Tilosban járt az önvezető kamion

2016.11.29. 09:09

Az év 333. napján, Taksony névnapján kezdődik a Hidegindító. 1988-ban, Grósz Károly a minisztertanács elnöke a Budapest Sportcsarnokban rendezett pártaktíván kijelenti, hogy Magyarországon osztályharc folyik és fehérterror veszélye fenyeget. 1990-ben megnyílik az Európai Közösség első magyarországi képviselete, 1998-ban, szintén ezen a napon pedig Svájcban leszavazzák a heroin és más pszichoaktív szerek legalizálását. A nap szülöttei Jacques Chirac francia köztársasági elnök, Csuka Mónika magyar énekes, zenész és Olvasztó Imre, aki az Indul a bakterház című filmben alakította Bendegúz karakterét. A nap dala John Mayalltól a The laws must change.

Autóipari hírsaláta

A magyar járműipar történetét feldolgozó könyv jelent meg, amely az elmúlt 111 év beruházásai mellett azokat a magyar mérnököket, tervezőket, konstruktőröket is bemutatja, akik elismerést vívtak ki a mobilitás világában. Boros Jenő könyve a XV. századi kocsi történetével indul, áttekintést ad a múlt századi és az újkori autóipari beruházásokról, beleértve a személyautók, buszok, tehergépkocsik és harci járművek gyártását, a Made in Hungary prototípusokat alkotóikkal együtt, végül a legújabb generáció, napjaink mérnökhallgatói nemzetközi sikereivel tekint a jövőbe. 

mag9904-01

A kötetben helyet kaptak a gazdag múltú magyar járműipar nagy márkái, közöttük a MÁG, a MÁVAG, a MAGOMOBIL, a Csepel, az Ikarus, a Rába, a Kravtex, a NABI, a MABI, sőt a Magyarországon utóbb megtelepedő járműgyártók, az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki is. A járműtörténet elismert magyarjainak sora is hosszú, köztük van Bánki Donát, Csonka János, Fejes Jenő, Jedlik Ányos, Galamb József. (MTI)

missione 2

Évi 20 ezer darab Mission E elektromos luxusautó eladásával számol a Porsche egy, a cégvezető Oliver Blumével most megjelent interjú szerint. Az Tesla Model S versenytársának szánt típus gyártásának 2019-es indulásáig legalább 1400 új munkahelyet tervez létrehozni a vállalat zuffenhauseni központjában. A Panamera méretű szedán állítólag akár 500 kilométert tehet majd meg két feltöltés közt. (Autonews)

Májusban engedély nélkül tesztelték Ottót, az önvezető Volvo kamiont Nevada útjain egy most napvilágra került jelentés szerint. Ebben az államban 2013-óta engedélyezik az önvezető járművek tesztelését azzal a feltétellel, hogy a fejlesztőcégeknek engedélyeztetniük kell a közúti kísérleteiket, amelyekbe legalább 10 ezer mérföldnyi, sikeres zárt pályás tesztelésnek kell megelőznie és 5 millió dolláros biztosítékkal kell rendelkeznie a közúti tesztelést végző cégeknek. Az önvezető kamion projekt egy ideje a Uber közösségi autós szolgáltatást nyújtó cég tulajdonában van, és az ügy érdekessége, hogy a helyi közlekedési hatóság szerint az Otto semmilyen engedélykérelmet nem nyújtott be, mielőtt a vezetőfülkében ülő mérnökkel Nevada állam 80-as főútjára hajtottak a kamionnal. A vezetőfülke hátsó részében egy tettre kész mérnök felügyelte a folyamatokat, ezért közvetlen balesetveszély nem volt, ráadásul az állam törvényei nem állapítanak meg büntetést erre az esetre, de az Otto-ügy nyomán új szabályokat alkotnak. A cég októberben Coloradóban, ezen a héten pedig Ohio államban végez hasonló kísérleteket hasonló önvezető kamionokkal. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

Munkavégzés miatt egybefüggő a kocsisor az M1-es autópályán a Zsámbéki csomópont után a Hegyeshalom felé vezető oldalon. A 30-as km-nél a külső sávot zárták le, megközelítőleg 2 km-es a torlódás. A 87-es főúton Rum és Csempeszkopács között a 7-es km-nél egy kamion személyautóval ütközött össze. A főutat lezárták, Meggyeskovácsi felé lehet kerülni. (Utinform)

Hétfőtől holnapig, Budapesten, délelőtt lezárják a Széchenyi István tér–Lánchíd–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem felső rakpart–Csalogány utca–Horváth utca–Margit körút–Kis Rókus utca útvonalat, mert az ENSZ Víz Világtalálkozóját tartják a fővárosban. Az útlezárások miatt a közösségi közlekedési járatok útvonala nem változik, forgalmukban azonban kisebb fennakadásokra, néhány perces várakozásra lehet számítani; mindössze a Budavári Sikló közlekedésében kell rövidebb üzemszünetet tartani hétfőn és kedden. (BKK)

Totalcar retro

Nincs túlmagyarázva a Totalcar TV éppen tizenhárom éves epizódja, amelyben terepjárókat látunk, mégpedig a valóban terepképes fajtából. A Grand Cherokee, a Hummer H2 és a Jeep Wrangler gazdája belemondja a kamerába a köbcentik és a lóerők számát, motorindítás, majd a társaság megindul a dagonya felé. Aki szereti az ilyesmit, az ezt is szeretni fogja. 

Kemény hideg és napsütés

Az Időkép előrejelzése szerint Magyarország nagy részén sok napsütésre számíthatunk ma, északkeleten, keleten lehet több felhő az égen, de csapadék nem valószínű. Az északi-északnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérhetik. Nappal a legmagasabb hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.