Itt az alkalom: neked is lehet Sport Quattród

2017.05.10. 07:26

Jó reggelt kívánunk május tizedikén, szerdán, Ármin és Pálma névnapján. Hazánkban ez 1991 óta a mentők napja és a táncházakat is ma ünnepeljük. Ezen kívül a madarak és fák napja, valamint a "Dolgozz otthonról nap" is május 10-re esik. Változóan felhős időnk lesz, 14 Celsius fok körüli csúcshőmérséklettel. Minden kezdet nehéz, de a Hidegindító ezúttal is segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Itt a talán soha vissza nem térő alkalom, most neked is lehet egy Audi Sport Quattród. A konkrét példányt 1984. december 17-én gyártották, annak a kétszázas szériának a részeként, amit a B csoportos rali szabályainak megfelelően, homologizációs céllal készítettek. A 200-ból amúgy mindössze 164 került privát kezekbe. Az öthengeres turbómotort 2010-ben teljesen felújították, és egyébként is átfogó szervizdokumentáció tartozik az autóhoz. A Sotheby's aukcióján akár 380 ezer dollárt (110 millió forintot) is érhet. (motorauthority)
  • Leépítés jöhet a General Motorsnál. Az amerikai gyártó ugyanis 2009 óta a legrosszabb eladásokat produkálja, az előre kalkuláltnál is nagyobb visszaeséssel. Nagyjából két hónappal ezelőtt még arról szóltak az ígéretek, hogy 900 új munkahelyet teremtenek a következő egy éven belül, most azonban úgy tűnik, 1100 dolgozótól kénytelenek lesznek megválni. (motor1)
  • Néhány éven belül utódot kaphat a LaFerrari. Michael Leiters, a márka technológiai igazgatója szerint nagy erőkkel dolgoznak a következő időszakra szóló kutatás-fejlesztési terveken, hat hónapon belül kész lehet a stratégiájuk. Ebben szerepel majd a LaFerrari három-öt éven belüli utódlása. Azt is hozzátette, hogy nem csomagolnak Forma-1-es technikát utcai kaszniba. (motorauthority)

Anno – május 10.

  • 2005-ben e napon dobtak gránátot George W. Bush amerikai elnök mellé, de a gránát hibás volt, így nem robbant fel.
  • 1981-ben Francois Mitterrand lett Franciaország első szocialista köztársasági elnöke.
  • 1940-ben ezen a napon ért véget a "furcsa háború", Németország lerohanta Belgiumot, Hollandiát és Luxemburgot.
  • 1923-ban alapították meg a spanyol Villarreal futballcsapatát.
  • 1887-ben Kresz Géza kezdeményezésére megalakult a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME).
  • 1837-ben tőzsdepánik tört ki New Yorkban, összeomlott a bankrendszer, óriási méreteket öltött a munkanélküliség.
  • 1291-ben ismerték el a skót nemesek I. Edward angol király fennhatóságát.
  • Forma-1-es nagydíjból öt jutott erre a napra. Monacóban 1959-ben Jack Brabham, 1969-ben Graham Hill, 1970-ben Jochen Rindt győzött, Barcelonában 1998-ban Mika Häkkinent, 2009-ben Jenson Buttont intették le elsőként.

Totalcar retró

  • Cápashow után palackorrú delfin: tizenöt éve jártunk a harmadik Nissan Primera bemutatóján.
  • Mielőtt meghalsz, vezetned kell egy tökéletesen megkonstruált hátsókerekes sportkocsit. Például a Honda S2000-et, amiről tíz éve írtunk.
  • Örülj, fiam, hogy nem farkaskutya lettél - Csikós Belsőség-posztja öt évvel ezelőttről.

Tegnap a Totalcaron

  • Nagyon morcos lett az új Picanto, de vajon mennyire van összhangban az agresszív külső a menetteljesítményével? Tegnapi tesztünkből kiderül.
    Sipos úr pedig rendületlenül készül a Mazda-múzeumba, még ha olykor vannak hátráltató tényezők is.

Mai műsor

Ma egyértelműen a csapatásé a főszerep a Totalcaron. Először is itt van a Mazda MX-5 RF és a Toyota GT86 összehasonlító tesztje. Vajon meg lehet mondani, melyik a jobb a kettő közül?

A Totalbike-on pedig elmondjuk, hogyan lehet 202 lóerőd dömpingáron, avagy itt az új ezres Gixxer.

Cukor

  • Ferrari-szalon Legóból? Nem hangzik rosszul, főleg ha a bemutatóteremben egy 288 GTO, a szalon előtt pedig egy F40-es parkol. A csomagot egy rajongó készítette el, és ha eléri a szükséges támogatottságot a Lego hivatalos oldalán, akkor megfontolhatják a gyártását. A Ferrari idén hetvenéves, így vélhetően eladható is lenne. (Lego)

Közlekedési koffein

  • Az 1-es főúton, Szőny közelében árokba hajtott egy kamion. A 80-as km-nél félpályás lezárás mellett helyszínel a rendőrség.
  • Az M0-s autóút és az M7-es autópálya csatlakozásánál aszfaltozási munkák kezdődtek. Az M5-ös autópálya felől érkezők már nem tudnak ráhajtani az M7-esre Budapest felé. A terelőutat az M1-es autópálya felé, valamint az M7-es autópálya érdi kihajtójánál sárga táblák jelzik.
  • A 12-es főúton Kismaros határában, a 8-as km-nél mérőberendezést építenek. Csak a fél útpálya járható, jelzőlámpa irányít. Torlódásra kell számítani!
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki-, és belépő forgalom folyamatos. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1954-ben ezen a napon jelentette meg Bill Hailey és együttese, a Comets a Rock Around the Clock című számot. Ez volt az első rock and roll nóta, amely első helyre került a slágerlistákon. Íme, egy 1955-ös felvétel.