A Civic a leggyorsabb a Ringen. Csak nem így

2017.05.16. 07:24

Jó reggelt május 16-án, kedden, a Mózesek ünneplik névnapjukat. Változékony időnk lesz ma, sokfelé kialakulhat csapadék, a csúcshőmérséklet viszont 20-25 Celsius fok között lehet. Az ébredést ezúttal is a Hidegindító segíti, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Egy Toyota ne legyen unalmas - így hangzik a márka új irányvonala, amiről Akio Toyoda beszélt a USA Today című lapnak. Míg egy-két régi modell - elég csak a Hachirokura gondolni - még ma is megmozgatja a legelvetemültebb autóbuzikat is, addig az elmúlt évek, évtizedek Toyotái inkább a megbízhatóságot, nyugalmat, ezzel együtt sokaknak az unalmat sugározzák. A GT86-tal megmutatták, megvan a jó irány, és a jelek szerint a jövőben vissza akarják csempészni autóikba a karaktert és a bugit. (carbuzz)
  • Alapjaiban változhat meg az autózás 2030-ra. A RethinkX elemzése szerint addigra már a megtett kilométerek 95 százaléka önvezető járműveké lesz, ráadásul az emberek nem is tartanak majd autót, hanem egy-egy útra fizetnek csak, valamiféle megosztási szolgáltatáson keresztül. Úgy vélik, a taxitársaságok és a tömegközlekedési vállalatok is autómegosztásra válthatnak, azt ugyanis sokkal olcsóbb lehet üzemeltetni, mivel nem kell külön sofőröket fizetni. Röviden tehát az elektromos, önvezető, megosztott autóban látják a jövőt. (leftlanenews)
  • Versenyoverálra cseréli Magneto-jelmezét Michael Fassbender. A színész a Ferrari Challenge-ben fog versenyezni, sőt a legutóbbi futamon már rajthoz is állt Laguna Secában. Fassbender elárulta, hogy már régen is nagy Ferrari- és Michael Schumacher-rajongó volt, így álomszerű számára most Ferrarival versenyezni. Első versenyhétvégéjén amúgy egy 11. és egy 6. helyet sikerült megcsípnie. (motor1)

Anno – május 16.

  • Tíz évvel ezelőtt Nicolas Sarkozy váltotta Jacques Chiracot a francia államfői székben.
  • 1975-ben sikerült megmásznia az első nőnek, Junko Tabeinek a Mount Everestet.
  • 1966-ban Kínában megkezdődött a kulturális forradalom.
  • 1881-ben Esztergomban megalakult a Magyar Vöröskereszt.
  • Három Forma-1-es futam esett erre a napra. 1976-ban Zolderban Niki Lauda, 1999-ben Monacóban Michael Schumacher, 2010-ben szintén a hercegségben Mark Webber tudott győzni.

Totalcar retró

  • Mit vegyen az ember konformista szedán helyett? Tizenöt éve úgy tűnt, hobbiterepjárót. A Nissan X-Trail tesztjéért erre tessék.
  • Unalom a hosszú élet titka? Érdekes egybeesés, amikor a Toyota éppen a márkáról alkotott kép megváltoztatását célozza, előkerül egy tízéves írás a történelmükről, Csikós Zsolt billentyűzetéből.
  • És ha már Toyota: öt évvel ezelőtt az akkor friss, fészliftes Avensis járt nálunk teszten.

Tegnap a Totalcaron

Odáig jutottunk így 2017-re, hogy még egy kétliteres turbódízel kombit vezetve sem tör ránk a röhögés, ha meghalljuk: sheer driving pleasure. A puttonyos 5-ös BMW bemutatóját itt olvashatják el.

Mai műsor

"Mi mást várhattunk volna bármely gumigyártó látogatásakor? Főleg, ha az a címe a bemutatónak, hogy mi az igazság kopott gumi ügyben. A kopott gumi halálos, jobb ha lecseréled 50% kopásnál, és veszel egy újat" - kedvezőtlen körülmények között próbálgattuk három árkategória abroncsait.

Cukor

  • Pár hete írtunk arról, hogy az új Honda Civic Type-R a leggyorsabb fronthajtású autó a Nürburgringen. A csúcsot egészen biztosan nem az alábbi videóban látható módon sikerült megdönteniük, és ezt nemcsak abból találhatjuk ki, hogy a felvételen egy néhány generációval korábbi Civicet láthatunk. A lényeg 20 másodperc körül kezdődik, szerencsére nem sérült meg senki.

Közlekedési koffein

Az M0-s autóúton a Megyeri híd felé a 67-es km-nél útépítők dolgoznak, mérőberendezést építenek a burkolatba. A forgalmat a gyűjtő-elosztó ágra terelik. Az M3-as autópálya előtt közel 4 km-es az araszoló kocsisor hossza.

Torlódik a forgalom Budapest felé az M3-as autópályán az M0-s autóút előtt.

Hegyeshalomnál az M1-es autópályán, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Krist Novoselic, a Nirvana horvát felmenőkkel rendelkező alapító tagja, basszusgitárosa. Most szóljon a Nirvanától az About a Girl, méghozzá unplugged változatban.