Régen tényleg minden jobb volt?

2017.06.12. 07:26

Jó reggelt kívánunk június 12-én, hétfőn. Újabb hét kezdődik, de legalább sok napsütésre van kilátás. A felhőzet legfeljebb a Dunántúl északnyugati részén és az Északi-középhegységben növekszik meg, csapadékra is ott van kilátás. Akinek van Villő nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni, hiszen névnapját ünnepli. Ha pedig nehéz lenne elkezdeni a napot, segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Különleges autóhoz különleges óra is jár. Így gondolhatják ezt a Singernél is. Az ős-911-es Porschék stílusát modern műszaki tartalommal ötvöző kaliforniai vállalkozás ráadásul nem is szervezte ki a karóra gyártását, mint ahogyan azt másoktól megszokhattuk. Míg a Ferrari az Hublot-val, a Bentley a Breitlinggel, a Bugatti a Parmigiani Fleurier-vel, a Mercedes-AMG pedig az IWC Schaffhausennel közösen dolgozik, addig a Singer házon belül oldotta meg. A Track 1 névre keresztelt órából mindössze ötven darab készül, és 40 ezer dollárba (11 millió forintba) kerül majd. (carscoops)
  • Washington állam is engedélyezte az önvezető autók tesztelését, követve ezzel New York és Kalifornia példáját. Ők azonban még egy lépéssel messzebbre merészkednek: nem teszik kötelezővé azt sem, hogy hús-vér sofőr üljön a kocsiban, aki szükség esetén be tud avatkozni. Jay Inslee, az állam kormányzója elmondta, a náluk előforduló balesetek 94 százalékát vezetői hiba okozza. A politikus korábban maga is kipróbált egy autonóm Tesla Model X-et, amelyről úgy nyilatkozott, az a legbiztonságosabb és legtisztább közlekedési forma, amit egy kormányzó csak választhat. (motor1)
  • Eladóvá vált a Top Gear megfizethető árú autója. A népszerű tévéműsorban több jármű is betöltötte ezt a szerepet az évek során, most az öt évadon át használt, 2010-es évjáratú Kia Ceed keres új gazdát. A kocsit 24 híresség vezette, órájában alig több mint 11 ezer kilométer van. A Top Gear-pálya használatához versenyülésekkel és bukócsővel tették biztonságosabbá. Mindössze 2350 fontot, vagyis kicsivel több mint 800 ezer forintot kérnek érte. (motor1)

Anno – június 12.

  • 2004-ben ezen a napon kezdődött meg Portugáliában a labdarúgó Európa-bajnokság, amit végül meglepetésre Görögország nyert meg.
  • 1965-ben a Beatles tagjai megkapták a Brit Birodalom Rendje érdemrendet II. Erzsébet királynőtől.
  • 1964-ben ítélték halálra Nelson Mandelát, dél-afrikai emberjogi harcost, későbbi kormányfőt.
  • 1948-ban a Magyar Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt kongresszusain kimondják a két párt egyesülését, így létrejött a Magyar Dolgozók Pártja.
  • 1550-ben alapították meg Helsinkit.
  • Öt Forma-1-es futam jutott erre a napra a történelem során. 1966-ban Spa-Francorchamps-ban John Surtees győzött. Kanadában 1983-ban René Arnoux-t, 1988-ban Ayrton Sennát, 1994-ben Michael Schumachert, 2005-ben pedig Kimi Räikkönent intették le elsőként.
  • Totalcar retró

  • Melyik autót hasonlítottuk üldözött vadkanhoz tizenöt évvel ezelőtt? A válaszért erre tessék.
  • Tíz éve megérkezett a Volvo C70, és azzal a lendülettel le is darálta a lapos seggű C30-ast? Vagy mégsem? Íme, a teszt.
  • Öt éve pedig megnéztük, mi történik, ha az Opel Zafira Tourerben megnyomjuk a sportgombot. Innen kiderül.

Hétvége a Totalcaron

  • Szombaton megmutattuk a Totalcar Mesterkurzus második előadását teljes egészében. Novoth Tibor és Göbölyös Zsolt beszélgetéséből kiderült, hogyan tesszük tönkre, és hogyan óvhatjuk meg autónkat.
  • Csipszer Máté pedig kipróbált egy olyan autót, amiről évtizedekkel ezelőtt aligha mondta volna meg bárki is, hogy mekkora érték lesz. A Toyota Starlet KP60 Kombi tesztje itt lakik.
  • A vasárnap nem múlt el olvasmányos Csikós-poszt nélkül. Ezúttal az ornbaui Mercedes-börzén érezhettük magunkat a reggeli kávé szürcsölgetése közben. Aki lemaradt, okvetlenül pótolja, itt megteheti.
  • És folytatódott az a tragikomédia is, amit Rulettkerék néven emlegetünk. Nagyon szabadulnánk már, de a Peugeot nem enged.

Mai műsor

"Két hagyományos sikerágazat van a Mazdánál. Az egyik a gépészet – nem is emlékszem, a Totalcar fennállása alatt volt-e egyáltalán érdemi műszaki kifogásunk Mazdával kapcsolatban. Ha nagyon mélyre ások, talán a Tribute döbbenetesen sokat fogyasztott, de a Tribute csak egy átemblémázott Ford" - az új Mazda CX-5-öt Winkler Róbert tesztelte.

Cukor

Igazán különleges összehasonlítás: a vallelungai versenypályán mérik össze a Mercedes-Benz 190E 2.5 16 Evo II-t és a C63 DTM-et. Előbbi autó volánjánál Karl Wendlinger, utóbbinál Maro Engel. Tényleg minden jobb volt régen?

Közlekedési koffein

  • Az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán, Bag térségében több személygépkocsi rohant össze. A 37-38 km között rövid idő alatt 4-5 km-es torlódás alakult ki, ami rohamosan nő, ezért aki a fővárosba tart, az legkésőbb az 51-es km-nél térjen át a 3-as főútra! Gödöllőnél érdemes visszatérni a pályára.
  • A 22-es főúton Balassagyarmat északi végén felborult egy személygépkocsi. A 23-as km-nél rendőri irányítással halad a forgalom.
  • Mosonszolnok közelében, a Mosonmagyaróvárra vezető úton egy traktor pótkocsijába rohant egy kisbusz. Az utat lezárták, Mosonudvar felé lehet kerülni. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma lenne 65 éves a The Pretenders alapító tagja, a basszusgitáros Pete Farndon. A zenész 1983-ban halt meg, felesége a fürdőkádban talált rá, miután túladagolta a heroint, elvesztette eszméletét és vízbe fulladt. Az ő emlékére szóljon most az 1980-as Pretenders című albumról a Tattoed Love Boys.