Torlódás: a kamion mindent vitt

2017.01.12. 08:52

Szép havas reggelt január 12-én, az Ernők és Tatjánák neve napján. Érdekes évfordulót nem találtam mára, úgyhogy itt van mindjárt egy friss videó egy tipikus autópályabalesetről havas úton:

A videón látottak még szombaton történtek a kanadai Ontarióban. Jó szemléltetése annak, mit okoz a kis látótávolság, a csúszós út és a feltorlódás egy autópályán. Érdekes látni, mit számít ilyenkor egy kis különbség a tempóban vagy a reakcióidőben. A nyergesvontató mondjuk mondott egy all-int. Bár a videón nem látszik, állítólag összesen közel száz autó sérült a torlódásban.   

Hó mindenhol, de jön a meleg

A csütörtök az ország nagy részén 2-4 centiméteres hóeséssel indult, de általánosan nem bénult meg a közlekedés. Az Útinform tájékoztatása szerint hajnalban már dolgoztak a szórógépek az M1-es autópálya teljes szakaszán, az M7-esen Budapest és Székesfehérvár között, az M3-ason, valamint az M0-s körgyűrűn. Hegyeshalomnál simán ment az átkelés, komolyabb balesetről egyelőre csak az M7-esen keresztbeállt, majd kigyulladt kamion esetéről tudni. Talán meg is ússzuk ennyivel, nyugat felől jönnek ugyanis az enyhébb léghullámok, amitől éjszaka elolvadhat a hajnalra esett hó. Az OMSZ szerint ma már a +3 és +5 fok lesz jellemző az országban. (Index.hu)

Hírsaláta

  • Keresztbe fordult az úttesten és teljes terjedelmében kiégett egy alkatrészeket szállító kamion az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán, a 214-es kilométernél, az érintett szakaszt lezárták - közölte honlapján csütörtök hajnalban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az oltás és a műszaki mentés idejére a sztráda Letenye felé vezető oldalának érintett szakaszát teljes szélességében lezárták, a forgalmat a sormási pihenőn keresztül terelik. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére közölte, hogy személyi sérülés nem történt, a baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok. Az MTI a helyszínről úgy tudja: a magyar redszámú, autóalkatrészeket szállító kamion megcsúszott és keresztbe fordult az autópályán. A sztrádát teljes szélességében elfoglaló jármű rakománya és vezetőfülkéje is kiégett. (MTI)
wef
  • A válság óta nem volt ilyen jó éve a legnagyobb francia járműgyártónak. Jelentősen, 5,8 százalékkal nőtt a PSA Group (korábbi nevén PSA Peugeot Citroen) értékesítése tavaly globálisan, részben a Peugeot márka jelentősen bővülő iráni eladásainak hatására, részben az európai kereslet élénkülésének köszönhetően. A német Volkswagen után második legnagyobb európai autógyártó szerdán azt közölte, hogy tavaly 3,146 millió járművet értékesített világszerte az egy évvel korábbi 2,973 millió után. A tavalyi volt a párizsi székhelyű vállalat legjobb éve 2010 óta. A PSA Group három márkája a Peugeot, a Citroen és a DS. A PSA tavalyi európai eladásai 3,56 százalékkal nőttek. A cég járműveinek 61 százalékát értékesítette az európai piacon, ami valamivel kisebb az egy évvel korábbi 63 százalékos aránynál. A PSA több mint 200 ezer járművet adott el a Közel-Keleten és Afrikában, ami 112,8 százalékos növekedés éves összevetésben, miután különösen megnőtt a Peugeot autók iránti kereslet Iránban a szankciók tavalyi feloldása után. A francia vállalat tavalyi értékesítése 16 százalékkal csökkent Kínában és Délkelet-Ázsiában. A PSA Group három márkája közül csak a Peugeot eladása nőtt tavaly, a Citroené 1,72 százalékkal 1,141 millióra csökkent. (Napi.hu)
  • Most éppen csökken az üzemanyagár. Pénteken bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. (Napi.hu)

Eközben valahol északon

Az amerikai hadsereg negyven katonai járművéből álló konvoját vezeti egy autó az észak-németországi Brück közelében 2017. január 11-én. Három nappal korábban több mint 2500 járművet szállított Európába az amerikai hadsereg, amelyek egy része az Atlanti Megoldás nevű lengyelországi hadgyakorlaton vesz majd részt.

cwer

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója

Bár az idei hóhelyzetet látva csak szívfájdítónak jó, azért álljon itt a hajnali havazás után ez a kétéves videó Casey Neistattól. Mit lép egy New York-i zseni, ha megbénul Manhattan: