Potom pénzért eladó a ritka Jaguar

2017.02.03. 07:51

Boldog új reggelt kívánunk február harmadikán, pénteken. Újabb munkahét ér véget, a Balázsok pedig névnapjukat is ünneplik. A katolikus egyházakban Szent Balázs napja is a mai: e napon szokás volt a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy enyhítsék a fájdalmat, elűzzék a betegséget okozó gonoszt. A meteorológusok szerint 6-7 Celsius fok körül lesz ma a maximum, és végre nem kell sok csapadékra sem számítani. Mielőtt belevetnénk magunkat a péntekbe, jöjjön a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Új alelnöke lesz a BMW észak-amerikai részlegének. Peter Witt február végén köszön majd le pozíciójából, alig egy év közös munka után. Nem kizárt, hogy távozásának oka az egyesült államokbeli eladások tízszázalékos visszaesése, de ezt egyelőre egyik fél sem erősítette meg. Utóda Bernhardt Kuhnt lesz. (leftlanenews)
  • Alfát kaptak a román rendőrök. Azonban míg az olasz Carabinieri egy Giulia Quadrifoglio Verdével üldözheti a bűnt, addig szomszédainknak egy Velocéval kell beérniük. Mondjuk a kétliteres turbómotor 280 lóerővel és 400 newtonméterrel nem hangzik rosszul. Százra 5,2 alatt gyorsul, végsebessége 240 km/h. (carscoops)
  • Ritka Jaguart kínálnak eladásra Nagy-Britanniában. Az XJR-15-ből mindössze 53 darab készült, Tony Southgate és Peter Stevens tervei alapján. A szupersportkocsikat a nem túl hosszú életű Jaguar International Challenge versenysorozatra gyártották, később a legtöbb vagy brit vagy közel-keleti gyűjteménybe került. Hatliteres V12, 450 lóerő és 570 newtonméteres nyomaték jellemzi. Az 53-ból mindössze 27 volt utcán is használható - ez a példány az egyik. Alig több mint kétezer kilométert futott. Nagyjából 140 millió forintnyi összegért találhat gazdára. Igazán nem sok egy ilyen különleges gépért. (motor1)

Anno – február 3.

  • 1966. február harmadikán a Luna-9 szovjet űrszonda - első automatikus űrállomásként - leszállt a Holdra.
  • 1959-ben fekete nap volt ez a zene világa számára: Buddy Holly, Ritchie Valens és J. R. Richardson közös repülőgéppel indult koncertezni. Erős havazásban szálltak fel, majd néhány mérföld múlva lezuhantak. Don McLean American Pie című dalában emlékezett meg a balesetről: "The day the music died..." - hangzott a sor.
  • 1949-ben e napon kezdődött Mindszenty József hercegprímás pere.
  • 1948. február 3-án látta meg a napvilágot Drapál János motorversenyző, aki 1985-ben versenybalesetben vesztette életét Pöstyénben.
  • 1881. február 3-án született Galamb József magyar mérnök, a Ford Motor Company tervezője.
  • 1642-ben az erdélyi országgyűlés fejedelemmé választotta II. Rákóczi Györgyöt, aki azonban csak 1648-ban foglalta el trónját.

Totalcar retró

  • Három évvel ezelőtt járt nálunk az Opel Zafira Tourer - hogyan szerepelt az egyterű-mezőnyben? Kattintsanak ide, és megtudják.
  • Napra pontosan öt éve sugároztuk az első Égésteret. Emlékeznek még? Nem? Akkor ideje felfrissíteni. Erre tessék!
  • Igen kellemetlen, ha átszállás közben tudod meg: megszűnt a légitársaság. Papp Tibi hányattatásai öt évvel ezelőttről ezen a linken.

Tegnap a Totalcaron

  • Lisszabonban jártunk, a Kia Rio bemutatóján. Hogy a Kia jól összerakja a kiskocsit, az talán nem is volt kérdéses, innen viszont azt is megtudhatják, mi az, ami nem tetszett benne.
  • Ezen kívül az önvezető autók fontosságáról is értekeztünk, estére pedig megérkezett a friss Égéstér.

Mai műsor

"Az új 911-es GTS az alapverzióknál sportosabb, de nincs szárnya, mint a GT3-asnak. Csak a hozzáértők veszik észre. Mindenhez hozzányúltak egy kicsit, a cél egyértlemű: gyorsabb és jobban kezelhető legyen pályán, de a hétköznapi használhatóság is megmaradjon. A GTS modelleknél mindig ez volt a lényeg" - Porsche-bemutató Göbölyös Zsolt tollából.

Sturcz Anti pedig kipróbált egy újabb súlyos állatságot: az intercityt legyorsuló villanybiciklit. Vag motort.

Cukor

  • Ahogyan az Index is megírta, Beyoncé ikreket vár, a bejelentéshez csatolt képet pedig agyonlájkolták a rajongók. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a fotózáshoz autót is használtak: egy Porsche 914-est. (autoblog)

Közlekedési koffein

  • Általában csapadékmentes az idő, a keleti határszélen helyenként esik vagy szemerkél az eső.
  • A gyorsforgalmú utak, a fő és mellékutak többnyire vizesek, sónedvesek.
  • A Dunántúlon Ajka, Zalaegerszeg és Sárvár közelében, északon pedig Balassagyarmat környékén a mellékutakon előfordulnak jégbordás, hóbordás vagy latyakos szakaszok. Vasvár, Körmend és Keszthely tájékán deresedést észleltek, emiatt kezdték meg a szórást.
  • A látási viszonyok kielégítőek, de Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében, Veszprém közelében, Fejér megyében, Pest megye nyugati területén, továbbá az északkeleti országrészben sokfelé ködös, párás a levegő. A látótávolság 100 és 300 m között változik. Sűrű köd ereszkedett le Vasvár, Mosonmagyaróvár és Csorna közelében, a Bakonyban, Székesfehérvár közelében, a Dunakanyarban és a Hernád völgyében, ott a belátható útszakasz jóval 100 m alá csökkent. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap képe

A mai nap képének nincs különösebb apropója, csupán hot hatchek egymás közt: Peugeot 205 GTI, Volkswagen Golf II GTI és Renault R5 GT Turbo.

A nap száma

Emlékezzünk meg a tragikus balesetben elhunyt Buddy Hollyról, hallgassuk meg Everyday című számát. A zenész 1957-ben rögzítette a dalt, amely a Peggy Sue album B-oldalán jelent meg. Később sokan fel is dolgozták. A videó az Állj mellém című film részlete.