Tízpontos üzenetet küldött a Porsche az Audinak

2016.12.16. 08:27

Szép reggelt december 16-án, az Aletták és Etelkák neve napján. Az év 351. napja a mai, egyben a bostoni teadélután 253 éves évfordulója.

Cukor

  • Tizenhárom Le Mans-győzelem után az Audi kiszáll a hosszútávú versenyzésből. Az ingolstadtiak magára hagyják a nagy rivális Porschét, akinek visszatérése elvette tőlük a másfél évtizedes fölényt, és akivel végigmeccselték az elmúlt három évet. A visszavonulás híre nem új, ezt a búcsúvideót viszont tegnap töltötte fel a Porsche hivatalos YouTube-csatornájára. Nincs is szebb egy profin videózott, nagyvállalati üzengetésnél. Pláne, ha ilyen kedves a körítés.
  • Ha megnéznéd, hogyan reagál egy kínai autópályahíd 240 kilogramm robbanóanyagra, irány az Index, ha pedig megértenéd, mit takar a küzd mint Swift a ciklonban új indiai közmondás, a YouTube-on vár egy videó
  • Eközben egy clevelandi autópályán, a hóvihar verte úton, egy Miatában...

Hírsaláta

  • Hiába dízelbotrány, nem csökkent Európában a használt VW dízelek ára. Nincs alapja a kártérítési követelésnek, mert nem csökken a Volkswagen emissziós botrányban érintett dízel modelljeinek ára az európai használtautó-piacon - írja az Automotive News Europe. A használtautó árak nyilvántartásával foglalkozó Schwacke GmbH felmérése nem mutatott ki lényeges eltérést a VW márkájú dízel autók árának és általában a dízel autók árának alakulása között Európában 2015 szeptembere, a Volkswagen dízelbotrányának kitörése és 2016 novembere között. Az európai fogyasztóvédő szervezetek állítása szerint a dízelbotrány csökkenti a VW dízel autók maradványértékét és a tulajdonosoknak ezért kártérítés jár. Hasonló álláspontot foglalt el Elzbieta Bienkowska, az Európai Bizottság belső piacokért, ipar-, vállalkozás- és kkv-politikáért felelős biztosa is. Véleménye szerint az európai fogyasztókat ugyanolyan elbánásban kell részesíteni, mint a Volkswagen autók amerikai tulajdonosait, miután a VW dízelbotrányában érintett 11 millió autóból 8,5 millió Európában talált gazdára. A Volkswagen a dízel autók amerikai tulajdonosainak 1-7 ezer dollár kártérítést fizet. (MTI)
  • A jövőbe fektet a VW. Részesedést vásárolt az elektromos autók töltésének standardizált fizetési eljárásán dolgozó Hubject vállalatban a Volkswagen (VW) konszern. A Hubject a BMW, Bosch, Daimler, és Siemens, valamint az energiaszolgáltató EnBW és az Innogy közös finanszírozásával alakult meg négy évvel ezelőtt elektromos autók standardizált töltési technológiájának a kifejlesztésére.A cég által fejlesztett "eRoaming platform" technológia egy alkalmazás útján teszi lehetővé az elektromos autók tulajdonosainak a töltőállomások megkeresését navigátor készülékkel, az állomás bekapcsolását és a letöltött áram kifizetését. A platformmal már világszerte 40 ezer töltőállomást lehet kezelni.A berlini Hubject részvényesei "egyszámjegyű milliós összeggel" kívánják felgyorsítani az egységes elektromosautó-töltő technológia fejlesztését - közölte Thomas Daiber, a Hubject vezérigazgatója a Reuters hírügynökséggel. A Volkswagen a tőkejuttatásból a többi részvényesnél nagyobb arányban veszi ki a részét. (Napi.hu/MTI)
DSC 0726
  • Nőtt az új autók eladása az európai piacon novemberben. Az ACEA európai szakmai szövetség csütörtökön azt közölte, hogy az Európai Unióban novemberben 1 millió 148 ezer 618 új személygépkocsit helyeztek üzembe, 5,8 százalékkal többet, mint tavaly novemberben. A főbb piacok közül Spanyolországban 13,5 százalékos, Franciaországban 8,5 százalékos, Olaszországban 8,2 százalékos, Nagy-Britanniában 2,9 százalékos, Németországban 1,5 százalékos volt a növekedés. A szövetség számításai szerint az első tizenegy hónapban az eladott gépkocsik száma 7,1 százalékkal, 13,5 millióra emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Az ACEA adatai szerint Magyarországon 9412 új személygépkocsit regisztráltak novemberben, 42,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az év első tizenegy hónapjában 23,9 százalékkal, 86 ezer 800-ra nőtt az értékesítés Magyarországon. (MTI)
  • Tovább pörgeti Kína az autópiacot. Egy évvel meghosszabbította a kis teljesítményű gépkocsik adókedvezményét Kína - jelentette be a kínai pénzügyminisztérium csütörtökön. A kínai kormány eredetileg 2015 októberétől az idei végéig csökkentette 10 százalékról 5 százalékra az 1,6 liternél kisebb hengerűrtartalmú motorral rendelkező autókra kivetett forgalmi adót. A mostani döntés értelmében csak 2018-ban emelik vissza az eredeti szintre az adót, jövőre még csak 7,5 százalékos lesz. Ez jó hír a jelenlegi helyzetben, bármilyen ösztönző támogatás segíti a kínai autóipart - vélik autópiaci szakemberek. A döntés segít elkerülni a gépkocsivásárlások hektikus ingadozását, amit a naptári év végén bekövetkező adóváltozások okoznak Kínában, a világ legnagyobb autóértékesítési piacán. Idén mintegy 16 százalékkal növekszik az eladott autók száma, 2017-ben pedig 3-5 százalékos bővülés várható - véli a Sanghaji Automotive Foresight autóipari konzultáns cég vezetője, aki szerint ha már 2017-től visszaemelték volna a kis teljesítményű autók fogyasztási adóját 10 százalékra, egyáltalán nem növekedne az eladások száma jövőre. Az adó 2015-es csökkentése élénkítőleg hatott a gépkocsieladásokra. (Napi.hu/MTI)

Thug life in Kiskunmajsa

  • Erdőbe csalták, majd kirabolták az autókereskedőt, most vádat emeltek ellenük. A Kiskunhalasi Járási Ügyészség vádat emelt öt emberrel szemben, akik autóeladás ürügyén egy erdőbe csalták két áldozatukat, majd lesből, maszkban rájuk támadva kirabolták őket. Az eset még idén februárban történt. Az erdőbe az áldozat egy barátjával érkezett, az egyik elkövető vezette be őket, ahol négy maszkos fegyverrel, késsel és bottal várakozott. Egyiküktől 670 ezer forintot és GPS-ét, másikuktól 1,1 millió forintot, egy tabletet, egy mobilt és az autója kulcsát vették el, aztán összekötötték a kezüket és ott hagyták őket. Az öt férfit az ügyészség most csoportos fegyveres rablással vádolja, amiért 5-10 év börtönt kaphatnak, ráadásul egyiküket egyedi azonosító jel meghamisításával is megvádolták. Ő az autója rendszámán egy C betűt O betűre festett át, hogy ne tudják a rablás után beazonosítani. Az ötből négyen büntetett előéletűek, egyikük különös visszaesőnek számít. (Index.hu)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója

Jay Leno a 650 lóerős, saját építésű EcoJetje + Neil deGrasse Tyson asztrofizikus-celeb = egy fasza epizód a Jay Leno's Garage-ból.