Kiderült, mi lesz az Opel sorsa

2017.02.24. 09:12 Módosítva: 2017.02.24. 09:12

Február 24-én, Mátyás napján kezdődik a Hidegindító. 1938-ban ezen a napon elkészítették az első, műszálas sörtéjű fogkefét, az amerikai hadsereg, 1945-ben felszabadította a Fülöp-szigetek fővárosát, Manilát a japán megszállás alól, 1991-ben pedig összehangolt légi, szárazföldi és tengeri támadást indított Irak ellen, és ezzel megkezdődött az első Iraki-háború. A nap szülöttei Steve Jobs az Apple és a Pixar alapítója (1955), ugyanebben az évben született Alain Prost a Formula-1 négyszeres világbajnoka, illetve Billy Zane amerikai színész és producer (1966). A nap dala, önkényes módon egy zseniális cover egy Josh Turner nevű sráctól, akinél jobban kevesen játsszák a Sultans of Swinget.

Autóipari hírsaláta

Európán kívül is bevezetné az Opel márkát a PSA, derült ki, miután úgy tűnik biztosra vehető, hogy a francia konszern, melynek a Citroen és a Peugeot autókat köszönhetjük, megvásárolja a német márkát a General Motorstól. Erről Carlos Tavares, a PSA elnöke beszélt az első nyilvános sajtóeseményen azután, hogy a múlt héten felröppent a hír az Opel eladásával kapcsolatban. Tavares szerint az Opelnek segítségre van szüksége és ha létrejön az üzlet, a fejlesztések támogatásával, de költségcsökkentéssel erősítik majd a céget, és később akár az Egyesült Államok piacán is megjelenhetnek az Opel egyes típusai. (Autonews)

DSC00350

A Frankfurter Allgemeneine Zeitung közben azt írja, A szerződést március első hetében, még a genfi autószalon kezdete előtt véglegesítik és bemutatják a nyilvánosságnak. A francia vevőt elsősorban a Mokka és az Ampera-e érdekli az Opel kínálatából. A GM ausztráliai márkáját, a Holdent várhatóan nem veszik át, és még nyitott kérdés, hogy miként rendezik az Opel Insignia modellel lényegében megegyező Buick Regal ügyét. A modellt Rüsselsheimben, az Opel németországi központjában gyártják. A FAZ szerint egy jelképes összeget neveznek meg vételárként, amely azonban egy összetett megállapodáscsomagot takar. A GM hosszabb ideje tárgyal a PSA-val és az eddigi bejelentések szerint az Opel új tulajdonosaként érvényesnek tekintené a GM által a németországi munkahelyek megőrzésére, az üzemek fenntartására és a beruházások, fejlesztések folytatására vállalt garanciát. (MTI)

Közben a PSA maga is az Egyesült Államok piacára való visszatérésén dolgozik. Ennek első lépése az az áprilisban, a Los Angeles és San Francisco repterein, illetve más, tömegközlekedési csomópontjain indított autómegosztó szolgáltatás, amelyben az autók tulajdonosai ingyenes parkolást kapnak, cserébe a cég szervezésében bérbe adják autójukat az utazóknak, mégpedig más kölcsönzők tarifáinak feléért. A TravelCar szolgáltatásról van szó, amely 2012-óta 300 ezer ügyfelet szerzett Európában és jelenleg tíz országban van jelen. Az autók kölcsönzési idején természetesen külön biztosítást is nyújt a cég a tulajdonosoknak. (Autonews)

Tesla-Model-3-56

A terveknek megfelelően, júliusban kezdik a Tesla Model 3 gyártását, amely az év végére már heti 5000 példányban készül majd a cég Paolo Alto-i üzemében. A Model 3 lehet a cég nagy dobása, hiszen ez a középkategóriás elektromos autó, egyben az eddigi legolcsóbb is lesz a maga 35 ezer dolláros, vagyis körülbelül tízmillió forintos indulóárával. A Tesla 2018-ig évi félmillióra bővítené gyártókapacitását, amely 2020-ban elérheti az egymillió darab éves szintet. (MTI)

Kerüld el a dugót

Megerősítettük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro

Amikor egyesbe teszed, úgy érzed, valamit biztosan tönkretettél. Aztán jön a kettes és a többi fokozat, és a Daewoo Matiz sorra szállítja neked a sehol máshol nem tapasztalt élményeket. Winkler vélekedett így több mint tizennégy éve egy havas, februári napon a koreai szükségautóról, amely ennek ellenére baromi népszerű volt akkoriban nálunk. Nézzék újra, most is vicces. 

Közlekedési koffein

Az M2-es autóút 30-as km-nél Vác térségében a Budapest felé vezető oldalon a forgalmi sávban vesztegel egy műszaki hibás kamion. A fél útpályát elfoglaló gépjárműszerelvény mellett a váltakozó irányú forgalmat jelzőőrök irányítják. Az arra autózók lassabb haladásra, torlódásra számítsanak. Az M1-es autópályán a Budapest felé vezető oldalon a 162-es km-ben egy tehergépkocsi a szalagkorlátnak ütközött. A belső sávot lezárták, csak a külső sáv járható. Az M6-os autópályán a Pécs felé vezető oldalon a 97-es km-ben egy személygépkocsi és egy kamion ütközött össze. A külső és a leálló sávot lezárták. Az M7-es autópályán, a Letenye felé vezető oldalon Lepsény közelében baleset történt. A 84-es km-nél a leálló sávot lezárták. A baleseti helyszín mellett fokozott óvatossággal közlekedjenek! (Utinform)

Esni fog, de jön a tavasz

Ma kezdetben még enyhe, szeles időre készülhetünk, a nap folyamán azonban elsősorban délen, délnyugaton egyre többfelé kell esőre, záporokra számítani. Az Időkép előrejelzése szerint, egy-egy zivatar is előfordulhat majd. Délnyugaton néhol jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Nyugatira, északnyugatira fordul az élénk, erős szél. Enyhe lesz a hajnal, kora délután még 8-13 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Nyolcszáz lóerős fésű

Saját fejlesztésű kompresszorral növeli az O.CT tuning műhely a Lamborghini Huracán teljesítményét. A szetthez új motorvezérlő-program és a gyárinál 20 kilóval könnyebb kipufogórendszer is tartozik. Velük a Huracán LP610-4 Spyder az egyik legdurvább fésű lehet az autópiacon. Teljesítménye 805 lóerő, amelyhez 810 newtonméternyi forgatónyomaték társul. Az autó összkerekes, így 2,7 másodperc kell neki nulláról százig és mindössze 8 másodperc kétszázig. A végsebesség óránként 325 kilométer. Adok róla néhány képet, hogy jól induljon a napjuk.