Jogsi nélkül 34 évig?

2016.12.06. 07:25

Kedden virradóra megérkezett a Mikulás, puttonyában pedig meghozta a friss Hidegindítót. December hatodika van, az esztendőből pedig már csak 25 nap maradt. A Miklósok ünneplik névnapjukat, de ma van a függetlenség napja Finnországban és az alkotmány ünnepe Spanyolországban. Ne is húzzuk tovább az időt ezen a hideg hajnalon, forró kávénkat szürcsölgetve lapozzunk tovább.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Harmadik rendszámot igényelhetnek áprilistól az autósok. Erre azoknak lesz lehetőségük, akik kerékpárszállítójukat kívánják ellátni hatósági jelzéssel. A tervezet szerint a harmadik rendszám a különleges rendszámok körébe tartozik majd, szürke lesz az alapszíne. 2013 óta egyébként a hátsó rendszámot már át lehet - sőt át is kell - szerelni a kerékpárszállítóra. Az mondjuk egy egyszerűbb megoldás, mint újat igényelni, azt pedig a forgalmiba is bevezetni. A lépés egyébként nem túl meglepő, a minisztérium már három évvel ezelőtt is egy ilyen megoldás kidolgozását látta célravezetőnek. Nyilván ezt is, mint minden rendszámot, kizárólag a Plaket Kft. készítheti majd. (napi.hu)
  • Visszatérhet a Dodge a Nascarba. A Fiat Chrysler első embere, Sergio Marchionne legalábbis szeretné ezt elérni. A márka 2009-ben szállt ki a sorozatból, amikor komoly anyagi gondokkal küzdöttek. Marchionne szerint most egészen más a helyzet, dolgoznak azon, hogy megtalálják a megfelelő megoldást. (autoblog)
  • A Ferraritól igazolt szakembert az Aston Martin. Maximilian Szwaj lényegében a vállalat második embere lesz Andy Palmer mögött. Ő lesz ugyanis az alelnök és a technológiáért felelős vezető. Szwaj 25 éve van a pályán, a Ferrarit megelőzően a BMW-nél, a Porschénál és a Maseratinál is dolgozott már. (motorauthority)

Anno – december 6.

  • 1995-ben e napon nyilvánították a világörökség részévé az Aggteleki-barlangrendszert.
  • 1974. december 6-án avatták fel a Deák téri aluljárót.
  • 1956-ban éppen Mikulás napján rendezték a melbourne-i vérfürdő néven elhíresült vízilabda-mérkőzést.
  • Napra pontosan hatvan éve tartóztatták le Dél-Afrikában Nelson Mandelát és társait tiltott politikai tevékenység vádjával.
  • Kilencven éve, 1926-ban vetett ki adót Benito Mussolini a vőlegényekre.
  • 1058-ban lépett trónra II. Miklós pápa.

Totalcar retró

  • Tizenöt évvel ezelőtt azt néztük meg, milyen használtan egy 1,8-as Volkswagen Vento. Hogy mennyire jó és mennyire kommersz, azt innen megtudhatják.
  • Pontosan tíz éve írtunk arról, hogy hiányzó láncszemet pótolt kínálatában az Opel. Hogy pontosan mit is? Klikkeljenek ide a válaszért.

Tegnap a Totalcaron

  • Zách Dani a Mercedes-Benz E63 AMG bemutatóján járt, és nem panaszkodott utána. Ha kíváncsi, hogyan megy és hogyan szól a családi autónak álcázott szörnyeteg, akkor erre tessék.
  • Ha pedig azt szeretné megnézni, hogy nézett ki az első szabadidő-Škoda, akkor ez az ön linkje.

Mai műsor

"A Mazdából lájkkurva lett. Értem a logikát; gondolom Palvin Barbi sem azért harapdálja az alsó ajkát 4,5 millió Instagram-követőjének újabb és újabb képeken, hogy ne legyen, aki odaírja: sunáználak. Ő is, a Mazda is tudja, hogy ha jó a termék, ma kell tarolni, fürdeni a rajongásban" - Máth Dávid írása a frissiben bemutatott ráncfelvarrott Mazda 3-ról.

Cukor

  • Érezte már úgy, hogy a jogosítványszerzés csak lehúzás, mert valójában egy idomított majom is képes elvezetni egy autót? Az a szombathelyi férfi pontosan így vélekedhetett, akit Csempeszkopács közelében igazoltattak. Saját bevallása szerint 34 éve vezet autót és kamiont. Soha nem volt engedélye, de csupán egyszer bukott meg az ellenőrzésen. Eddig egyszer próbálkozott a vizsgával, de állítása szerint a "hülye biciklisek miatt" hasalt el. Ja, amúgy most kölcsönautóval volt, műszaki nélkül. (hvg)

Közlekedési koffein

  • Baleset történt a 491-es főút elején, Győrtelek és Tunyogmatolcs között. A 2-es km-nél egy személykocsi az árokba borult, a fél útpályát lezárták.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti átkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Walter Röhrl és a Sport Quattro mindig kiváló párosítás. Itt éppen San Marinóban csapatnak a Rally Legenden. 2010-es felvétel.

A nap száma

Oké, ez valójában a karácsonyhoz kötődik, hiszen angolszász területen másképp értelmezik ezt az ünnepkört. De azért mi csak hallgassuk meg Frank Sinatrától a Santa Claus Is Coming to Town című dalt.