2017.05.08. 08:12

Május 8. van, hétfő, Mihályok és Stellák névnapja. Napközben 19, éjjel 9 fok körül lesz a hőmérséklet. 1886-ban ezen a napon keverte ki John Smith Pemberton az első Coca Colát, 1945-ben pedig ez volt a második világháború utolsó napja.

A nap képe

Gilles Villeneuve 1979 Imola

Ma 35 éve halt meg Gilles Villeneuve. A Zolderben rendezett 1982-es Belga Nagydíjon vesztette életét, mikor az utolsó edzés utolsó perceiben. az egyik kanyar után utolérte Jochen Masst, jobb első kereke ütközött a March hátsó kerekével, a Ferrari körülbelül 220 kilométeres sebességgel a levegőbe ugrott, majd megperdülve orral a földbe csapódott. Villeneuve az ülésével együtt kiszakadt belőle és az út túloldalán lévő védőhálóba vágódott. A kórházba szállítás közben a kanadai versenyző meghalt a mentőben.

Élőben a Concours D'Elegance-ról

Sturcz Anti egy 1937-es Mercivel érkezett a Tagore sétányra, ahol további Mercedesekben merült el egy időre, majd közelebbről is megnézete a BMW kínálatot, végül pedig a Bugattiknál kötött ki.

F-1 Anno

  • 1977 – Spanyol Nagydíj, Jarama - Győztes: Mario Andretti Amerikai Egyesült Államok (Lotus Ford)
  • 2005 – Sppanyol Nagydíj, Barcelona - Győztes: Kimi Räikkönen Finnország (McLaren Mercedes)
  • 2011 – Török Nagydíj, Isztambul - Győztes: Sebastian Vettel Németország (Red Bull Racing Renault)

World Endurance Championship - Spa

Amíg Anti Füreden ámuldozott, Lendvai Zsolti Belgiumba utazott, hogy részt vegyen a World Endurance Championship hatórás spái futamán. A győztes Buemi lett a #8-as Toyotával, ígyy idén eddig kettőből kettőt nyertek. Hihetetlen, hogy hat óra után ilyen kicsit a különbség, a #7-es Toyota kevesebb mint két másodperccel maradt le - úgy, hogy az utolsó kanyarokban egy Ferrari még fel is tartotta, elmaradt a végső nagy csata. Harmadik a #2-es Porsche, Hartley-val. Ha kíváncsi a teljes tudósításra, kattintson ide:

Ilyen volt az idei első Parkoló Parádé

Ha ott voltatok akkor azért, ha nem akkor pedig azért érdemes belekattintani Siposúr posztjába és végigfutni a benne lévő 93 képes galériát. Legközelebb május 13-án, délután háromkor találkozunk a Hungexpón.

Zwickauból jön a megfizethető villanyautó

Pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Volkswagennél, melyen Herbert Diess márkaigazgató és Arno Antlitz beszéltek az ID-ról, amit zwickaui üzemben fognak gyártani. A 400-600 kilométeres hatótávú teljesen elektromos hajtású modell a tervek szerint 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba a dízel autókkal összevethető áron. További részletekért kattintson ide.

Hír kávé mellé

Végrehajtotta első próbarepülését Kína teljes mértékben hazai fejlesztésű és gyártású, kategóriájában a Boeing B737-es és Airbus A320-as modellcsaládokkal konkuráló utasszállító gépe. A C919 típusjelű kínai polgári utasszállító repülőgép 158-168 utas szállítására alkalmas, hatótávja négyezer kilométer, azaz paramétereiben megegyezik a nemzetközi légi utasforgalomban használt repülőgépek zömét adó Boeing és az Airbus gépek legnagyobb példányszámban értékesített típusaival. A repülőgép gyártója, a kínai állami Comac (Commercial Aircraft Corporation of China) vállalat még legalább két vagy három évig végez majd próbarepüléseket az új típussal mielőtt kereskedelmi forgalomba bocsátaná. A C919 típusjelben a "C" a gyártó azonosítója, a következő 9-es számjegy a kínai kultúrában az örökkévalóság szimbóluma, a következő két számjegy pedig, a "19" a repülőgép maximális 190-es férőhely kapacitását jelöli. A nemzetközi légiforgalmi szervezet, az IATA (International Air Transport Association) számításai szerint 2024-re Kína válik a világ legnagyobb légi utasforgalmi piacává. A kínai légi utasforgalom a számítások szerint az elkövetkező két évtizedben hatezer új repülőgépet állít majd forgalomba mintegy egymilliárd euró értékben.

Közlekedési koffein

Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Köszönjük a figyelmet, további szép napot!