A fehérvári tűzoltóautó-temető megvolt?

2017.06.23. 07:53

Szép reggelt a Zoltánok, Éduák és Zolnák neve napján. A hét legszelesebb, legzáporosabb napja lehet a mai, máskülönben marad a kánikula. Június 23-a van, ami a Spam-ellenes világnap, szóval tömörek leszünk.

Szabadban pusztul a magyar tűzoltómúlt

Az ország pusztuló építményéit éve óta szorgalmasan gyűjtő Szellemvárosok blog zseniális találata ez tűzoltóautó-temető. A székesfehérvári tűzoltóság terültén állnak egy ideje ezek a nyugdíjazott járművek, köztük egy-egy az 50-es-60-as évekből való. Az inkább lepusztult, mintsem múzeumi állapotú gyűjtemény Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány tulajdona, és mint a videóból kiderült, volna szándék a megmentésére. Az alapítvány vezetője, Katczer László nyugállományú tűzoltó alezredes lelkes, ám pénzhiány miatt eddig nem tudtak belekezdeni, így tető híján a szabadban eszi a gyűjteményt az idő. Ha segítenél, a poszt alján írt adószámon akár támogathatod a munkát. Képek és a videó második része ugyanott.

Hírsaláta

  • Hasít Romániában az újautó-piac. Az első öt hónapban 18 százalékkal nőtt az eladott új járművek száma az országban a tavalyi azonos időszakhoz képest. 54 595 új jármű talált gazdára, ennek 80 százaléka, 43 792 személyautóvolt, amelyek eladása a vizsgált időszakban 22 százalékkal bővült. A haszongépjárművek értékesítése 4,5 százalékkal nőtt a tavalyi első öt hónaphoz mérten. (MTI)
17429326 7614dd6471aaab75c1541e5182dfd705 x
  • Megvan, miért vonták be M. Richárd jogosítványát. A Dózsa György úti halálos autóbalesetben érintett mercedesesnek a májusi baleset alatt azért nem volt jogosítványa, mert a közlekedési előéleti büntető pontjainak száma elérte a 18-at. Ennek ellenére a büntetett előéletű M. Richárdot még a tragikus baleset után egy hónappal is levideózták, ahogy egy másik autót vezet. Ezért – függetlenül a májusi balesettől – június 16-án egy évre eltiltották a járművezetéstől. (Átlátszó)
  • Önvezető buszt indít egy amerikai egyetem – írja az Index a Michigani Egyetem nagy lépéséről. Az intézmény már ősszel rendszeresíti az önvezető járműveket, a hallgatók sofőr nélküli buszokkal furikázhatnak majd az Ann Arbor-i kampuszon. Egy bő három kilométeres útról van szó, amely két egyetemi épületet köt össze. Itt járnak majd a francia Navya egyszerre tizenöt főt szállítani képes autonóm kisbuszai. (Index)
automata busz
  • A londoni autósforgalom drasztikus visszaszorításáról szóló tervet ismertetett a héten a brit főváros polgármestere, Sadiq Khan, akinek célja, hogy 2041-re a fővároson belüli utazásaik 80 százalékát gyalog, kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel bonyolítsák a londoniak. A polgármester új közlekedési stratégiájának első vázlatában ismertetett célok közé tartozik, hogy napi szinten három millióval csökkenjen az autós utazások száma Londonban, továbbá annak biztosítása, hogy a lakóhelyek 70 százalékának 400 méteres körzetében legyen kiváló minőségű, biztonságos kerékpárút. Khan szerint a főváros lakói számára az autómentes létnek kellene lennie a "költséghatékonyabb, és egyben legbiztonságosabb és a legkényelmesebb opciónak". A polgármester célja ezért, hogy 2041-re a fővároson belüli utazásaik 80 százalékát gyalog, kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel bonyolítsák a londoniak. Jelenleg a helyiek 64 százaléka él ezekkel a lehetőségekkel. (MTI)

Holnap Parkoló Parádé!

Ha hetek óta először jársz a Totalcaron, talán még nem hallottad, de holnap este Parkoló Parádé Múzeumok Éjszakája special editiont tartunk a Hungexpón. Autóztatás veteráncsodákkal, előadás Csikóssal és a megszokott közösségi parkolás vár 19 órától. Minden infót megtalálsz itt:

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap képe

Ma 49 éve készült az alábbi fotó. A helyszín Zadvoort, az 1968-as holland nagydíj zajlik épp. Elöl az ekkor még nyeretlen Matra-Fordban Jackie Stewart, mögötte szorosan tapad Graham Hill a Lotusszal. Az esős futamon Hillé volt az első három kör, onnan viszont Stewart dominált, s végül simán nyert. Ez volt a Matra első Forma-1-es győzelme. Hill egy megcsúszás miatt ugyan kiesett a futamról a hajrában, de a szezont később nyerte Stewart előtt. 

vtee

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.