Bekamerázzák a Szentendrei utat

2017.06.20. 08:09

Szép reggelt az év 171. napján, június 20-án. A Rafaelek, Gemmák és Polettek neve napja van, egyben a hét előreláthatólag leghűvösebb napja. Hideg persze nem lesz, az ország nagy részén bemegy 30 fok fölé ma a hőmérséklet.

Óbuda is kap a Védából

Az elmúlt hónapok súlyos, gyorshajtások miatt történt balesetei után Védát kap Óbuda. Ezt Bús Balázs, Óbuda polgármestere maga nyilatkozta hétfőn. Azt mondta, már a tervek is megvannak a BRFK-nál: a főkapitányságon a Záhony utcában látnák legszívesebben a telepített kamerát, de vannak további javasolt helyszínek is.

D  MI20170318008

A Szentendrei út biztonsága nemrég azzal lett aktív témája a közbeszédnek, hogy március 18-án két fiatalt megölt egy száguldozó mercedeses egy közlekedési lámpánál. Múlt pénteken Aquincumnál tarolt római romokat két BMW-s. Sok helyen gyorsulási versenyről írnak, ami talán nem igaz, de itt is egy súlyos gyorshajtás előzte meg a balesetet. Megoldás mindenképp kell, kérdés, hogy az érintett rövid szakaszt leszámítva lesz-e hatása a Védának a Szentendrei úton. Mélyebben kéne változást generálni, ahogy arról írtunk is a pénteki BMW-s rombolás után.

Cukiság alert

Elon Musk Twitteréig jutott egy teslás cicamentés híre. Egy Model X-tulaj tett fel a You Tube-ra egy videót arról, hogy nyávogás jön a villanyos SUV-jából. A Model X-en nem spóroltak a takarólemezekkel, ráadásul a szigorú teslás garancia miatt az autón egy csavart sem lehet otthon tekergetni, így a tulaj pusztán ezért kénytelen volt elsietni egy Tesla-szervizbe. A mentés pedig: 

Hírsaláta

  • A korábbi két résznél gyengébben, de így is kiugróan jól nyitott a mozikban a Verdák harmadik része: 53,5 millió dollárt keresett a bemutatója hétvégéjén az észak-amerikai mozikban. Az autós rajzfilm első részére annak idején 60,1 millió dollárért váltottak jegyet a bemutatója hétvégéjén, a második epizód pedig 66,1 millió dolláros bevétellel debütált az amerikai és a kanadai mozikban. Az első két rész 435 millió dolláros jegybevételt hozott az amerikai filmszínházakban, világszerte pedig egymilliárd dollárt. A Verdák harmadik része a Wonder Womant taszította le az első helyről, a szuperhősfilm azonban így is 40,7 millió dolláros bevételt termelt hétvégén. (MTI)
  • Kezdődik az M7 háromsávossá bővítése – írja a Napi.hu. Nagy építkezésekre még senki ne számítson, egyelőre csak annyi dőlt el, ki tervezheti az M7-es autópálya Balatonvilágos és Budapest közötti szakaszának kétszer három sávosra bővítését. A nyertes feladata nettó 1 milliárd 981 millió forintért a megvalósíthatósági tanulmány, a környezeti hatástanulmány és az engedélyezés tervdokumentációinak az elkészítése, továbbá a környezetvédelmi engedély, és az építési engedély megszerzése. (Napi.hu)

Anno június 20

Ma 65 éve halt meg Luigi Fagioli, az ember, aki máig a Forma-1 történetének legidősebb futamgyőztese. Fagioli fiatalon a két világháború közti Grand Prix-korszak menő olasz autóversenyzője volt, aki aztán az ötvenes évek elején újraélesztett autósportban is a legjobbak közé tartozott. 1950-ben ott volt az első világbajnokiként meghirdetett Formula-1-es futamon Silverstone-ban. Már ekkor 51 éves volt, de simán második lett csapattársa, a későbbi világbajnok Farina mögött.

nhff

Az 1950-es szezon hat futamán indult, ebből ötön dobogóra állt. 1951-ben egyetlen világbajnoki futamon, a francia nagydíjon indult. Itt a futam utolsó harmadában át kellett adnia autóját csapattársának, Fangionak, aki végül első helyre hozta az Alfát. Akkoriban simán hirdettek két győztest egy futamon, Fagioli és Fangio pedig ugyan megosztott pontokat kaptak, de mindketten győztesek voltak. Fagioli 53 éves és 22 napos volt ekkor, máig magasan a legidősebb győztes a Forma-1-ben. Ezután otthagyta az Alfát, állítólag nehezen viselte, hogy kivették alóla az autót futam közben. '52-ben a Lanciával többnyire hegyiversenyeken indult. Úgy tűnt, van még benne jó néhány sikeres év, de a Monacói nagydíj edzésén összetörte magát és három héttel később belehalt sérüléseibe. 

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója – Szabadság híd autók nélkül

Aki friss autós mozgóképet várt a Hidegindító végére, annak kárpótlásul:

- itt egy alapos összefoglaló a hétvégi Le Mans-i 24 órás fő történéseiről

- ha valami véletlen okán lemaradtál Csikós múlt heti sztorizgatós portrévideójáról, itt megtalálod