Jön a legjobb Volkswagen GTI

2017.05.15. 08:59

A Zsófiák és a Szonják ünneplik névnapjukat, a nap dala pedig Janis Joplin Piece of my heart című slágere. Kezdődik a Hidegindító, jó reggelt mindenkinek!

Hírek autósoknak

Alig több mint két százalékot tesz ki a Volkswagen-csoport éves termeléséből, nekem mégis nagy kedvencem a minimalista Up!-Mii-Citigo hármas, melyből az első viseli a VW logóját. Herbert Diess a Volkswagen márkaelnöke bejelentette, hogy a miniautó teljesen elektromos hajtású verziója az e-Up! hamarosan megnövelt hatótávolságot ígérő akkumulátort kap, így a most két feltöltés közt megtehető 160 kilométer akár 200 fölé nőhet.

DSC00392

Sokkal érdekesebb, hogy a tavalyi facelift óta bevezetett turbós benzinmotorok nyomvonalán is továbblépnek, még idén bemutatják az Up! GTI-t. Ebbe valószínűleg a cég ezres, háromhengeres TSI motorjának 114 lóerős, esetleg tovább húzott, 125 lóerő körüli verzióját szerelik majd, hiszen a prototípust már decemberben kipróbálta az Autocar és akkor erről is szó volt. Az Up! GTI lényegesen nagyobbat ugorhat, mint a mostani, 90 lóerős csúcsmodell, így kevesebb mint kilenc másodperc kell neki nulláról száz kilométeres sebességig. A brit autóslap egyébként 15 ezer fontos, vagyis körülbelül 5,5 millió forintos árat jósol a kis GTI-nek. Ez elég jó ajánlatnak tűnik. (Autonews)

bmwrobot

Pénteken új törvényt fogadott el Németország parlamentjének felsőháza, mely utat nyit az önvezető autók szabad használatához és a technológia közúti teszteléséhez. Feltételeket is szabtak: minden önvezető rendszert valósidejű adatrögzítővel, vagyis fekete dobozzal kell kiegészíteni, mely naplózza, hogy mikor vezetett az ember és mikor a gép. Ez azért fontos, mert egy esetleges baleset után, e szempont alapján döntik majd el, hogy az autóst vagy az autógyártót terheli-e felelősség a történtekért. (Autonews)

A Renault-Nissan autógyártó párosra is lesújtott a múlt hét világméretű kibertámadása, melyet a WannaCry nevű zsarolóvírussal követett el egy eddig azonosítatlan hekkercsoport. A hálózaton keresztül megfertőzött gépeket zárolta a vírus, és csak pénzért (300-600 dollárért) oldotta fel ezt a zárlatot. A cég a múlt hét második felében volt kénytelen leállítani a termelést bizonyos üzemeiben, például a brit Nissan-gyárban, de ígérik, hogy ma mindenhol újraindul a termelés. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Waze az autóban is? Igen! 

A következő hetekben az összes Full Link multimédia felülettel ellátott Seat modellbe bekerül a Waze. A közösségi navigációs alkalmazás így nemcsak a telefon képernyőjén futhat majd, hanem a műszerfalon nagyobb képernyőn is vezérelhetővé válik, persze ezúttal is netkapcsolattal. A Seat ügyvezetője, Luca de Meo így fogalmazott: "A Waze alkalmazás beépítése autóinkba egy lépés azon az úton, amelyben egy könnyen kezelhető, személyre szabott online rendszert hozunk létre és fejlesztünk az autózók számára." (Waze.hu)

Ikarus városi busz, határhelyzetben

Fogadni mernék, hogy csak nagyon kevesen láttak eddig régi Ikarus városi buszt keresztbe fordulni, sőt, megpördülni. Jól is van ez így, mert közúton biztos pusztítás következik, ezekből a helyzetekből. A Totalcar napra pontosan tizennégy évvel ezelőtti epizódjában profi oktató mutatja meg, hogyan képzik tovább a budapesti buszsofőröket, és közben csak pörög és pörög a kettes Ikarus. Nézzék! 

Ma nem fog esni! És holnap?

Legfeljebb a Dunántúlon várható elszórtan záporok, zivatarok kialakulása, keleten több lesz a napsütés. A Dunántúlon és délkeleten helyenként élénk lehet az északias szél. Délután 20-26 fokig emelkedik a hőmérséklet. A hét további részére esős napokat ígér az Időkép előrejelzése.