Kéne egy új Porsche ötödáron?

2016.12.19. 08:27

December 19-én üdvözli önöket a Hidegindító. Ma az ország legnagyobb részén felhős, borongós időre számíthatunk, de délen előbújhat a felhőzet. Köd a Dunántúlon képződhet, jelentős légmozgás nem valószínű, a legmagasabb hőmérséklet -1 és 3 fok között alakul. Ma ünnepli 66. születésnapját Tímár Péter, a Csinibaba és az Egészséges erotika rendezője, valamint ma 41 éves Csányi Sándor színész is. Szintén szülinapos Jennifer Beals, akit itthon legtöbben a Flashdance-ből ismerhetnek. Nem is lehet más a ma reggeli zene, a klip végén grátisz Porsche 911 SC 3.0-val:

Ez volt a hétvége

Csipszer Máténak ismét elsült a billentyűzete, ugyanis kipróbált egy Maserati Quattroportét és hogy a régi olasz autóknál maradjunk, Csikós is megírta, hogy áll éppen az Alfája. És volt egy tanulságos történetünk is, mert nem árt néha a biztosítónk körmére nézni.

Hírek kávé mellé

Nem ez az első érzelmes autóajándékozó videó és valószínűleg nem is az utolsó, viszont Angry Grandpa reakciója biztosan emlékezetes marad. A nagyapa és az unoka egy sikeres Youtube csatornát visznek, melynek videói leginkább arról szólnak, hogyan cseszegeti egymást a két generáció. A zsémbes öregember vélhetően eléggé ki tud akadni, ha már ez lett a csatorna neve, de most mégis inkább a boldog érzelmeké a főszerep. A nagyapa bakancslistáján két tétel volt, egy saját ház és az 1955-ös Chevy Bel Air. A ház tavaly összejött és valójában egyszer már az autó is, igaz, csúnya vége lett: az egyik rokon kölcsönkérte, hogy elautózhasson vele Kaliforniába, ám az autó ott lerobbant és a sofőr eladta egy roncstelepnek, ahonnan már nem került elő. Az unoka most lett annyira sikeres a csatorna révén, hogy megajándékozhatta a nagyapját egy restaurált 1955-ös Bel Airrel, de nem ám csak úgy egyszerűen átadta: először egy parkolóban mutatták meg az autót az öregnek, aki már ott is eléggé elérzékenyült, de a videó tetőpontja az, amikor otthon a felhajtón megjelenik a kocsi és a nagyapában tudatosul, hogy az az övé. Neki biztos hamarabb lett idén karácsony. 

Kínai másolatot is láttunk már, de a Zotye-féle Porsche Macan kellően pofátlan nyúlás ahhoz, hogy megemlékezzünk róla. A pofátlan tulajdonképpen nem is elég erős kifejezés, a Zotye SR9 annyira apró részletekben tér el az eredetitől, hogy csak az utcán elsuhanva valószínűleg fel sem tűnne, hogy nem Porschéval van dolgunk. 

A másológép alapos volt, hiszen még a beltér kialakítása és a kapcsolók elhelyezése is szinte tökéletesen megegyezik az eredetiével. Motorikusan persze már nincs akkora dőzs, mint Stuttgartban, az SR9 vásárlóknak egy kétliteres, 190 lóerős turbómotorral kell beérniük, de az árérzékenyebb vevők hamarosan kapnak egy 1,5 literes benzinmotort is.

forbes-macan-3-1200x728

Váltóból ötsebességes kézi vagy hatsebességes duplakuplungos automata választható, de ami a legmeghökkentőbb, az az ár: míg a Macan 83 ezer dollárba kerül, addig az SR9 kevesebb, mint az ötödéből, 15 ezerből kijön. Nem valószínű, hogy a Porsche bármilyen jogi lépéssel is élhetne a Zotye ellen, hiszen Kína jogrendszere védi a hazai termékeket. Nem ez az első eset, hogy a Zotye a Volkswagen konszern autóiból merít, az Audi Q3, Q5 és a Volkswagen Tiguan hasonmás is készült már náluk. 

Képek: Drive

Eladó a nyolcvanas évek egyik legsúlyosabb Mercedese, az 560 SEC 6.0 AMG. A W126 kupé már eleve dekadens gép volt, korának legnagyobb motorral szerelt Mercedes személyautója, ám az akkor még független AMG ehhez is hozzányúlt: a lökettérfogatot hat literre növelték, így most jó 400 lóerő viszi a hatalmas kétajtóst. A szélesítések ma már vitathatóak, de a nyolcvanas évek ízlésvilágának voltak súlyosabb elhajlásai is. Ez az 1991-es autó alig 33 ezer kilométert futott, teljesen eredeti állapotú és most eladó:  63 millió forintnyi dollárt kérnek érte, aki kedvet kapott, itt tehet egy ajánlatot

OPEN

(CarScoops)

Erre ne menj ma

A Hidegindító megjelenésekor a következő forgalmi eseményekről adott hírt az Útinform:

  • Az M43-as autópályán, az országhatár előtt a kilépő oldalon jelenleg 1 km-es a kamiontorlódás hossza a külső sávban. A személygépjármű forgalom zavartalan.
  • A Fejér megyei Cece közelében a 61-es főút 28-as km-nél egy kamion árokba hajtott. A műszaki mentés idejére félpályás útzár van érvényben.

És akkor a Waze:

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

  Ez lesz ma:

Bámulok a frissen érkezett tesztautó szemei közé. Elsőre nem tudom hova tenni a C3-ast, legutóbb talán az  űrhajó-Civic  váltott ki belőlem hasonlót. A Hondáról még ma sem tudnám megmondani, tetszik-e. Hétfőn még imádom, szerdán a hideg ráz tőle. A Citroënnél azonban gyorsan megszűnt bennem ez a kettősség. A formára persze nem mondhatjuk, hogy sugárzik belőle az új ötlet: szinte ugyanezeket a jegyeket korábban már elsütötték a  C4 Cactusnél . Ha pedig oldalról keresünk fogódzót,  a Peugeot 208-at  láthatjuk a C3-ba. Nem véletlenül. -  Lendvai Zsolti Citroen C3-at tesztel.