Vége a szmogriadónak, nézd meg a forgalmid!

2017.01.27. 09:11

Az év huszonhetedik napján kezdődik a Hidegindító. Ma az Angelikák ünneplik névnapjukat. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet Vörös hadsereg az auschwitzi és birkenaui koncentrációs táborokat, 1967-ben hatvan ország részvételével aláírták az atomcsend egyezményt, 1973-ban pedig véget ért a vietnami háború. A nap híres szülöttei Pap Vera magyar, és Bridget Fonda amerikai színésznő.

IMG 7386

Hírek autósoknak

Négy nap után feloldották a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten. Mostanitól mindenki közlekedhet az autójával, de a főváros, a levegőminőség javulása, illetve a szállópor-koncentráció csökkenése ellenére fenntartja a szmogriadó alacsonyabb, tájékoztatási fokozatát. Kérik, hogy az autósok kerüljék a felesleges motorjáratást, álló helyzetben, az egyéni autóhasználat helyett pedig válasszák inkább a közösségi közlekedést. (Budapest.hu)

Útmutatót adott az Európai Unió Tanácsa a tagországoknak, hogy a jövőben ne fordulhasson elő, hogy egy autógyártó megkerülje a környezetvédelmi vizsgálatok módszereit és autóival így haladja meg akár többszörösen az előírt kibocsátási határértékeket. A Tanács tegnapi közleménye szerint akár az országokat is lehet majd büntetni, ha nem tartatják be az előírásokat, melyeket nem csak a Volkswagen szegett meg éveken át, hanem más gyártók is. (Autonews)

Adatokat lopott és saját cégén keresztül adta volna azokat tovább a Tesla Motors egykori, önvezető funkció-fejlesztésért felelős vezetője, ezért a cég a kaliforniai legfelsőbb bírósághoz fordult. Miután Sterling Anderson januárban elhagyta a Teslát, összeállt egy ex-Google-munkatárssal, akivel start-up céget alapítottak és több autógyártóval tárgyaltak már a technológia megosztásáról. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítettük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

A 26-os főúton Sajóbábony közelében a 8-as km-nél egy kamion kigyulladt, a műszaki mentés idejére teljes útzár van érvényben, Sajóecsegen keresztül lehet kerülni. Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. (Utinform)

Totalcar retro

Ezúttal csak az éppen ma tíz éve megjelent cikk ajánlóját másolom ide, az is bőven elég lesz. Kari kolléga nem volt elégedett Nissan Murano terepképességével, na. "Nem értettem, mit keres az autó a listán, terepjárókról volt szó, ez a nagy krumpli meg csak úgy néz ki. És bár a külső elviszi az egész autót, terepen még magát sem tudja, nemhogy a benne ülőket."

Nézd meg a forgalmidat!

Tegnap, az Olajszag blogon jelent meg egy poszt arról, hogy Magyarországon akár több tízezerre tehető az elírt forgalmival közlekedő autók száma.

IMG 1627y

A V.9 rovat jelentőségét senkinek nem kell ecsetelni, aki Budapesten autózott volna az elmúlt napokban. Most, hogy lefújták a riadót, ideje utána nézni a környezetvédelmi besorolásnak, mert ha az autónk ezredfordulós gyártmány, könnyen lehet, hogy hibás a rovatban szereplő szám. 

A szmog ment, a hideg jön

Ismét jelentősen lehűlt a levegő az országban. Az Időkép előrejelzése szerint többfelé maradhat tartósan felhős, borongós az idő, szakadozottabb felhőzetre és több napsütésre az északi és a szelesebb északnyugati tájakon van kilátás. A csípős hajnalt követően napközben +1, -7 fok várható.