Na, milyen autó élte túl az Antarktiszt?

2017.04.21. 09:00

Április 21-én, Konrád napján kezdődik a Hidegindító. A nap szülöttei II. Erzsébet brit királynő, Iggy Pop amerikai énekes, és Robert Smith a The Cure frontembere. 1918-ban ezen a napon lőtték le Manfred von Richthofen, vagyis a vörös báró gépét Vaux-sur-Somme-nál, 1985-ben Ayrton Senna megnyerte a portugál nagydíjat, 1989-ben pedig százezer diák gyűlt össze a Tienammen téren, hogy Hu Jao-Pang kínai reformerre emlékezzen. A nap dala a The Cure-tól a Friday I'm in love.

Hírek autósoknak

Története legnagyobb visszahívását kezdi a Tesla Motors. A 2016. februárja és októbere között gyártott Model S és Model X-ekben, vagyis összesen 53 ezer autóban beragadhat az elektromos rögzítőfék, s így az autó nem tud elindulni. A gyártó szerint a hiba a visszahívott járművek mintegy 5 százalékánál fordulhat elő, de biztonsági okokból mindet át akarják vizsgálni. A potenciális hibáért egy nem megfelelő minőségű fogaskerék a felelős, amelyet az egyik beszállítójuktól vásárolnak. Az alkatrész eltörhet, megbénítva ezzel az autót, de a Tesla szerint a hiba sem balesetet, sem sérülést nem okozott eddig. (MTI)

A világon elsőként kelt át az Antarktiszon autóval Sir Ernest Shackleton angol-ír származású brit felfedező, legendás Antarktisz-kutató dédunokája. Patrick Bergel brit technológiaipari vállalkozó decemberben tette meg az 5800 kilométeres utat a jeges kontinens két partja között egy átalakított 2,2-es dízel Hyundai Santa Fe-vel, de egyedülálló vállalkozásáról csak csütörtökön számolt be a szélesebb nyilvánosságnak.

A 46 éves Bergel a Union-gleccsertől a McMurdo-kutatóállomásig tartó útjához extra alacsony nyomású, megnagyobbított gumiabroncsokkal szerelte fel az autót, melyet módosított futóművel és a szokásosnál nagyobb üzemanyagtartállyal láttak el, hogy felkészítsék a mínusz 28 fokos hidegre. A motor és a váltó változatlan maradt. (MTI)

buick

Továbbfejlesztve, alaposan átdolgozott külsővel és combos hatótávval dobja piacra Kínában a General Motors az Opel Ampera/Chevrolet Volt modell, ráadásul Buick Velite 5 néven. A két villanymotorral hajtott, 1,5 literes benzinmotorját csak hatótáv-növelőként használó négyajtós 116 kilométert tehet meg tisztán elektromos üzemmódban és akár 768-at, ha a benzinmotor is dolgozik. Mindkét adat érzékelhetően jobb, mint amit az európai és más piacokon eddig kapható változatok produkáltak, miközben a Buick-átirat indulóára a kínai ártámogatás levonása után 8,1 millió forint körül alakul. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro

Piros Ford Escort? Vagy netán egy valódi Mustang, zsírós V8-as blokkal az orrában? Ha rápillantunk, rájöhetünk, hogy ez az autó egy kicsit egyszerre mindkettő, miközben valóban a Ford izomautójának harmadik generációja. Rézmányi kolléga cikke a retróban, egy igazán retró autóról.

Néhány napnyi tél után

Hajnalban az Északi-középhegység területén és a Dunántúli tájakon még 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, de délutánra 9-13 fokig melegszik a levegő az Időkép előrejelzése szerint. A szél valamelyest veszít erejéből, de még lehetnek élénk, erős lökések. Csapadékra már nem kell számítani, országszerte hosszabb időre kisüt majd a nap.

Holnapi programod

Miután a Nepperpercek sorozat első két epizódjával bemelegítettünk, holnap élőben folytatjuk a beszélgetést a Becsületesnepperrel. Indul a Totalcar Mesterkurzus és vele az idei Parkoló Parádék sora. Az évek óta a budapesti Hungexpo zárt parkolójában zajló vidám, ingyenes találkozónk ezúttal is délután 3-kor kezdődik, az autóvásárlók megmentését célzó előadás pedig 4-kor a Fogadóépületben. Mindenkit izgatottan várunk, hozzatok sok szép autót és benne akit szerettek!