Elkezdődik a benzinmotorok kiszorítása

2016.12.21. 09:12

Az év 355. napján, Tamás névnapján kezdődik a Hidegindító. Eseménydús volt ez a nap a történelemben, hiszen 1958-ban Charles de Gaulle tábornok a Francia köztársaság elnöke lett, 1988-ban a skóciai Lockerbie fölött, fedélzetén 259 emberrel felrobbant a Pan Am 103-as járata, 2007-ben pedig éppen ezen a napon vált Magyarország a schengeni övezet tagjává és ettől a pillanattól lényegesen könnyebbé vált az utazás Nyugat-Európa irányába. A nap szülöttei Samuel L. Jackson amerikai színész, Schiff András világhírű zongoraművész, Frank Zappa zeneszerző, gitáros, illetve Demjén Ferenc az egyik legnagyobb magyar könnyű zenész. A nap dala ezúttal nem dal, hanem Schiff András korábbi koncertfelvételének részlete.

Autóipari hírsaláta

Már a jövő évtől szigorodnak az Európai Unió közúti járművekre vonatkozó környezetvédelmi előírásai, illetve teljesen új tesztelési módszereket vezetnek be, miután a tagországok támogatták az erről szóló jogszabály-módosítást. A 2017 szeptemberétől minden új modellre, 2018 szeptemberétől pedig az összes újonnan eladott autóra érvényes szabályozás kitér a közvetlen benzinbefecskendezéses motorok által kibocsátott, évente több ezer ember haláláért felelős finom részecskékre is, ezt is vizsgálják majd a hatóságok, mielőtt a típus és motorváltozatai forgalomba kerülnek. Ezekből a modern benzinmotorok akár tízszer annyit engednek a levegőbe, mint elődeik, miközben a kiszűrésükre már régóta létezik technológia. Az Autonews cikke arra is kitér, hogy bevezetik a közúti környezetvédelmi teszteket is, így a Volkswagen által alkalmazott csalási módszerrel sem dízel, sem benzines autók vizsgálatát nem lehet majd elcsalni. (Autonews)

DSC06844

Egymilliárd dolláros, vagyis körülbelül 300 milliárd forintos megállapodást írt alá a Volkswagen az Egyesült Államokban, melyben vállalta, hogy átalakítja vagy visszavásárolja azokat az Audi, Porsche és Volkswagen modelleket, amelyekben egy olyan 3 literes turbódízel motort építettek, amely bár a teszteken megfelelt, valójában szintén nem teljesíti a szövetségi környezetvédelmi előírásokat. Az ügy ezúttal 80 ezer autót érint. Az ügy további részleteiről, és a Volkswagenre váró további teendőkről itt ír az Autonews.

Közel 130 millió forintra büntetett egy céget egy sanghaji bíróság, amiért az 2008-ban a BMW nevéhez nagyon hasonló márkanevet, a Deguo Baoma Group (angolra fordítva German BMW Group) jegyeztette be és ezzel megsértette a bajor márka jogait. Ugyanezen cég tulajdonosa, egy bizonyos Zhou Leqin még a német autógyártó logójához hasonló BMN védjegyet is bejegyeztetett, amellyel szintén vétett a Kínában hatályos jogszabályok ellen, mondta ki a bíróság. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

Az ország nagy részén borult, felhős az ég, Komárom, Tárnok, Szolnok, Dunaújváros környékén szállingózik a hó, Balatonvilágos térségéből ónos szitálást jeleztek, míg Sárbogárd körzetében szemerkél az eső. A gyorsforgalmi utak, illetve az országos közutak burkolata többnyire nedves, sónedves. A látási viszonyok általában jók, de elszórtan ködös, párás a levegő. Nagykanizsa, Veszprém és Tamási, valamint Eger tájékán köd nehezíti a közlekedést, néhol csak 100 és 300 m között változik a látótávolság. Általában gyenge vagy mérsékelt a légmozgás, de erősebb széllökésekre kell számítani Bicske környékén. (Utinform)

Totalcar retro

Ezúttal nem a Totalcar TV antik epizódjai akadtak fenn a hálómban, hanem Rézmányi Balázs hat évvel ezelőtti cikke a Noel Roadsterről. A szerző a magyar lelemény újabb bizonyítékaként tekint a harmincas évek Jaugar sportautóihoz hasonló, valójában 50x100-as zártszelvényből és megannyi Lada alkatrészből épített valamit. Óvatosan kattintsanak!

A BMW nem gyártja, egy svájci tuning műhely elkészítette

A végére még éppen elfér egy galéria svájci Daehler munkája, ez az általuk csak M2 Convertible-nek nevezett autó, amely a BMW gyári M240i-jénél is többet nyújt azoknak, akiknek kevés a 340 lóerő. A Daehler átirat orrában az N55 kód alatt gyártott, soros, hathengeres kétturbós motor található, persze némi tuning után. Legnagyobb teljesítménye, megállapodás szerint 408 vagy akár 425 lóerő lehet. Így az autó körülbelül 3 másodperc alatt ugrik nulláról száz kilométeres sebességre. A megállásban elöl 400 milliméteres féktárcsák és nyolcdugattyús féknyergek, az úton maradásban húzó és nyomófokozati csillapításában is állítható lengéscsillapítók, illetve sportrugók segítenek, és a Daehler még rozsdamentes acélból formált kipufogórendszert is kínál a sosem volt M2-höz. 

Fagy, hó, szürkeség: az év legrövidebb napja

Egyhangú, borult, hideg idő várható az Időkép előrejelzése szerint. Legfeljebb csak Sopron térségében szakadozhat fel kissé a felhőtakaró. Pára, köd, zúzmarás köd egyaránt előfordulhat, emellett néhol hószállingózás, ónos szitálás is kialakulhat. Jelentősebb légmozgásra csak Sopron térségében lehet számítani. Napközben -5 és 0 fok között alakul a hőmérséklet.