Hibáztam, Jeepet vettem

2016.12.01. 07:54

December 1. van, csütörtök, Elzák és Arnótok névnapja. A nappali hőmérséklet 4, az éjszakai 0 fok körül várható, melegfront van. 1906-ban ezen a napon nyílt meg a világ első mozija Párizsban, 1935-ben pedig ezen a napon született Woody Allen. Az évből még 30 nap van hátra. Öveket becsatolni, itt a Hidegindító.

A nap képe

R34 Nissan Skyline GT-R Z-Tune 03

Ma a TC-n

Hat henger, hátsókerékhajtás, négy ajtó: japán kontra német összehasonlító. Lexus IS200 a BMW E46 320i ellen. A hab a tortán pedig egy Altezza. Na, melyik kéne?

E46 vs. IS200 vs. Altezza

Valami bűzlik Dániában

Fontos mérföldkőhöz érkezett a dán főváros abban, hogy a kerékpározók Mekkájává váljon: 13 110-zel több kerékpár rója utcáit, mint gépkocsi. A koppenhágai kerékpárszámlálók novemberben mérték az újabb rekordot a városközpontban. A városi önkormányzat 1970-ben kezdte el mérni a főváros központjának számos pontján a közlekedők számát. Akkor napi 351 133 gépkocsit és 100 071 kerékpárt jegyeztek fel. Tavaly óta a kerékpározók száma 15 százalékkal nőtt, a gépkocsit használóké egy százalékkal csökkent, ami 265 ezer kerékpárt és 252 ezer gépkocsit jelent az utakon. Klaus Bondam, a dán kerékpárszövetség új elnöke ezt mondta

"Az emberek látják, hogy leggyorsabban kerékpárral tudnak a városban közlekedni. Számos új negyedben a gépkocsi-tulajdonosok száma magasabb, mint a város régebbi részeiben, de a gépkocsi-használat nem nőtt."

A nap dala: Hibáztam, Jeepet vettem

F1 2017

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán hozta nyilvánosságra a véglegesített jövő évi versenynaptárat. Nem rendeznek futamot Németországban a 2017-es Forma-1-es világbajnoki sorozatban, a Magyar Nagydíjra pedig a legutóbbi terveknek megfelelően július 30-án kerül sor. A hockenheimi GP törlésére előzetesen már lehetett számítani, mert a versenypályát üzemeltető cég nem tudott megegyezni az F1-et vezető Bernie Ecclestone-nal. Az idén sikeresen debütáló bakui versenyt Európa Nagydíj helyett jövőre már Azerbajdzsáni Nagydíjnak nevezik majd, s június 18. helyett június 25-én rendezik meg, hogy ne essen egybe a legendás Le Mans-i 24 órás viadal időpontjával.

Töltőpontokat a társasházakba!

Az Európai Bizottság kötelezővé tenné, hogy töltőpontok legyenek az elektromos autóknak az új vagy felújított köz- és kereskedelmi célú épületeken – sőt, akár magánházaknál is, ha tíznél több parkolóhelyük van. Így feloldhatnák azt az ördögi kört, hogy azért nincs sok elektromos autó, mert nincs elég töltőpont, illetve nincs elég töltőpont, mert kevés az elektromos autó. További részletek az Eurológus cikkében.

A nap grafikonja

mti

Autópályával bővül az M70-es

Sztrádává bővítik az M70-es gyorsforgalmi út Letenye és Tornyiszentmiklós közti szakaszát. A sok súlyos baleset miatt halálútnak is nevezett 21 kilométeres út két szakaszának a bővítéséről – a hasonló adottságú, Mosonmagyaróvárról Rajkáig vezető M15-ös úttal együtt - határozott a kormány. Részletek a Napi.hu hírében.

A nap filmjelenete

Részlet Woody Allen 1971-es vígjátékából, a Banánköztársaságból.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!