Eladó a BMW, amelyben megölték Tupac Shakurt

2017.03.01. 07:30 Módosítva: 2017.03.01. 07:30

Jó reggelt kívánunk március elsején, szerdán, a meteorológiai tavasz első napján. Többfelé is borongós, esős időt láthatunk, ha kinézünk az ablakon, de legalább a hőmérséklet 10-12 fok körül alakul. Hétvégére akár a 16-17 Celsius fokot is elérheti a maximum. Ma az Albinok ünneplik névnapjukat, de ne felejtsünk egy pillanatra megemlékezni a nukleáris fegyverek elleni harc és a polgári védelem világnapjáról sem. Mielőtt belevetnénk magunkat a munkába, merítsünk erőt a Hidegindítóból. Máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Végleges formát öntött a Roborace önvezető versenyautója - a gépet a barcelonai Mobile World Congressen mutatták be. A 975 kilogrammos gépet négy darab, egyenként 300 kilowattos villanymotor hajtja, végsebessége 320 km/h. Az önvezető funkciókat öt LIDAR-szenzor, két radar, két optikai sebességszenzor, hat kamera és 18 ultrahangos érzékelő támogatja. Kezdetben, egy júliusi Formula E verseny betétfutamaként két Robocar feszül majd egymásnak, később összesen húsz ilyen járművel rendezik a megmérettetéseket, tíz csapat részvételével. (carscoops)
  • Zéró toleranciára számíthatnak a vezetés közben telefonálók Nagy-Britanniában. Bár 2011 óta 84 százalékkal csökkent az efféle szabálysértések száma, a brit miniszterelnök azt szeretné elérni, hogy társadalmilag is elfogadhatatlanná váljon a telefonozás. A jövőben tehát a mobilozásért ugrik a jogsi, a pénzbüntetés pedig 100-ról 200 fontra (mintegy hetvenezer forintra) emelkedik. (autocar)
  • A kutyásoknak kedvez a Nissan legújabb tanulmánya. 1300 kutyatulajdonos részvételével készítettek egy felmérést, amelynek eredményeként X-Trailből készült különleges kivitel. A négylábúak kihúzható rámpán keresztül juthatnak a csomagtérbe, ahol az ő kényelmüknek megfelelően alakították át a teret. A prémium bőrnek köszönhetően ráadásul a kutyaszőrt is könnyebb eltakarítani. A gazdi monitoron figyelheti kedvencét, és az audiorendszeren keresztül beszélhet is hozzá, hogy megnyugtassa. Mindeközben a kutya is láthatja egy LCD-kijelzőn gazdáját. Azt egyelőre nem tudni, hogy rendelhető extraként megjelenik-e a kínálatban a csomag. (carscoops)

Anno – március 1.

  • 1956-ban e napon állították fel a Nemzeti Néphadsereget, az NDK haderejét.
  • 1920-ban kormányzóvá választotta Horthy Miklóst az Országgyűlés.
  • Éppen száz éve, 1917-ben fogták perbe Babits Mihályt Fortissimo című háborúellenes verse miatt.
  • 1692-ben ezen a napon kezdődtek a salemi boszorkányperek az USA-ban.
  • 1562. március elseje a francia vallásháborúk kezdete - ekkor történt a vassyi mészárlás.

Totalcar retró

  • Tizenöt évvel ezelőtt egy igazán ikonikus típust teszteltünk: minden hot hatchek egyik legeslegjét, a Volkswagen Golf II GTI-t.
  • Napra pontosan tíz esztendeje annak, hogy összehasonlítottunk egy új és egy használt B MW X5-öst.
  • Éppen öt éve néztük meg, hogyan indul az első magyar Astra húszévesen. Hát pöccre.

Tegnap a Totalcaron

  • Újra megpörgettük a Rulettkereket, és találtunk is egy Maseratit, amiről aztán lecsúsztunk. Miért lett volna jó vétel a Biturbo? Itt elolvashatod, ha tegnap kimaradt.
  • Az ingyenes KRESZ-vizsgával kapcsolatos tervekről Zách Dani írta le a véleményét. Olvastad? Ha nem, akkor erre tessék.
  • Csikós pedig az új C3-ast is meghajtotta Mortefontaine-ben, mielőtt eldöntené, melyik autóra adja a voksát az idei Év Autója-versenyben.
  • A Totalbike pedig megtalálta a legjobb motort. Mármint ha lenne egyáltalán olyan, akkor megtalálták volna.

Mai műsor

"Az intimitást a súly öli meg, ezért lyukadunk ki mindig oda, hogy a könnyű autó jó. Mert rakhatunk nagy és erős motort bármibe, ha a súlya lecibálja a kanyarívről, vagy elfőzi a féket. Viszont mára az autók többsége nehéz, állítsanak csak egymás mellé egy I-es Golfot és egy VII-est. Az autóink kitartóan nőnek, miközben mi, akik vezetjük őket, ugyanakkorák vagyunk, mint 40 éve" - Sturcz Anti lecsapott a Fiesta ST200-ra, és a mérges kisautó eléggé tetszett neki.

Keserű méz

  • Eladó a BMW, amelyből Tupac Shakurt 1996. szeptember 7-én  négy lövés érte. Ezt követően mesterséges kómában tartották, de belehalt sérüléseibe. A 750iL-t azóta felújították, de a golyók nyomai az ajtókon belülről láthatók maradtak. A BMW-ért másfél millió dollárt (440 millió forintot) kérnek. (carbuzz)

Közlekedési koffein

  • A Tiszántúl kivételével sokfelé esik az eső. A hőmérséklet a Kaposvár-Kecskemét-Miskolc tengelytől nyugatra +3 és +8, keletre +8 és +13 fok között változik.
  • A keleti megyékben még száraz, nyugatabbra – a lehulló csapadék nyomán – vizes az utak burkolata.
  • A látási viszonyok kielégítőek, köd sehol sem zavarja a közlekedést.
  • Az átvonuló hidegfront mögött az északnyugati területeken gyenge vagy mérsékelt a légmozgás. A front mentén, illetve előtte a Tiszántúlon sokfelé megélénkül, sőt meg is erősödik a szél. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Az olasz Davide Cironi valamit nagyon jól csinál. Nemcsak az van, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb gépeket hajt meg, de olykor készít egy-egy videót a motorhangbuziknak is. Például ezt itt, egy Fiat 131 Abarthról.

A nap száma

1994-ben ezen a napon adta utolsó koncertjét a Nirvana - öt héttel később találták meg holtan Kurt Cobaint. A zenekar Münchenben lépett fel március elsején, egy turné részeként, amelynek további állomásait lemondták. Szóljon most egy 1993-as Nirvana-nóta, a Heart-Shaped Box.