Gombokért eladó az őrült Golf

2017.01.19. 07:35

Szép reggelt mindenkinek január 19-én, Sára és Márió napján. A héten még mindenképp marad a kemény tél, mert bár egész nap tiszta lesz az ég és sütni fog a nap, a legmagasabb hőmérséklet -5 és 0 fok között marad, némi felhőre csak a délnyugati országrészekben számíthatunk, de csapadék itt sem valószínű. Ma 281 éve annak, hogy megszületett James Watt, a gőzgép feltalálója, és ma lenne 74 Janis Joplin bluesénekesnő. Szintén szülinapozik az 55 éves Anthony Edwards, akit a hazai közönség leginkább a Vészhelyzetből és a Miért éppen Alaszka? című sorozatból ismer. Szóljon ma reggel a Disturbed Phil Collins feldolgozása, a Land Of Confusion: 

Ez ment tegnap

Kipróbáltuk, hogy mire képes a három német prémiumgyártó összkerekes személyautója valós körülmények között egy havas szerpentinen, aztán összeszedtük azt is, hogy mire számíthatunk a megújuló WRC-től. És csepegnek a hírek a KIA új, és minden eddiginél izgalmasabb modelljéről, a Stingerről, de a Lada is villantott egy új Nivát.

Kávé mellé

Az autóiparon időnként végigsöpör a retro-hullám, gondoljanak csak a 2000-es évek elején bemutatott Minire, Mustangra, vagy Fiat 500-ra. A trendek múlnak, jön helyettük más, de egy klasszikus kiegészítőkkel feldobott sportkocsi mindig érdekes látvány, ezt valószínűleg a londoni Yasid design is érzi. Ők nem a kaszni irányából közelítették meg a kérdést, hiszen a napjainkban futó C7-es Corvette arányai és formája változatlanok, csupán a kiegészítőket cserélték le, érdekes módon egy hetvenes évekbeli Camaroéra. Már a sok krómcsík is látványos, de az igazi hatást a magas oldalfalú gumikkal érte el a rajzoló, amik jól mutatnak a szögletes sárvédőperemek alatt. (Carscoops)

retro-vette1

A replikaépítők számára nem ismeretlen a Pontiac Fiero: a középmotoros sportkocsira nyomokban emlékeztető kétüléses a nyolcvanas évek amerikai autóiparának terméke, amely leginkább arról maradt emlékezetes, hogy alkalmanként kigyulladt. Viszont van egy elvitathatatlan előnye: mivel középmotoros, könnyedén meg lehet rá építeni középmotoros sportkocsik replikáit, hiszen az anatómia kiadja, a többi a műanyagoson múlik. Pont ezért meglepő, hogy valaki éppen a Golf egy kabriót építette rá. A Fiero beltérből és a szélesítésekből ítélve a lecsupaszított Pontiac padlólemezre egyszerűen csak ráemelték a Golf kasznit, amit pont az aljától szabadítottak meg. A motor nem a Fiero sajátja, hanem egy L67-es V6-os, amit egyes Buick modellekből ismerhetünk. Az építő ezt megszabadította a kompresszortól és turbót épített rá, de nem akárhogy: a csigát és a hozzá tartozó csöveket a motortéren kívül, a kabin mögött helyezte el, amitől egy kicsit olyan benyomást kelt a Golf, mint a Mad Max tákolt gépszörnyei. A tulajdonos szerint az autó most nagyjából 300 lóerős, de kevés munkával a teljesítmény akár 450 lóerőre is növelhető. És ami a legszebb az egészben, hogy az őrült Golf eladó, nem is drágán: a tulaj 6000 dollárt, átszámolva  kicsivel több mint 1,7 millió forintot szeretne érte. Regisztrálva, biztosítással, na, érdekel valakit?  

vw-rabbit-cabrio-mk1-insane-turbo-10

Idén 47. éve van piacon a Range Rover, a Brit luxusmárka most egy látványos videóval pörgeti végig az elmúlt majd' fél évszázadot. A legszembetűnőbb az, hogy mekkorát nőtt a terepjáró: az első modell hossza 441 centi volt, a jelenleg is futó kiadás már több mint 520. Változott az anyaghasználat is: míg az első Range-eknél könnyűfém paneleket építettek az acél vázra, addig a jelenlegi verzió már csaknem teljesen alumíniumból készül. Nézzék: 

  Közlekedés

Az Útinform az ország több pontján hóakadályokra figyelmeztet: 

Az időjárási körülményekre való tekintettel, a kialakult hóakadályok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg négy útszakaszt tartanak lezárva:

  • a kisforgalmú Vilmány–Fony összekötő utat (3716-os jelű út), a kijelölt terelőút a Korlát–Vizsoly útvonal,
  • a Pere és Abaújszántó közötti utat (3704-es jelű út),
  • a Gesztely és Újharangod közötti utat (3605-ös jelű út), valamint
  • a Szentistvánbaksa és Megyaszó közötti utat (3727-es jelű út).

Miskolc, Szikszó és Edelény térségében továbbra is nagyon erős szél fúj, ami hóátfúvásokat okoz. 

Kompközlekedés:

A Balatonnál az időjárási- és jégviszonyok miatt továbbra is szünetel a kompközlekedés Szántód és Tihany között.

A Dunán bizonytalan a kompközlekedés, de Visegrádnál és Mohácsnál, illetve Párkánynál a teherkomp már közlekedik.

A Tiszán ugyancsak az időjárási- és jégviszonyok miatt nem közlekedik egy komp sem. Érdemes a közúti hidak felé kerülni.

És Waze

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A mai műsor

A hétindító értekezleten tettem fel a kérdést, emlékszik-e valaki az ősforrásra: csinált-e valami nagy tesztet egy gumigyár, ADAC, valamelyik ország, vagy országcsoport közlekedésbiztonsági szervezete. Senki. De ha már szóba hoztam, tulajdonképpen érdekelne is mindenkit, miért írjuk a kötelező tél eleji felkészülős cikkekbe ezt az autós mérföldkövet, jelzőtüzet, felemelt zsurnalisztikai mutatóujjat, a baljós hét fokot. Elkárhozik, aki egy métert is gurulni mer a nyári gumis fostalicskájával 6 fokban. Vagyis nem egyértelmű, 7 fokos napi középhőmérséklet esetén lesz-é jussunk a kárhozat, hiszen ahogy hírszerkesztőnk, Assur megjegyezte, a guminak fogalma sincs, mi az a középhőmérséklet, egyszerűen csak X Celsius fokon nem tapad már úgy.  - Winkler megkereste a 7 fokos limit ősforrását.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.