Börtönt érhet a háromszoros gyorshajtás

2017.06.28. 07:10

Szép reggelt június 28-án, szerdán! Levente és Irén névnapja van. Az előrejelzések szerint fázni ma sem fogunk, a hőmérséklet maximuma 32 és 37 Celsius fok között alakulhat, bár délután már elszórtan lehet zápor, zivatar. Ne feledjünk tehát sok-sok folyadékot fogyasztani. Ha a hőség elviselésében nem is, de a nap indításában ezúttal is segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Úgy tűnik, nemcsak a Jeremy Clarkson, James May, Richard Hammond trió vonzotta a bajt, de a Top Gear új csapata sem marad ki a buliból. A brit The Sun értesülései szerint most egy norvégiai gyorshajtás miatt szorul a hurok a stáb nyaka körül. Az Atlanti úton 80 km/h helyett egyik autójuk 240 km/h fölött repesztett, de egy másikkal is megközelítették a kétszázat. A rendőrség vizsgálja, hogy kik vezették a járműveket - annyi biztos, hogy Matt LeBlanc és Chris Harris is az országban tartózkodott akkor, de nem kizárt, hogy kaszkadőrök ültek a volánnál. Norvégiában ezért a mutatványért nemcsak jelentős bírság, hanem jogsibevonás és 18-tól 175 napig terjedő börtönbüntetés is járhat. (motorauthority)
  • Csődbe ment a Takata. A mostanában leginkább a légzsákbotrány kapcsán emlegetett autóipari beszállítót éppen a tömeges visszahívás vághatja földhöz. Először az amerikai részleg kért csődvédelmet, majd a japán anyavállalat is követte a példájukat. Úgy tűnik, mégsem kell attól tartani, hogy végleg eltűnik a színről a Takata: a cég megvásárlására máris bejelentkezett a michigani központú, de kínai tulajdonú Key Safety Systems. Ők 1,58 milliárd dollárt fizetnének a Takatáért. (leftlanenews)
  • Érdekes perbe keveredett a Ford. Az amerikai gyártót és a Leif Johnson Ford-szalont egy amerikai rendőr támadja a bíróságon. Zachary LaHood ugyanis állítása szerint még márciusban szenvedett szén-monoxid-mérgezést egy Explorer járőrautóban. Először fejfájásra lett figyelmes, majd rövid időre az eszméletét is elvesztette. Szerencsére sikerült félrehúzódnia, és segítséget tudott hívni. Azonban azt mondja, még ma is érzi a mérgezés hatásait. Most egymillió dollárt követel. A Ford ugyanakkor tagad: azt mondják, megvizsgálták a dolgot, és nem hiszik, hogy valós veszélyről van szó autóikban. (motor1)

Anno – június 28.

  • 1991-ben ezen a napon szűnt meg a KGST.
  • 1956-ban Lengyelországban kenyeret és szabad választásokat követelve vonult az utcára közel ötvenezer munkás. A tüntetést fegyverrel verték szét.
  • 1919-ben e napon írta alá a német delegáció Versailles-ban az első világháborút lezáró békeszerződést.
  • 1904-ben magna cum laude minősítéssel szerzett diplomát Helen Keller, ezzel ő lett az első siketvak, akinek ez a bölcsészettudományi területen sikerült.
  • 1389-ben zajlott a rigómezei csata.
  • Formula-1-es nagydíjból kettő jutott június 28-ra. 1964-ben Rouenben Dan Gurney, 1998-ban Magny-Cours-ban Michael Schumacher győzött.

Totalcar retró

  • Mond valamit Krivan Dezsoe neve? Nem, ez nem elírás. Ha nem mond, akkor bizonyára nem olvastad tizenöt éve ezt a cikket. Most pótolhatod.
  • Hogyan úsznak a rénszarvasok? És mindennek mi köze a Peugeot-hoz? Kiderül Orosz Péter tíz évvel ezelőtti írásából. Erre tessék.
  • Öt esztendeje pedig Papp Tibi tesztelte a Chevyt, amely nem lehetett jobb egy Opelnél. Hogy melyiket? Ide kattintva kiderül.

Tegnap a Totalcaron

  • Jól néz ki, szépen megy, és érzésre biztonságosabb, mint egy bevetésen lévő tank. Nálunk járt az új Volvo XC60.
  • Sturcz Antiék pedig nyakukba vették a Balkánt, Szerbiában éppen elhagyott katonai gépekbe botlottak. A Tour de Tirana minden eseménye erre.

Mai műsor

Önvezetés, adatok a felhőből, villamosítás: ezek voltak a fő jelszavak a TechShow 2017 című sajtórendezvényen, ahol a Continental bemutatta, melyek a fő fejlesztési irányok. És nem a gumikról volt szó. Melyik technológia hasznos, és melyik fölösleges? Szavazás idebent.

Cukor

Mi az: nyolchengeres, tízezret forog, és nagyon betyárul szól? Na jó, eláruljuk: egy Opel Kadett C, méghozzá a Glasbachrennen hegyi felfutón. Mutatjuk is.

Közlekedési koffein

Hegyeshalomnál az M1-es autópályán, az osztrák határ előtt most nincs fennakadás. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1984-ben ezen a napon forgatták Bruce Springsteen Dancing in the Dark című számának videóját. Hallgassuk hát ezt a számot: