Csökkenő regadó, kisebb illeték

2017.05.11. 09:13

Ferenc napján kezdődik a Hidegindító. 1949-ben ezen a napon csatlakozott Izrael az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, 1997-ben pedig a Deep Blue nevű szuperszámítógép legyőzte Gary Kasparov sakknagymestert. A nap szülöttei Eric Burdon az Animals zenekar énekese, és Kovács Patrícia magyar színésznő. A nap dala pedig a The Animals-től a Please don't let me be misunderstood.

Hírek autósoknak

14 ezer németországi munkatársától válik meg és ettől a lépéstől 3 millió eurónyi bérköltség megtakarítását reméli a Volkswagen csoport. A lépés hátterében a két éve kirobbant dízelbotrány kapcsán felmerült súlyos kiadások állnak, ám a cég közleménye szerint a leépítés egy részét, pontosan 7 ezer dolgozó elbocsátást valójában előrehozott nyugdíjazással oldják majd meg. (Autonews)

Ingyenes vezetéstechnikai képzések zajlanak a Hungaroringen működő Groupama Tanpályán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával. A jelentkezések tavasz óta több turnusban zajlanak, melyek közül a júniusi időpontokra május 25-től lehet majd jelentkezni ezen a linken. A Jól Vezess program célja, hogy a kezdők, tehát akiknek jogosítványa legfeljebb 12 hónapos, illetve a 60 év alatti felnőttek, valamint az ennél idősebb, szenior autósok is fejleszthessék tudásukat, hogy egy váratlan balesetveszélyes helyzetben megfelelően reagáljanak. Az eddigi tapasztalatok alapján a kezdőknek indított csoport a legnépszerűbb, itt negyedóra alatt feltöltődött a 400, rendelkezésre álló hely. 

12

Míg 2007-ben, vagyis a válság előtt a teljes magyar autópiacon mindössze 11 százalékot tettek ki a kintről behozott használt autók, a fennmaradó rész a brutálisan pörgő újautó-piacról származott, addig 2015-ben már 60 százalék volt az import használt autók aránya, állapítja meg a Gazdasági és Versenyhivatal elemzése. A GVH azt javasolja, hogy a kormány alakítsa át a regisztrációs adó, illetve a vagyonszerzési illeték rendszerét és hozza előnyösebb helyzetbe az új, környezetbarát modelleket a használtakkal szemben. Azt is javasolják, hogy az állam változtasson az eredetiség vizsgálat mostani szabályain, de erre amúgy készülnek is, jövő évtől a kintről hozott autókra is kötelezővé teszik a vizsgálatot. (MTI)

katyuk10

Ismét nagyon érdekes elemző cikket közölt a Waze.hu. Ezúttal a közösségi navigációs szolgáltatást használó autóktól származó kátyújelentések alapján mutatták ki, hogy a főváros több mint 4700 kilométernyi közút hálózatán, hogyan oszlik el az idén összesen bejelentett 28991 kátyúbejelentés. Figyelem, ez nem a kátyúk száma, hanem a jelentéseké. Az összesítés alapján a XIV. kerületben a legrosszabb a helyzet, de a cikkre kattintva nemcsak a budapesti borzalmak derülnek ki, hanem az is, hogy az országos úthálózat 10-15 éves tervezett élettartamához képest körülbelül hány évente sikerül felújítani egy adott szakaszt. Borzongjanak!

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Ma és tegnap

Az új Volkswagen TSI-vel már kikapcsolt motor mellett is képes gurulni a Golf, az e-Golfnak pedig eleve nincsenek ilyen nagy váltásai, az sosem szennyezi a levegőt. A VII. generáció fészliftjéről Macsuga kolléga közölt cikket.

Szombaton délután ismét lesz Parkoló Parádé a budapesti Hungexpón, sőt, folytatódik idén elkezdett ingyenes előadássorozatunk, a Mesterkurzus is, melyre 3 órától várunk mindenkit, a Fogadóépületben. Ezúttal Novoth Tibor és Göbölyös Zsolt beszélgetnek majd arról, hogy mivel tesszük tönkre autóinak, miért döglenek a mai típusok olyan könnyen és mit lehet ez ellen tenni. Múlt héten jó kis délelőttöt töltöttünk Tibor műhelyében, nézzék csak:

Totalcar retro

Tizennégy éve egy Ford Mustang 4,6 GT alól jelentkezett Karotta a Totalcar tévéműsorban. Ál-légbeömlők, gagyi felnik és egy hatalmas V8-as motor, amely kívánja a pörgetést. Tetszik? Nem tetszik? Döntsék el ezen a szép reggelen!

Gomolyfelhők felettünk

Az Időkép szerint kicsit megint csalfa napok következnek, mert országszerte erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet, viharos szél kíséretében. Hajnalban 10-16, napközben 20-27 fok valószínű, de a zivatarokat követően visszaesik a hőmérséklet. Itt szeretném jelezni, hogy a Parkoló Parádé dacol minden aljas légköri jelenséggel, a Mesterkurzus pedig száraz és fedett helyen zajlik majd.