Buse közlekedési miniszter közölte, az építési költségeket 1,6 milliárd euróra becsülik, amelyet 75 százalékos arányban európai uniós pénzekből finanszíroznak, a többi 25 százalékot a román állami költségvetésből. A Déli-Kárpátokon áthaladó autópályának legalább hat alagútja lesz, ezek közül a leghosszabb 1,7 kilométer. Az út megépülésével autópályán lehet majd közlekedni megszakítás nélkül a magyar-román határtól Bukarestig úgy, hogy a dél-erdélyi autópályát is a tervek szerint befejezik 2021 előtt. Az autópályát a Renault követelte, amely kilátásba helyezte, hogy elköltözteti romániai üzemét, ha nem épül meg a korszerű út. A Renault ugyanis romániai termelése jelentős részét Nyugat-Európába exportálja. Az autópálya megépítését a Dacia alkalmazottai szintén követelték, ők 2014-ben tüntettek is ezért. (MTI)

Van megoldás a horrorkereszteződésekre?

Tegnap újabb baleset történt a Flórián téri kereszteződésben. Idén már a sokadik, és az Index által korábban feldolgozott helyzet szerint a közveszélyes csomópont problémája egyszerű: az Árpád hídról a kereszteződésbe érkezők látóterében két lámpasor is van. Aki egy kissé elbambul a piros lámpánál várakozva, csak azt veszi észre, hogy előtte 20 méterrel zöldre vált a lámpa, és automatikusan elindul, annak ellenére, hogy a közvetlen fölötte levő lámpa még pirosat mutat. Erre a katasztrofális együttállásra lehet megoldás az egyszerű zsalus lámpa, amely leszűkíti azt szöget, ahonnan a jelzőlámpák fénye látható. Az Index kereste a Budapest Közutat az ötlettel, de még nem kaptak választ. 

14087938 73bd8cbdc85b8ef1382978e5667f77ca wm

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója

Van, amivel lehet fokozni a Petrolicious-minőséget, és az nem a gyenge szóvicc a C3-as videó címében. A megfejtés Izland - indítsd el a videót és megérted, miért.