Ezek Magyarország legnépszerűbb autói

2017.05.30. 08:36

Május utolsó keddjén, Janka és Zsanett névnapján kezdődik a Hidegindító. 1974-ben ezen állt szolgálatba az első Airbus 300 utasszállító repülőgép, egy évvel később megalakul az Európai űrügynökség, 2013-ban pedig szintén ezen a napon tiltják be Nigériában az egynemű párok házasságkötését. A nap szülötte a tavaly elhunyt Kocsis Zoltán, világhírű zongoraművész és karmester, aki Chopint játszik ezen a régi felvételen.

Hírek autósoknak

A Facebook, tavaly ősszel elindított, de egyelőre csak az Egyesült Államokban, Ausztráliában és néhány további országban elérhető Marketplace funkciójának részeként fejlődhet ki a következő globális használtautóhirdetési-felület egy friss cikk szerint. Az Autonews egy amerikai pár GMC Yukon-vásárlásának történetén keresztül mutatja be, hogy pontosan miként alakítaná át a piacot, ha a vevők sokkal több információhoz juthatnának az eladókról mint most, a hagyományos hirdetési oldalak korában, amikor előre semmit nem tudhatunk meg arról, akinek milliókat fogunk fizetni egy autóért. A cikk ellenvéleményeket is tartalmaz, nagyon érdemes elolvasni. (Autonews)

A jövőben akár az Európai Bizottság is büntethetné azokat az autógyártókat, melyekről kiderül, hogy csaltak a típusjóváhagyáshoz tartozó vizsgálati folyamat során. A Bizottság hatáskörét megerősítő változásról egyelőre nem döntöttek a tagországok miniszterei, és Németország gazdasági minisztere, Matthias Maching aggályainak adott hangot a tanácskozáson amikor azt mondta, országa garanciákat szeretne kapni arra, hogy a csaló gyártót sújtó európai büntetés nem keresztezi más, nemzeti hatóságok intézkedéseit. Egy korábbi javaslat szerint egyébként akár autónként 30 ezer eurós bírságot kaphatna az az autógyártó, amely a Volkswagen dízelbotrányát kiváltóhoz hasonló mértékű csalást követ el. (Autonews)

bmwfactory

A BMW a gyártás szüneteltetésére kényszerülé több üzemében, mert beszállítója, a Bosch egy bizonyos alkatrészt nem tud megfelelő mennyiségben szállítani egyes BMW modellekhez, például a 3-as szériához. A BMW beszerzési vezetője, Markus Duesmann hétfői nyilatkozata szerint korlátozott kapacitással működnek üzemeik Münchenben, Lipcsében, a kínai Tiex-ben és a dél-afrikai Rosslynban is. Markus Duesmann bízik abban, hogy a Bosch felelősséget vállal az okozott károkért. A Bosch illetékesei hétfőn Stuttgartban elmondták: mindent megtesznek azért, hogy az alkatrész megfelelő mennyiségben mihamarabb rendelkezésre álljon, és minél kisebb kárt okozzon a helyzet a BMW-nek. Közölték azt is: a Bosch egy olasz beszállítója miatt nem tud teljesíteni német partnerének. (MTI)

A leggyakoribb új és használt autók, Magyarországon

Éppen két hete kaptunk levelet Patriktól, a Csányi Szent György Általános iskola nyolcadikos tanulójától, aki földrajzórán azt a feladatot kapta, hogy írjon a Totalcarnak és tudja meg, melyek a legnépszerűbb autók Magyarországon, és mely típusokból adják el a legtöbbet. Kulturális referenciának lenni még ilyen áttételesen is nagy felelősség, ezért megkerestem állandó partnerünket a Datahouse-t, ahonnan villámgyorsan megkaptuk a két toplistát, így azt azonnal továbbküldtem Patriknak. 

DSCF6162

Engem még mindig meg tud döbbenteni, hogy az itthon forgalomban lévő 3,2 millió személyautóból 255 ezer Opel Astra (minden generáció), és 236 ezer Suzuki Swift (elsősorban az első esztergomi modell), a lista további három helyezettje a VW Golf és az Opel Corsa 90-90 ezer példánnyal, majd jön a Ford Focus, melyből gyaníthatóan az utóbbi években ömlött be az országba az állomány jelentős része. Ugyanígy sejthető, hogy nem a márkakereskedések adták el a 45 ezer darab, mindenféle korú BMW 3-as nagy részét sem, és elég beszédes, hogy ezen a listán csak a 20. helyet szerezte meg a Suzuki Wagon R+, amelyből 38 ezer van forgalomban. Mivel a magyar állomány átlagkora közel 14 év, az évtizedek óta azonos néven gyártott típusok (Golf, Astra, stb...) esetén mindig a középkorú, tehát ezredforduló utáni kiadásokra gondoljanak. 

420A1620

Az új autók népszerűségi listáján toronymagasan vezet a kiváló Suzuki Vitara 2433 példánnyal, mögötte a közbeszerzések sztárjai, a Skoda Octavia 1643, illetve az Opel Astra állnak (1331 db) és csak a negyedik helyen végzett az idei első négy hónapban a Dacia Duster a maga 1062 példányával. Az alapvetően józan képet mutató újautó-piac húsz legnépszerűbb modellje közt ott gyanús a Fiat 500 majdnem hatszáz eladott példánya, mert ezek zöme jó eséllyel sosem bukdácsolt magyar kátyúkon, hiszen az eladás után azonnal elviszik külföldre, reexport keretében. Remélem, Patrik megkapta az ötöst a feladatra.

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro

Tudta, hogy a Seat Altea XL gyakorlatilag egy Skoda Octavia csak más héjat visel? Pedig így van, ráadásul a tojás-Seatok nemzedékének legnagyobbika kisebb csomagtartót kínál a maga 532 literével, mint a Skoda, amelybe 580 liternyi csomag fér. Rácz kolléga régi tesztje a 105 lóerős PDTDI verzióról szól, amely mára egy kedvező árú használt autóvá vált. 

Itt-ott zápor

Többnyire napos, időnként kissé felhős időre számíthatunk, a megnövekvő gomolyfelhőkből legfeljebb északon, északkeleten alakulhat ki egy-egy frissítő zápor. A déli, délnyugati szél továbbra is mérsékelt marad, legfeljebb az északkeleti országrészben élénkülhet meg. A hőmérséklet csúcsértéke 27-32 fok között alakul az Időkép előrejelzése szerint.