Így előzi meg a Tesla a BMW-t

2017.03.28. 09:09

A kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén színésznő, Lipcsei Péter labdarúgó és Lady Gaga amerikai popsztár születésnapján, Gedeon névnapján kezdődik a Hidegindító. A Második világháborúban, 1945-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották a komáromi Duna-hidat, 1984-ben az Egyesült Államokbeli Three Mile Island-i atomerőműben súlyos baleset történt a hűtőrendszer meghibásodása miatt, 2014-ben pedig átadták a Budapesti 4-es metrót, természetesen mindhárom éppen március 28-án történt. A nap dalát a Pearl Jam szállítja, mert éppen ezt hallgatom. Címe: Yellow Ledbetter.

Hírek autósoknak

Belgiumban, évente mintegy kétszáz ember hal meg az utakon, ittas vezetés miatt, ezért már 2013-ban felvetették az úgynevezett alcolock, magyar az alkoholszondás indításgátló használatának lehetőségét. A szerkezet használatát eddig nem túl sok alkalommal rendelte el a bíróság az ittas vezetők ügyeiben, de hamarosan minden visszaeső ittas vezetőnek és magas alkoholszinttel lebuktatott sofőrnek kötelező lehet beépíteni az autójába az eszközt, a bíróság által elrendelt időszakra. A rendszert először Finnországban vezették be, ahol hatására a korábbi 30 százalékról 6 százalékra csökkent a visszaesők aránya. (Baleset-megelőzés.eu

dev1olnibkvgnioymgi3

Elon Musk átírja az új autómodellek bevezetésének menetrendjét, ezzel alaposan feladja a leckét a BMW-nek, és a Mercedesnek. A Bloomberg hosszú cikkben elemzi a hamarosan már kapható, 3-as BMW-vel azonos méretű Model 3 piacra lépésének előkészületeit. Többek közt arról írnak, hogy az olcsó, tehát körülbelül 10 millió forintról induló Model 3 bétatesztjét egyszerűen a cég dolgozóinak használatra kiadott, több ezer példányon végzik, így ha kell gyárba beérkező dolgozók alól kihúzott autókon gyorsan el is tudják végezni a szükséges javításokat. A cikk rengeteg további érdekességgel szolgál az autóról, amelyből állítólag 430 ezer darab készül majd a jövő év végéig. (Bloomberg)

A1611700 large

Néhány napra le kellett állítani az Audi A4 és A5 modellek gyártását, és ezzel 5600 új autóval kevesebb készül majd a cég Ingolstadtban található legnagyobb üzemében. Az ok az Audi egyik beszállítójánál történt tűzeset, amelynek következménye, hogy bizonyos alkatrészekből egyszerűen kifogy a készlet. A leállás miatt 8500 dolgozónak nem is kell bemennie néhány napig a gyárba. (Autonews)

DSC01946

Hatalmas előretörésben van a hibrid hajtási technológia az európai autópiacon, de a Toyota által is alkalmazott rendszernek komoly vetélytársa akadt, az úgynevezett mild hibridek képében. A 48 Volt üzemi feszültségű rendszer sokkal kevésbé komplikált, mint a teljes értékű hajtáslánc, ezért olcsóbb is, ugyanakkor nem képes önállóan mozgatni a járművet. Előnye még, hogy érezhetően csökkenti a benzines autók fogyasztását, hiszen a villanymotor-generátor egység kigyorsításkor besegít a hajtásba. A tavaly 400 ezer darabra nőtt hibrid és plug-in hibrid piacról itt olvashatnak.

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

z M1-es autópályán, Hegyeshalom felé a 18-as km-nél tengelysúly mérő berendezést telepítenek, csak a kapaszkodósáv járható, közel 2 km-es a torlódás. Szintén az M1-es autópályán, Budapest felé, Győr térségében a 105-ös km-nél tengelysúly mérő berendezést telepítenek a burkolatba, csak a belső sáv járható. Lassabb haladásra készüljenek, a torlódás jelenleg 3-km-es. Az M3-as autópályán, a Vásárosnamény felé vezető oldalon, Hatvan közelében két kisteherautó ütközött össze. Az 58-as km-nél, csak a belső sáv járható. Szintén az M3-as autópályán, Budapest felé Gödöllő közelében a 29-es km-nél mérőberendezések telepítése miatt, a külső sávot lezárták. A forgalmat a belső sávba terelik, a torlódás jelentős közel 5 km-es. Az M3-as autópályán, a 13-as és 15-ös km között hidat javítanak. A Budapest felé haladókat a leálló sávra és az ellenkező oldal belső sávjára terelték. (Fontos tudni, hogy az M0-sra történő kihajtás csak a jobb szélső sávból lehetséges, ezért akik az M0-sra tartanak, maradjanak a külső sávban!) Kerülni az M31-es autópálya, illetve az M0-s autóút útvonalon érdemes! A Nyíregyháza felé tartókat sávelhúzással a külső és a leálló sávra irányították át. Az M5-ös autópályán, Budapest felé Ócsa közelében a 24-es km-nél két kamion karambolozott, csak a külső sávon halad a forgalom, a kocsisor jelenleg közel 6 km-es. Az M7-es autópályán, a Letenye felé vezető oldalon az 56-os és az 58-as km között burkolatjavítás miatt a külső sávot lezárták, jelentős több km-es a torlódás. A 4-es főúton, Ceglédbercel térségében a 61-es km-nél két személygépkocsi karambolozott. A forgalmat irányonként váltakozva engedik el. A 7-es főúton, Velencénél a 47-es km-nél baleset történt, a fél útpályát lezárták. A 442-es főúton, Szolnok belterületén Szandaszőlős közelében két személyautó ütközött össze. A 3-as km-nél félpályás lezárás van érvényben. (Utinform)

Városba egyszerűen túl sok

Karotta kicsit több mint tizennégy éve hajtotta meg a kamerák előtt a Subaru rovarlámpátlanított, 265 lóerős Impreza WRX STI-ét. Az autó ma már átlagközeli jelenség az utakon, és sajnos kiderült, hogy messze nem olyan tartós, mint mondjuk egy Mitsubishi Lancer Evo. Persze imádjuk, mert a karaktere elvitathatatlan. Nézzék! 

Jó hírek, föntről

Ma ragyogóan napos, száraz idő várható, csak elvétve jelenhetnek meg felhők az égen az Időkép.hu előrejelzése szerint. Napközben az Alföldön fordulhatnak elő élénk széllökések, máshol gyenge, mérsékelt lesz a nyugatias szél. Délután már 19-21 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban.