Emberrablónak nézték a teslás szülőt

2017.02.07. 07:00

Jó reggelt mindenkinek február hetedikén, kedden, Rómeó névnapján és a grenadai függetlenség napján. Ma még viszonylag enyhe időnk lesz, de nem kizárt a havas eső, eső vagy hó sem. Holnaptól azonban fokozatosan hűl majd a levegő. A mai nap elindításában ismét a Hidegindító segít - fogyasszák kávé mellé vagy helyett.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Emberrablónak nézték a teslás szülőket Kaliforniában. A rendőrséget ugyanis azzal hívta fel egy jó szándékú autós, hogy valaki csomagtartóba tuszkolt gyermekeket szállít. Az egyenruhások az igazoltatáskor fegyvert is ragadtak, gondolván, hogy veszélyes bűnözővel lehet dolguk. Aztán kiderült, hogy a Model S-ben felárért rendelhető, a menetiránynak háttal beszerelt pótülések vannak. A helyi sheriff aztán próbálta menteni a helyzetet, és azt mondta, ők nem Tesla-szakértők. A dolog szépséghibája annyi, hogy nem a Model S az első és egyetlen autó, amely ezzel a megoldással alkalmas hét személy szállítására. Persze jobb az elővigyázatosság. (leftlanenews)
  • Újabb 230 ezer autóval bővül a Takata légzsákok miatti visszahívás - legalábbis az USA-ban. Ezúttal a BMW toldotta meg a már eddig is terjedelmes listát, méghozzá régebbi modellekkel. Egészen pontosan 2001-2002-es X5-ösökről, 2000-2002 közötti 3-asokról, valamint 2000 és 2003 közötti 5-ösökről van szó. Érdekesség, hogy a gyárból ugyan nem a problémás Takata légzsákokkal jöttek ki, de a gyanú szerint később bekerülhettek a problémás egységek. A tulajdonosokat folyamatosan értesítik, ha pedig szükség van a cserére, azt ingyenesen végzik el. (leftlanenews)

Anno – február 7.

  • 1992-ben e napon írták alá a maastrichti szerződést, amellyel megalakult az Európai Unió.
  • Grenada 1974-ben kiáltotta ki függetlenségét az Egyesült Királyságtól.
  • 1960-ban Forma-1-es futamot rendeztek Argentínában, amelyet Bruce McLaren (a képen 16-os rajtszámmal, éppen lekörözni készül) nyert meg.
  • Választójogot kaptak a nők Svájcban 1971. február hetedikén.
  • 1964-ben először látogatott az USA-ba a Beatles.
  • 1613-ban ezen a napon cárrá koronázták Mihail Romanovot - ő lett I. Mihály.

Totalcar retró

  • Tizenöt esztendeje, még a Totalcar időszámításának első éveiben írtunk a bolgár autógyártás elfeledett termékéről, a Rodacarról.
  • Öt évvel ezelőtt volt nagy sláger a balatoni hummerezés - ezt elsősorban maguk a hummeresek tudnák feledni. Mémeső a Belsőségen.
  • Ugyancsak 2012, de jóval komolyabb téma: Göbölyös Zsolt magyarázta el a Volkswagen moduláris padlólemezeinek lényegét. Ugye milyen furcsa belegondolni, hogy már ennek is öt éve?

Tegnap a Totalcaron

  • Megmártóztunk kicsit a magyar használtautó-kínálatban, és előhalásztuk a vásárlók egyik favoritját, a dízel ötös BMW-t. Sturcz Anti tesztjét erre találja, ha lemaradt vagy újraolvasná.

Mai műsor

"Egy hete még semmit nem tudtam a finn kardiológus valódi kilétéről, vagy az autózási szokásairól, most pedig le merem írni, hogy a Dr. Larsson Markus Pekko név mögött románok álltak, és egyszerre több autót is hirdetnek a mobile.de-n. Amikor még jobban beleástam magam az ügybe, kiderült, hogy a módszerek is változatosak, de lebuktatni sem lehetetlen őket" - Zách Dani cikke az autóhirdetési csalók módszereiről.

Cukor

Unatkozott a postás, így mi mást is csinálhatott volna a kevéske holtidőben, mint hogy fánkokat rajzol a hóba? Az autó egy Grumman Long Life Vehicle, amelyet az évek során 2,2-es és 2,5-ös sornégyessel is szereltek. Az S10-es Chevrolet Blazer alapjaira épül, és persze hátul hajt. Kár, hogy a videót megint álló formátumban rögzítették. (motor1)

Közlekedési koffein

  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben.
  • A gyorsforgalmi utakon, továbbá a fő- és a mellékúthálózaton jellemzően vizes vagy nedves burkolatra lehet számítani.
  • A látási viszonyok országszerte kielégítőek, jobbára 500 méter felett alakul a látótávolság. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Ennél jobbat nehéz lenne kitalálni reggelre: kezdjük a napot egy soros öthengeres turbómotor hangjával. Audi S2-R a hegyi felfutón. A felvételek két olaszországi versenyen készültek.

A nap száma

Ma ünnepli 68. születésnapját a Status Quo egyik alapító tagja, a basszusgitáros Alan Lancaster, aki énekesként is megvillantotta tudását, és persze dalszerzőként is tevékenykedett az évek során. A zenekart 1985-ig erősítette, majd 2013-2014-ben is beugrott még. Ő írta például az idén éppen negyvenéves Rockin' All Over The World című albumon található Let's Ride-ot is.