Megbukott a szupertraffipax

2017.02.10. 09:06

A kis módosítással Magyarország trianoni határait visszaállító Párizsi békeszerződés aláírásnak hetvenedik évfordulóján kezdődik a Hidegindító. Ma az Elvirák ünneplik névnapjukat. 1853-ban ezen a napon kezdték el építeni a Budavári alagutat, 1996-ban ezen a napon verte meg az IBM Deep Blue nevű szuperszámítógépe Gary Kasparov sakknagymestert, 2009-ben pedig összeütközött és tönkrement az Iridium 33 és a Kosmos 2251 nevű műhold a világűrben. A nap szülöttei Göncz Árpád író, műfordító és a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök, Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, zeneszerző és zenetudós, illetve Madarász Iván zeneszerző. A nap dala pedig Lilly Alentől a Fuck you.

Autóipari hírsaláta

1

Szerszámgép mivolta ellenére nem is néz ki rosszul a Fia Toro pickup, amelyet eddig a brazil piacon forgalmaztak, de most szó van róla, hogy az Egyesült Államok átalakuló piacán is megkezdik az árusítását. A krumpliorrú kisteherautó két üléssorral készül, teljes hossza közel öt méter, tengelytávja pedig 2,9. Szinte biztos, hogy a motorválaszték is változik az amerikai forgalmazás kezdete előtt, mert most kétféle benzin-etanol üzemű és egy kétezer köbcentis turbódízel jelenti a választékot. (Autonews)

nissanq

Bűnösnek találta a Nissant az dél-koreai bíróság, ahol tavaly tavasz óta folyt eljárás a céggel szemben miután a helyi hatóságok környezetvédelmi vizsgálatán kiderült, a mérési eredményeket meghamisító megoldást építettek a Qashqai terepjáró 1,6 literes turbódízel motorjába. Dél-Koreában a világméretű Volkswagen-féle dízelbotrány után rendeltek el alapos ellenőrzést a helyi piacon kapható húsz modellel szemben. A Nissan-Renault ezt a modellt Nagy-Britanniában gyártja, de a cég határozottan tagadja a vádakat. (Autocar)

Hiába szórták tele az ország 134 pontját, összesen 365, többfunkciós sebességmérő berendezéssel (a rendőrségi megnevezés szerint Komplex Közlekedési Ellenőrzési Ponttal), tavaly tovább emelkedett a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma, Magyarországon. Elsősorban az áldozatok miatt szomorú esemény ez, az Országos Rendőr-főkapitányság számára viszont maga a kudarc, ugyanis a VÉDA-rendszer üzembeállításakor azt ígérték, a soha nem látott mértékű ellenőrzés miatt javulni fog a közlekedésbiztonság.

A rendőrség legfrissebb, egész éves kimutatása szerint 16506 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt egész évben, ami az utóbbi négy év legrosszabb adata. A VÉDA-rendszer fix telepítésű kameráival mérik az autók sebességét, de a felvételek alapján büntetik a piroson áthajtó, záróvonalat átlépő, illetve más szabályokat megsértő autósokat is. A statisztika szerint súlyos balesetből kevesebb történt, hiszen a 2015-ben regisztrált 4913 esethez képest a tavalyi 4837 kismértékű javulást jelent, és hasonló a helyzet a halálos közlekedési balesetek számánál is (585 helyett 556 eset), ugyanakkor a könnyű sérüléssel járó balesetek száma évek óta emelkedik, ezekből tavalyelőtt 10833, 2016-ban pedig 11113 történt. Az első számú baleseti ok továbbra is a gyorshajtás, de ennek nagyobb hányada nem abszolút, hanem relatív gyorshajtást. Ez azt jelenti, hogy a balesetező autós nem az adott útszakaszon megengedett legnagyobb sebességet lépi át, hanem azt, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel halad és ez okozza a balesetet. Az ilyesmiért nem büntetnek, ezt nem szűri ki a VÉDA-rendszer sem. A magyarországi úthálózat állapota pocsék, vagy drámai. A baleseti okok összesítésének második helyén az elsőbbségadás elmulasztása áll. A balesetszám-növekedést olyan tényezők is befolyásolják, mint a használt- és újautó-piac növekedése, illetve az alacsony üzemanyagár.

A VÉDA rendszer működéséről és a kamerák pontos helyéről ebben a cikkben írtam. (Police.hu

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro

Már tíz éves ez a cikk Csikóstól, és éppen ezért lesz egyre aktuálisabb itt, Magyarországon. A BMW 118d Efficient Dynamics a valaha volt legtakarékosabb modell a gyár kínálatában, ha eltekintünk a hibridektől és a villanyautóktól. A szerző megpróbálta elérni a gyári által ígért öt liter alatti átlagot. Lássuk, mennyire sikerült. 

Valami ráfagyott az utcánkra, de...

Az Időkép szerint nincs nagy gond, mert ma a Dunántúlon többfelé, valamint helyenként délen és északkeleten élénkülhet meg a keleti-délkeleti szél, így ezeken a tájakon szakadozottabb lehet a felhőtakaró, máshol erősen felhős, borongósabb idő várható. Említésre méltó csapadék nem lesz. Napközben 1 és 6 fok között alakul a hőmérséklet.