Így pusztul egy elhagyott Ikarus

2017.04.11. 07:04

Jó reggelt kívánunk április tizenegyedikén. A Leókat ünnepeljük ma, és nem utolsósorban a magyar költészet napját, ami 1964 óta József Attila születésnapjához kötődik. Ezen kívül Debrecen város napja is ma van. Az előrejelzések szerint csapadékra elszórtan számíthatunk, a hőmérséklet maximuma 16 Celsius fok körül alakul. A nap kezdésében ismét a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Miért áll meg az élet, ha baleset történik az M0-n, és általában mikor következnek be a csattanások? Igazi baleseti gócponttá vált a Flórián tér - de miért ugrott meg az ütközések száma tavaly év végén? Partnerünk, a Waze átfogó elemzést készített a két helyszín történéseiről.
  • Óriási összeget, 1,33 milliárd dollárt pumpál Kentuckyban működő üzemébe a Toyota. Ez az állam történetének második legnagyobb beruházása. A cél nem más, mint a gyár felkészítése a 2018-as Toyota Camry összeszerelésére - ezzel ez a létesítmény lesz az első Észak-Amerikában, ahol a márka új platformjára, a TNGA-ra építenek autókat. (carscoops)
  • Teleszórná Kínát pickupokkal a Ford. Az amerikai gyártó szerint nagy lehetőségeket tartogat ez a kategória a Távol-Keleten. Év elejétől már árulják az országban az F-150 Raptor SuperCrews-t, jövőre pedig a Ranger is csatlakozik a palettához. Kínában amúgy az összes újautó-eladás mindössze két százalékát teszik ki a pickupok, de akkora országról van szó, hogy még ezzel is a negyedik legnagyobb felvevőpiaca az ilyen típusú járműveknek. Egyáltalán nem elhibázott tehát a Ford gondolkodásmódja. (motorauthority)

Anno – április 11.

  • 1948-ban e napon kezdték építeni a budapesti Gyermekvasút első szakaszát.
  • 1941-ben Magyarország megtámadta a már felbomlott Jugoszláviát, a Magyar Honvédség bevonult a Délvidékre.
  • 1896-ban, az első újkori olimpián Hajós Alfréd megszerezte az első magyar aranyérmet.
  • 1241. április 11-én volt a muhi csata első napja.
  • Két Forma-1-es nagydíjat rendeztek ezen a napon. 1993-ban Donington Parkban Ayrton Sennát, 1999-ben Interlagosban Mika Häkkinent intették le elsőként.

Totalcar retró

  • Mire jutott a Renault vastagon megtömött pénztárcájából a Dacia? Csernobili hangulat ide, gyilkos anyagok oda, a Logan MCV kimondottan jó benyomást tett a szerkesztőségre tíz évvel ezelőtt.
  • Öt éve a néhai Malév céges flottájából került hozzánk egy Octavia. Mennyire tartós a második generáció, és hogy lehet az, hogy turbólyukat éreztünk egy szívómotornál? Papp Tibor tesztjéért klikk ide.

Tegnap a Totalcaron

Három henger, turbó, feltűnő külső - Pszichedelikus, guruló hangárok helyett Civic néven ismét úgynevezett „autót” gyárt a Honda - Csikós Zsolt írása.

Mai műsor

"Lelövöm a poént: aki szeret vezetni, a kisturbós C-HR kéziváltós, elsőkerékhajtású változatát vigye haza, mindenki másnak a hibrid lesz tökéletes. Az összkerékhajtást felejtsék el" - kipróbáltunk egy újabb C-HR-változatot.

Hoztunk mára egy kis tuningot is: Dombóvári Mihály ellátogatott Wittmann Zsolt műhelyébe, ahol csodákat látott. Van itt 174 lóig húzott 318i, 260 lovas E36 - és főleg szakértelem.

Keserű méz

  • A Szellemvárosok blog csapata egy Isten háta mögötti zsákfaluban talált rá erre az Ikarusra. A 260-as sorozatba tartozó buszt 1986-ban gyártották, megjárta az NDK-t is, mielőtt visszakerült Magyarországra, a Balaton Volánhoz. További elfeledett roncsok a vonatkozó Facebook-oldalon.

Közlekedési koffein

Az M30-as autópálya M3-as felé vezető oldalán a Sajó-hídnál egy műszaki hibás kamion miatt zárták le a külső sávot. A 28-as km-nél a belső sávon halad a forgalom.

Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki és belépő forgalom zavartalan. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

A költészet napján hallgassuk meg József Attila versét: Tiszta szívvel, a Kex együttes feldolgozásában.