2017.01.20. 08:54

Január 20-án, Fábián napján kezdődik a Hidegindító. 1961-ben ezen a napon iktatták be hivatalába John Fitzgerald Kennedy-t az Egyesült Államok 35. elnökét. 1969-ben egy magyar fiatalember, Bauer Sándor felgyújtotta magát a Nemzeti Múzeum kertjében, hogy így tiltakozzon a szocialista rendszer ellen. A nap szülöttei Frederico Fellini olasz filmrendező (1920), Fischer Iván világhírű karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, és Hüttner Csaba, kenus. A nap zenéje pedig Schubert Kilencedik szimfóniája.

Autóipari hírsaláta

Az Amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) szakemberei nem találtak az elektromos rendszer, vagy az önvezető funkció és segédberendezéseinek hibájára utaló jelet annak a hat hónapos vizsgálatnak során, amelyben az első, halálos áldozattal járó Tesla-baleset részleteit vizsgálták. Mint azt korábban itt is megírtuk, Joshua Brown életét vesztette egy Model S volánja mögött, tavaly májusban, Floridában, amikor az autó beszaladt egy az úton keresztben álló nyergesvontató pótkocsija alá, amely leszakította a teljes tetejét. A Tesla önvezető funkciója tovább vitte az autót, amelyben akkor már halott volt a tulajdonos. (Autonews)

2017-tesla-model-s-facelift-revealed-100-kwh-battery-is-a-no-sho

A Panasonic-kal közösen vág bele új akkumulátorgyárának építésébe a Tesla. Az ötmilliárd dollár összértékű beruházásból 1,6 milliárdot vállal magára a cég. A japán elektronikai gyártó közleménye szerint céljuk a jövőben még jobban összpontosítani a gépjárműipari fejlesztésekre, köztük az önvezető rendszerekére, amelyekhez jelenleg olyan képérzékelő szenzoron dolgoznak, amely a jelenlegieknél sokkal gyorsabb és pontosabb feldolgozást tesz lehetővé a gyorsan mozgó tárgyak esetén. Mint ismeretes, a Panasonic gyártja a jelenlegi Tesla modellek, az S és az X akkumulátorait is. (Autonews)

A botrány kirobbanásáig nem tudott a Volkswagen egyes dízelmotorjainak környezetvédelmi értékeit meghamisító csaló szoftver létezéséről Martin Winterkorn, a cég elnöke. Ezt ő maga mondta tegnap Berlinben, amikor egy parlamenti különbizottság előtt kellett felelnie az ügyben feltett kérdésekre. Hozzátette, a cég vezetése is csak akkor értesült a problémáról, amikor 2015 augusztusában megérkeztek az első jelentések az Egyesült Államok környezetvédelmi hatóságától. A VW egykori elnöke magát a kritikára nyitott, tárgyalóképes és minőség-orientált vezetőként jellemezte. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítettük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

A 8-as főúton Ajkarendek térségében egy személygépkocsi őzet gázolt, majd a sérült járműbe egy másik gépkocsi is belerohant. A 82-es km-nél teljes útzár mellett végzik a baleset körülményinek vizsgálatát. Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. Az időjárási körülményekre való tekintettel, a kialakult hóakadályok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg két útszakaszt tartanak lezárva:

  • a kisforgalmú Vilmány–Fony összekötő utat (3716-os jelű út). Terelőút a Korlát – Vizsoly útvonal;
  • és a Pere és Abaújszántó közötti utat (3704-es jelű út).

A korábban lezárt Gesztely és Újharangod közötti út (3605-ös jelű út), valamint a Szentistvánbaksa és Megyaszó közötti út (3727-es jelű út) ismét két nyomon járható.

Totalcar retro

Két nap híján éppen kilenc éve láthatták a tévében a Totalcar most következő epizódját, amelyben Karotta a Citroen C8 egyterűt mutatta be. Érdektelen dobozautó? Nem hinnénk, ráadásul mostanra süllyedt olyan alacsonyra ezeknek az ára, hogy egy jól kiválasztott példányban egy nagyobb, de az itthoni átlagot elérő anyagi lehetőségekkel rendelkező család is örömét lelje. Nézzék! 

Kellemetlen kötelességünk

Az Időkép szerint, a reggelre képződött pára- és ködfoltok a legtöbb helyen feloszlanak, így sok napsütésre, száraz időre van kilátás. Délután északon, északkeleten növekedhet meg a felhőzet. Gyenge marad a szél. A csúcshőmérséklet +1 és -8 fok között alakul, hidegebb a hosszabb ideig ködös, illetve vastagabb hóval borított tájakon lesz.