Hőkamerán a hidegindítás

2017.01.25. 08:45

Szép reggel január 25-én, a Pálok, Pávelek, Petők, Pósák és Saulok neve napján. A néphit szerint, ha ezen a napon süt a nap, akkor még hosszú kemény télre kell számítani. Az Időkép már nem ilyen árnyaltan fogalmaz: előrejelzések szerint a héten még maradnak a mínuszok, de jövőhéten jönnek az ötfokos napok.

Így melegszik a motor mínusz öt fokban

A mechanikára fogékony YouTube-nézők között brutálisan népszerű Engineering Explained YouTube-csatorna vloggere, Jason Fenske mutatja, milyen egy igazi hidegindítás hőkamerán nézve. Jason egy Subaru Crosstreket videózz, amit kerek egy napig hagyott a szabadban, ahol indításkor a hőmérséklet mínusz 5,5 Celsius. Balra a fordulatszám, jobbra az indítás óta eltelt idő, középen a felszíni hőmérséklet. (Igaz, csukott motorháztetővel valószínű picit más tempóban történne a melegedés) Jó szórakozást!

Hírsaláta

  • Adóemelésről szó sem volt. Szépen nőtt tavaly az üzemanyag-eladásból befolyó jövedéki adó mennyisége, azonban az államháztartásról szóló tájékoztatóban szó sem esik arról, hogy emögött az októberi áremelés is áll írja a Napi.hu. A cikk elemzi, hogy tavaly összesen 615,7 milliárd forint jövedéki adó folyt be az államkasszába az üzemanyagok után, ami 32 millárddal több a 2015-ös értéknél. Az indoklásban a forgalom növekedéséről, illetve a visszatérítések csökkenéséről ír a Nemzetgazdasági Minisztérium, nem említve, hogy 2016 októberében a benzin adóját 5, a gázolajét pedig 10 forinttal emelték.
image-0-02-05-b22a7013fc279b1e0f2b39f2207a1330d79a559d5b0bddddd6
  • Falopásra tökéletesített Ladát fogtak az igali rendőrök. Ezt a fullra pakolt, faszállításra átkendácsolt Ladát Patalom külterületén fogták meg még szombaton, miközben rendszám nélkül vitte a friss szajrét. A sofőr és két utasa elismerték, hogy a fát a közeli erdőből lopták, hármukat a Kaposvári Rendőrkapitányságon előállították. (444.hu/Police.hu)

Készülj, lejárnak az országos és megyei e-matricák

A tavalyi matricákkal 2017. január 31-én, kedden éjfélig lehet jogszerűen közlekedni. A Napi.hu gyűjtésében megtalálod, hol vagy hogyan válthatod ki az idei matricákat.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója

Rémlik még a Közel-Kelet első szupersportautója? A libanoni Lykan Hypersportról van szó, amit most egy Ferrari 488 és egy McLaren 650S társaságában hajtottak meg Rász el-Haima szuper sivatagi útjain. És az egész autókázásból született egy ütős videó, ez: